Acum ca a venit primavara, ofera-ti tie si micutului tau acea explozie de energie si de sanatate de care aveti nevoie. Cum? Foarte simplu, pe langa alimentele bogate in legume fara chimicale pe care i le oferi, ai grija sa consume si multe fructe. Din ele isi ia aportul de vitamine si minerale de care are nevoie in dezvoltarea sa.
In plus, consumand fructe, si tu beneficiezi de o silueta supla si de un organism sanatos, fara colesterol si grasimi nesanatoase.
Iata mai jos un ghid util al fructelor de primavara.
Caisele
Este suficient sa dai o fuga la piata si ai sa vezi tarabele taranilor pline cu acest fruct minunat. Caisele apar inaintea piersicilor, prunelor sau a fructelor de padure. Vechii romani au fost atat de impresionati de rapiditatea cu care apare caisa, incat au numit-o "praecocium", latinescul pentru "precoce". Grabeste-te sa le iei proaspete. Daca vrei sa le pastrezi mai mult timp, pune-le la borcan, in compot.
Ce contin
Caisele sunt bogate in nutrienti si nu contin aproape deloc calorii. Doar trei caise proaspete iti dau jumatate din cantitatea de Vitamina A de care ai nevoie pentru o zi, impreuna cu o doza sanatoasa de Vitamina C, potasiu si fibre.
In plus, caisele contin si betacaroten, antioxidantul care imbunatateste vederea, intareste sistemul imunitar si iti face pielea sanatoasa. Daca vrei sa le coci mai repede, pune-le intr-o punga de hartie pentru o zi sau doua, iar daca vrei sa le ingheti, taie-le pe jumatate, scoate samburele si pune-le intr-o punga de plastic in congelator.
Mango
Unul dintre cele mai populare fructe din lume, Mango este supranumit "regele fructelor" datorita multiplelor intrebuintari pe care le are si care nu te lasa sa imbatranesti. Mango se prezinta in aproape o mie de soiuri, de la fructe foarte mici (cat un cartof) si pana la cele de un kilogram.
Ce contine
Mango este bogat in betacaroten, de unde si culoarea puternica portocalie. Este bogat in nutrienti, in fibre si antioxidanti. Totodata, Mango contine mult doritele vitamine A, C si E, grasimi sanatoase Omega 3, precum si 17 aminoacizi.
Fructele necoapte le poti pastra in pungi de hartie la temperatura camerei, caci se vor coace in cateva zile. Daca nu o consumi pe loc ca si fruct sau condiment in mancare, pulpa de mango o poti congela.
Rubarba
Rubarba, desi o planta indigena care creste in Ardeal, nu prea este cunoscuta in pietele din Romania, in special in Sudul tarii. Frunzele rubarbei contin o serie de toxine si nu ar trebui consumate cu tulpina plantei.
Ce contine
Rubarba are doar 16 kilocalorii la 100 de grame, insa este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamina C. Din rubarba poti face dulceata, suc, compot, peltea, jeleuri sau serbeturi. Cauta tulpinile fara deteriorari vizibile, care nu sunt uscate. Le poti taia cubulete si le poti ingheta in congelator pana la 6 luni.
Capsunile
Renunta la capsunile fara gust si pline de chimicale. Primavara este sezonul capsunilor autohtone, al caror gust compenseaza aspectul mai putin comercial.
Ce contin
Capsunile sunt bogate in Vitamina C si nu au aproape deloc calorii. Au insa fibre, potasiu si cativa antioxidanti puternici care te ajuta sa iti pastrezi inima sanatoasa. Consuma fructele proaspete, in placinte sau in alte retete. Capsunile nu se mai coc odata ce le-ai cules, asa ca ai grija sa iei fructele rosii si mari. Congeleaza-le imediat ce le-ai spalat.
Tu ce fructe consumi primavara?