Cum sa-ti dai seama cand copilul mananca prea multa sare

/ / Modificat: 2022-10-03
Cum sa-ti dai seama cand copilul mananca prea multa sare

Sarea are un rol foarte important in alimentatie. Dincolo de faptul ca da un gust aparte mancarii, ea este importanta pentru organism, ca aport de sodiu. Excesele nu sunt, insa, deloc recomandate, nici la copii, nici la adulti.

Consumul excesiv de sare poate avea consecinte serioase asupra starii de sanatate a copiilor, chiar daca acestea nu sunt immediate. Desi ai spune ca macarea fara sare nu are niciun gust, cand vine vorba de hrana copiilor este important sa incercam sa controlam cantitatea.

Efectele consumului excesiv de sare

Sarea este un potentiator de gust, pare inofensiva, dar, consumata in exces, poate duce la aparitia unor probleme de sanatate.

In cazul copiilor trebuie sa avem grija la cantitatea de sare pe care o consuma in timpul unei zile. Daca ar fi vorba doar de sarea adaugata in mancarea de acasa, aceasta nu ar fi neaparat o problema. Excesele greu de controlat pot sa apara din cauza alimentelor si gustarilor din comert pe care cei mici le consuma cu mare placer. Excesele de sare pot conduce, conform studiilor, la hipertensiune arteriala sau la agravarea unor probleme de sanatate congenitale, atunci cand acestea exista.

Cum stii cand copilul mananca prea multa sare

Chiar si gustarile aparent inofensive, precum pufuleti, popcorn sau sticksuri, contin o cantitate mare de sare.

Atentie la alimentele procesate si bauturile racoritoare!

Cand ii dai copilului mancare preparata in casa, stii exact ce cantitate de sare ai pus si nu exista pericolul de a depasi doza recomandata. Insa daca un copil consuma multe alimente procesate, cum sunt mezelurile, snacks-urile sau produsele semi-preparate, trebuie sa stiti ca acestea contin, in general, o cantitate mare de sare. Alimentele proaspete, cat mai putin prelucrate ar trebui sa predomine in dieta copiilor si nu numai a lor.

Chiar si cand mancam la restaurant trebuie sa stim ca alimentele de acolo contin o cantitate mai mare de sare si potentiatori de aroma, din ratiuni ce tin de marketing. Nu mai vorbim despre fast-food, unde sarea se gaseste din abundenta, mai ales pe cartofii prajiti.

Chiar si bauturile racoritoare contin sare, pe langa cantitati uriase de zahar, coloranti si alti aditivi. De aceea este recomandat sa le evitam, mai ales in alimentatia copiilor, si sa fie consumate cu titlu de exceptie. Apa ar trebui sa fie principala sursa de hidratare a celor mici.

Copilul bea mai multa apa decat de obicei?

Consumul excesiv de sare produce senzatia de sete. Atunci, copiii vor bea o cantitate mai mare de lichide decat in mod normal. Daca cel mic cere mai multa apa decat bea de obicei, mai ales in timpul noptii, poate fi un semn ca a mancat ceva prea sarat.

Cantitatea de sare consumata de un copil poate fi destul de greu de controlat, dar nu imposibil! Daca vreti sa ii monitorizati dieta, eliminati, in primul rand, alimentele procesate si mancarurile semipreparate. Oferiti-i, pe cat posibil, mancare pregatita in casa, in care stiti exact ce ati pus.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele si vedeti cata sare contin produsele pe care le puneti in cos.

Este important ca in cea mai mare parte a timpului copilul sa manance acasa. Oferiti-i alimente proaspete, cat mai putin procesate, folosind cat mai putine sosuri si produse care contin aditivi.

De asemenea, asigurati-va ca cel mic bea suficienta apa si ca aceasta este principala sursa de hidratare, nu sucurile sau bauturile carbogazoase.

Taguri Sare alimentatie copii Sanatatea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre