Luna iunie umple pietele de cirese de toate soiurile, pentru ca nu degeaba mai este cunocuta si ca „Ciresar”. Aceste fructe mici, rosii, zemoase si parfumate sunt un deliciu in zilele tot mai calde de a inceput de vara. Multe dintre ele au insa „carne”, adica acei viermisori mici, albi, care te fac sa te gandesti de doua ori inainte de a baga o cireasa in gura fara sa o verici atent. Copiii sunt, insa, mai pofticiosi si mai nerabdatori, asa ca hai sa aflam ce se intampla cand mananci cirese cu viermi.
Un medic nutritionist a explicat ca ciresele, fructele vedeta ale inceputului de vara, sunt delicioase si foarte sanatoase, dar ca ar trebui sa le alegem cu mare atentie, avand grija ca aspectul lor sa nu fie cat mai bun, as nu fie lovite sau gaurite, semn ca acela ar putea fi punctul de intrare al viermisorilor. Totusi, multe fructe pot avea viermi chiar daca par perfecte, asa ca ii poti manca fara sa iti dai seama.
Nutritionistii explica, insa, ca viermii din cirese nu sunt deloc daunatori pentru organism.
„Sunt mai naturali si mai ecologici decat multe. Singurul inconvenient este ca sunt scarbosi cand ii vezi. Nimeni nu se imbolnaveste de la cateva cirese cu viermi, dar te poti imbolnavi mancand cirese impecabile ca aspect si chiar ca gust, dar pline de mizerii chimice”, a declarat un medic nutritionist, citat de ampress.ro.
Cum alegi cele mai bune cirese
Culoarea cireselor este un „ghid” bun pentru a alege cele mai gustoase cirese. Trucul este ca, in functie de soi, cu cat acestea sunt mai inchise la culoare, cu atat vor fi mai dulci.
Ciresele bune pentru consum sunt cele de un rosu stralucitor, dar si cele visiniu inchis. Exista, insa, si soiuri de cirese galbene, roz, rosu de Burgundia sau chiar negre.
Indiferent pe care le preferi, ciresele sunt fructe extrem de benefice si pentru copii, dar si pentru adulti. Ele au un continut ridicat de vitamine si minerale, fiind o excelenta sursa de antioxidanti, dar si de apa. Sunt printre fructele cu cel mai mic indice glicemic, asa ca nu prezinta risc de diabet sau pentru persoanele cu diabet. Ele sunt foarte benefice pentru sistemul muscular si sunt o sursa de energie datorita continutului de cupru si potasiu. Ele contin, de asemenea, melatonina, care ajuta corpul sa se relaxeze, astfel ca sunt un bun adjuvant pentru reglarea ciclurilor de somn.
FOTO: Freepik