Iarna, pui dieta in cuier, nu-i asa? In sezonul rece alimentele ne tin cel mai bine de cald. Uitam de fructe si legume proaspete, de salatele pe care le asociem mai mult cu vara sau primavara si ne infruptam si alimente de sezon care adauga treptat si ireparabil kilograme in plus la silueta. Nu iesi din iarna aceasta cu un numar redutabil de kilograme in plus. Evita mancarurile de sezon care te ingrasa cel mai mult, atat pe tine, cat si pe familia ta si alege alimentatia sanatoasa!
Macaroanele cu branza
Este o mancare confortabila, care se face rapid si mai ales la-ndemana pentru o cina in familie, dar care atrage mai multe calorii decat face. Combinatia de paste si branza (daca mai este si grasa) reprezinta o bomba calorica, (aprox. 528) dar si de grasimi saturate.
Supele-crema de legume cu smantana si crutoane
Supele de legume, crema sau nu, sunt foarte sanatoase, insa nu in combinatia cu smantana si crutoane din plin. O portie are in jur de 400 de calorii, majoritatea dintre ele fiind un aport inutil adus organismului. Este, din pacate, o alegere pe care din ce in ce mai multe persoane o fac si o implementeaza si in meniul copiilor. Alege sa dai copiilor supe cat mai simple, fara a apela la smantana, ci cel mult la iaurt degresat si la crutoane din paine integrala!
Prajiturile
Iau cu brio locul fructelor in meniul familiei. Oamenii mananca mai multe prajituri in sezonul rece decat de obicei. Din pacate insa, putine sunt mamicile care fac in casa deserturi de acest fel. Ar fi fost macar un castig la capitolul aditivi, acolo unde cofetariile si prajiturile ambalate din comert abunda in ele. In rest, zaharul tot este la putere. Alege sa faci in casa prajituri (mai putin dulci) si sa inlocuiesti zaharul cu melasa, miere, sirop de artar – sunt mai sanatoase!
Si apeleaza inainte de toate la fructe. Chiar daca e iarna, exista cateva fructe pretioase in acest sezon: mandarine, portocale, mere, kiwi, banane de care te poti bucura cu intreaga familie.
Prajelile
Iarna se mananca cei mai multi cartofi prajiti, de exemplu. Parca vara nu intra atat de bine ca in sezonul rece, caci e cald si preferi alimente racoroase. In schimb iarna, orice e prajit sau pane e gustos si practic. Dar si extrem de caloric: vorbim de peste 500 de calorii pe portie, poate chiar 800 in unele cazuri.
Opteaza pentru gratare si gatit la cuptor sau la aburi!
Carnea tocata si tocanitele
Fac parte din meniul oricarei familii, cel putin o data pe saptamana. Tocanitele contin de obicei mult ulei sau grasime, legumele sunt fierte si isi pierd din proprietati, iar carnea nu lipseste.
Carnea tocata se regaseste intr-o multime de preparate de sezon, romanesti, mai ales: sarmalute, chiftelute sau carnaciori, iar dieta intregii familii, si sanatatea (mai ales colesterolul) sunt date peste cap.
Placintele si patiseria
Cum sa faci fata unei merdenele fierbinti cand afara sunt -10 grade Celsius? Nu prea poti, nu-i asa? Iar foile de placinta de pe rafturile magazinelor sunt numai bune pentru branza din frigider. Sa nu crezi ca faci o gustare pe cinste familiei! Ci mai degraba calorica si plina de grasimi saturate care crisc considerabil riscul de obezitate al familiei.