9 din 10 romani considera mancarea gatita acasa mai sanatoasa, insa gatitul este in continuare responsabilitatea femeilor

/ / Modificat: 2024-07-02
9 din 10 romani considera mancarea gatita acasa mai sanatoasa, insa gatitul este in continuare responsabilitatea femeilor

 

Gatitul acasa ramane o practica des intalnita in multe gospodarii din Romania. 76% dintre romani sunt de parere ca acest obicei nu va disparea in urmatorii 20 de ani, arata studiul „Cum se raporteaza romanii la gatit”, realizat de iVox si AGRICOLA. Cu toate acestea, datele confirma ca barbatii se implica mai putin in activitatile de gatit ale unei familii in comparatie cu femeile.


Conform cercetarii realizate in perioada 4-17 iunie 2024, peste 80% dintre romani au declarat ca mancarea gatita acasa este mai gustoasa decat cea cumparata, in timp ce mai putin de 19% apreciaza mancarea cumparata ca fiind la fel de buna ca cea pregatita in casa. Referitor la specificul preparatelor, romanii prefera sa gateasca retete traditionale (88%), urmate de specialitati din bucataria internationala (35%) si de preparate vegane sau vegetariene (11%).


„La Agricola suntem pastratorii traditiilor si ai gusturilor de altadata. Asadar, apreciem preferinta romanilor pentru gatitul acasa si ne bucuram ca avem ocazia sa le oferim produse de cea mai buna calitate, cu care pot pregati simplu si rapid retete gustoase, dar adaptate vremurilor in care traim. Ne dorim ca gatitul sa nu mai fie perceput ca o activitate dificila sau care consuma mult timp. Cu ingredientele potrivite, fiecare poate deveni chef in propria bucatarie, iar gatitul se transforma astfel intr-o activitate incluziva, la care participa toti membrii familiei”, a declarat Cristian Calin, Managerul de Relatii Publice si Comunicare al grupului Agricola.


Gatitul ramane un atribut feminin


Peste 90% dintre romani au declarat ca, in familiile din care provin, mamele erau cele care se ocupau de gatit si de asigurarea meselor. Peste 28% dintre femei isi amintesc ca in copilarie si in adolescenta erau implicate in mod frecvent in activitatile legate de prepararea meselor, comparativ cu 17% dintre barbati. Desi in copilarie parintii nu ii implicau cu regularitate in activitatile din bucatarie, in prezent aproape 95% dintre romani afirma ca un copil are de castigat daca participa la sarcinile ce tin de prepararea mesei, indiferent daca este fata sau baiat.


25% dintre femeile chestionate in studiu au afirmat ca se ocupa de gatit zilnic, fata de doar 18% dintre barbati. In timp ce 8% dintre barbati nu gatesc deloc pe parcursul unei saptamani, procentul femeilor din aceeasi categorie este de doar 2%. Referitor la expertiza in bucatarie, femeile considera ca au un nivel avansat de competenta (32%), respectiv intermediar (52%), in comparatie cu barbatii care doar 16.5% se declara avansati si 48% intermediari.


„Cu numeroase implicatii emotionale, familiale, economice, socio-culturale si de sustenabilitate de mediu, gatitul acasa va ramane o practica comportamentala complexa, stabila in timp, fiind strans legata de nevoi universal umane de siguranta emotionala, confort, predictibilitate si stabilitate, implinire si utilitate personala, apartenenta familiala si culturala. Cu toate acestea, faptul ca femeile sunt in continuare responsabile de aceasta activitate, reflecta o societate cu caracteristici traditionale din perspectiva rolurilor si sterotipurilor de gen, a dinamicilor familiale si asteptarilor culturale. Femeilor din Romania le-au fost istoric atribuite rolurile traditionale de ingrijire a gospodariei, gatit si crestere copii. Chiar si in prezent, in medii urbane si educate, poate fi inca identificata asteptarea ca femeile sa preia cu prioritate aceste responsabilitati domestice, adesea la pachet cu roluri profesionale si educationale complexe. In familiile in care copiii asista in procente atat de semnificative la realitati domestice, inclusiv gatitul, gestionate aproape in exclusivitate de femei, probabilitatea internalizarii acestor roluri si perpetuarea acestor stereotipuri de gen este una foarte ridicata. Astfel, asteptarile gender specifice sunt transmise de la o generatie la alta, chiar daca, din perspectiva dezvoltarii profesionale si a independentei financiare, tot mai multe femei au generat salturi semnificative facand dovada unor resurse de dezvoltare profesionala, economica si educationala, cu nimic diferite calitativ de cele ale barbatilor”, explica Diana Stanculeanu, Psihoterapeut, specialist in sanatatea emotionala a copilului si a familiei.

Diana Stanculeanu, Psihoterapeut

Sanatatea pe primul loc


Cele mai importante motive pentru care romanii aleg sa gateasca acasa sunt sanatatea (87%) si reducerea cheltuielilor (75%). Gatitul acasa este vazut si ca o modalitate de a petrece timp cu familia si de a imbunatati relatiile (51%), de a dezvolta creativitatea (36%) si de relaxare (38,5%).


Desi romanii asociaza gatitul cu sentimente pozitive precum bucurie (52,7%), iubire (39%) si relaxare (52%), cei mai multi considera ca lipsa timpului (64%) si oboseala (48%) sunt factorii care ii impiedica sa gateasca mai des.


La inceputul acestui an, AGRICOLA a dat startul unei noi campanii de comunicare sub genericul „bucatari necelebri”- o „oda” adresata bucatarilor de acasa: mamelor, bunicilor, tatilor, matusilor si tuturor celor care muncesc in bucatarie, dupa orele de serviciu, pentru a le oferi celor dragi cele mai gustoase preparate, pregatite cu multa dragoste, devotament si - evident - cu cele mai bune ingrediente.


*Studiul despre obiceiurile de gatit ale romanilor a fost realizat de iVox la solicitarea Agricola, in perioada 4-17 iunie 2024. Sondajul a fost aplicat pe un esantion de 1105 persoane, barbati si femei, din mediul urban si rural. Studiul este reprezentativ la nivel national.

Afis studiu

Taguri Mancare gatita Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre