Alimentele congelate, sanatoase sau nu?

/ / Modificat: 2014-08-21
Alimentele congelate, sanatoase sau nu?

In timp ce unii specialisti sustin ca alimentele congelate sunt extrem de sanatoase, pentru ca isi pastreaza aproape toate proprietatile nutritive, altii le blameaza si avertizeaza in legatura cu folosirea lor in alimentatia curenta a intregii familii. Sunt ele periculoase pentru sanatate? Oare pot fi date copiilor?

Este congelarea un mod sigur de conservare a alimentelor?

Conservarea alimentelor la 0 grade Celsius este sigura, spun expertii. Doar calitatea are de suferit de pe urma congelarii indelungate a unui produs. Siguranta alimentelor este asigurata de faptul ca temepratura foarte scazuta impiedica dezvoltarea microorganisemlor care provoaca alterarea alimentelor si toxiinfectiile alimentare.

Pot fi folosite in alimentatia copiilor?

Congelarea nu distruge continutul nutritional al alimentelor, insa poate afecta compozitia lor, mai ales daca contin foarte multa apa. Uneori, alimentele congelate sunt mai sanatoase decat cele care sunt tinute in frigider sau in afara lui. Legumele congelate isi pastreaza mai multi nutrienti decat daca ar fi pastrate in camara. De exemplu, mazarea proaspata isi pierde cam 10-20% din vitamina C cu fiecare zi de la culegerea ei in care nu este congelata.

Nu numai ca sunt sanatoase, insa sunt si practice pentru parinti. Acestia nu mai trebuie sa faca in fiecare zi drum pana la magazin pentru multe dintre alimentele necesare pentru o masa. Parintii pot conserva fructe si legume esentiale de sezon pentru micuti pe care sa le manance in luni in care acestea nu apar pe piata (fructe de padure, capsuni, visine, cirese). In plus, alimentele congelate se pregatesc mult mai repede decat cele proaspete.

Congelarea distruge microbii si parazitii?

Inghetarea alimentelor la sub 0 grade Celsius inactiveaza orice microbi, bacterii, drojdii sau mucegaiuri prezente in produsele alimentare. Insa odata cu decongelarea toate aceste microorganisme se activeaza si chiar se pot inmulti.

Dupa dezghetare, alimentele trebuie gatite imediat pentru a fi cat mai sigure pentru sanatatea tuturor membrilor familiei. Nu se recomanda recongelarea unui produs care a fost congelat deja o data.

Ce alimente se pot congela?

Poti congela aproape orice fel de mancare, cu mici exceptii: conservele sau ouale in coaja. Cu toate acestea, chiar si ele pot fi daca scoti continutul acestora este scos din conserva sau daca oauele sunt sparte.

Chiar daca se poate congela aproape orice aliment, nu toate suporta bine procesul de decongelare. De exemplu sosuri ca maioneza, smantana sau dressing-uri de salate nu se congeleaza bine.

In ceea ce priveste carnea conservarea se face mai bine daca o pui cruda la congelator si nu deja gatita. Dupa ce este gatita, carnea isi pierde din umezeala, devine uscata si se congeleaza in altfel de conditii.

Cel mai bine este sa congelezi produse proaspete. Carnea si fructele se pot congela in stare naturala, insa legumele este mai bine sa le gatesti partial si sa le bagi imediat in apa rece inainte de congelare. Intotdeaua impacheteaza produsele inainte de a le pune in frigider. Exista pungi speciale pentru congelare care previn circulatia aerului si care mentin produsul intr-o stare mai buna un termen mai lung.

Taguri Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre