Bauturi cu care sa mentinem hidratarea vara

/ / Modificat: 2017-07-07
Bauturi cu care sa mentinem hidratarea vara

Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale verii si nu tine cont de varsta, astfel ca atat copiii, cat si cei mai varstnici membri ai familiei sunt predispusi acesteia. Pericolul de deshidratare creste direct proportional cu urcarea temperaturilor in termometre. Insa cu doar cateva masuri rapide de hidratare si bauturi simple si gustoase in frigider, nu trebuie sa iti mai faci griji pentru senzatia de sete, pielea uscata, starea de lesin sau ameteala care te-ar putea cuprinde din cauza dezechilibrului electrolitic din organism.

Vara, consumi mai multa apa si bauturi decat in orice alt anotimp. Caldura excesiva, aerul uscat si transpiratia abundenta te indeamna sa bei cat mai multe lichide. Organismul este cel care "cere" sa fie hidratat. De aceea, este indicat sa ai mereu la indemana bauturi sanatoase si hidratante, cu care sa il energizezi si racoresti. Si, daca sucurile carbogazoase nocive incep sa devina tentante sau pur si simplu te-ai plictisit de apa plata, este bine sa ai in minte cateva bauturi sanatoase, hranitoare si foarte hidratante, cu care sa iti energizezi organismul in zilele caniculare de vara.  

Apa plata sau minerala

Indiferent cat de "plictisitoare" este aceasta bautura, apa ramane sursa primara de hidratare si cel mai corect mod de a asigura echilibrul electrolitic al corpului. Indiferent ca este plata sau minerala, apa este esentiala pentru sanatatea si functionarea zilnica a organismului si nu trebuie sa lipseasca din meniul tau!  

Apa cu arome de fructe

Exista, in comert, tot soiul de sticle de apa cu arome naturale de fructe. Sunt un fel de limonade, dar nu atat de concentrate precum acestea. Au doar o usoara aroma de fructe. Apa aromata este o bautura racoritoare gustoasa si foarte hidratanta, pe care o poti prepara si in casa, adaugand o cantitate mica de suc de fructe la o sticla intreaga de apa.  

Limonada

Daca vrei sa te hidratezi cu un sortiment mai gustos si savuros decat cel al simplei apa cu arome de fructe, incearca limonadele. In functie de ingredientele cu care sunt preparate, limonadele racoritoare de vara au rolul de a hidrata organismul, dar si de a furniza organismului substante nutritive energizante.

Prepara bauturile in casa si foloseste cat mai multe fructe de vara in retete, nu doar clasica lamaie. Inlocuieste zaharul alb, atat de nociv sanatatii, cu miere, sirop de artar sau alti indulcitori naturali.  

Ceai rece

Potrivit specialistilor, ceaiul este o bautura mai hidranta chiar si decat apa. Indiferent ca este baut fierbinte, iarna, sau rece, vara, ceaiul ajuta la hidratarea corecta a organismului, intrucat favorizeaza absorbtia rapida a apei in celulele organismului.

Fie ca este vorba de ceai negru, verde, din alte plante sau de fructe, bea in aceasta vara cat mai multe ceaiuri reci, cu multa gheata, astfel incat sa te hidratezi, dar sa te si racoresti in acelasi timp. Pe langa efectul hidratant si racoritor, ceaiul din plante atrage si alte beneficii asupra sanatatii organismului. Il hraneste si il ajuta sa functioneze corect si la cote maxime in fiecare zi.

Cafea rece, cu gheata

Transforma cafeaua care te invioreaza in fiecare dimineata intr-o bautura hidratanta si racoritoare, pe timp de vara. In loc sa bei cafeaua in cana, fierbinte sau calduta, pune-o intr-un blender, amestec-o bine cu cateva cuburi de gheata si adauga-i putin lapte cu continut scazut de grasimi.

Inlocuieste zaharul cu indulcitori naturali sau consum-o amara. Ai astfel parte de o portie sanatoasa de cafea, apa si nutrienti esentiali intr-o singura bautura: cafea cu gheata!

Compot din fructe

O alta bautura sanatoasa si hidratanta de vara este compotul din fructe. Reprezinta o alternativa la apa plata sau la alte bauturi simple de care te-ai putea plictisi, dar si o varianta diferita de a prepara fructele delicioase ale verii. Te bucuri in acelasi timp de beneficiile fructelor, dar si de efectul racoritor si hidratant al unui pahar mare de compot cu multa gheata si putina lamaie.

Poti prepara compoturi din cirese, corcoduse, visine, pere, mere, struguri, caise etc. Pe langa indulcitorii pe care-i adaugi, ai posibilitatea de a diversifica retetele si cu diverse arome: vanilie, scortisoara etc. Ofera compoturilor o savoare aparte, care le scoate din banalitate.

Suc de fructe si legume

Sucurile din fructe si legume nu sunt vazute ca bauturi hidratante si nici nu pot fi consumate in cantitati mari, din cauza aportului caloric crescut pe care multe il aduc la pachet cu beneficiile pentru sanatate.

Sucurile de fructe sunt mai calorice decat cele de legume, insa ambele tipuri de bauturi sunt considerate foarte hidratante. Inlocuiesc cu succes electrolitii pierduti din organism in sezonul canicular si restabilesc echilibrul hidric al corpului, dar intr-o masura mai mica decat apa, ceaiurile, limonadele sau compoturile.

Sucurile din fructe si legume nu trebuie sa inlocuiasca apa sau alte bauturi hidratante de baza. Acestea trebuie consumate ca surse secundare de hidratare a organismului!  

Bauturi pentru sportivi

Bauturile energizante sunt recomandate pentru consum doar persoanelor foarte active, care pierd multi electroliti in timpul antrenamentelor sportive, drumetiilor pe munte sau a altor tipuri de miscare fizica intensa.

Bauturile de rehidratare au creat o multime de controverse intre specialisti in nutritie si medici. Se recomanda consumul lor moderat sau doar in cazuri exceptionale, dupa depunerea unui efort fizic viguros. Contin minerale si vitamine esentiale pentru corp si ajuta foarte mult la restabilirea echilibrului electrolitic, dar sunt si foarte calorice.

Din acest motiv, trebuie consumate cu masura si doar de catre sportivi, care ard multe calorii in timpul antrenamentelor de vara.  

Mai cunosti si alte tipuri de bauturi hidratante pentru vara? Tie ce bautura iti place cel mai mult sa consumi vara pentru a te hidrata? Impartaseste-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre