Se apropie sezonul sarbatorilor, un moment in care mesele de Craciun sunt pline de preparate traditionale. Dupa acestea, frigiderele se umplu de resturi care vor fi consumate in zilele urmatoare sau transformate intr-un nou fel de mancare, daca avem imaginatie.
Dar cum putem pastra aceste resturi in conditii de siguranta?
Expertii de la Texas A&M AgriLife Extension Service ne impartasesc instructiuni de siguranta care ne vor fi utile atat pentru mesele de sarbatori, cat si ca obiceiuri de adoptat.
Rebecca Dittmar, expert in siguranta alimentara, avertizeaza ca fiecare minut in afara intervalului de temperatura de siguranta deterioreaza calitatea alimentelor. Intre 4 si 60 de grade este "zona periculoasa", unde bacteriile se inmultesc rapid si se pot dubla ca numar in doar 20 de minute.
Niciodata mai mult de doua ore in afara frigiderului
Toate alimentele perisabile trebuie sa fie refrigerate in termen de doua ore de la scoaterea din cuptor sau din frigider.
Dupa doua ore, alimentele perisabile intra in zona de pericol. Daca alimentele au stat afara mai mult de doua ore, aruncati-le pentru a preveni bolile de origine alimentara.
De asemenea, este important sa tineti cont de perioada anului. Daca temperatura de afara este de peste 30 de grade, timpul in zona de pericol se injumatateste. Cu alte cuvinte, alimentele nu trebuie lasate in afara frigiderului mai mult de o ora.
Daca lasati alimentele la temperatura camerei prea mult timp, bacteriile (cum ar fi Salmonella, Escherichia coli si alti agenti patogeni) se pot dezvolta pana la niveluri periculoase care pot provoca boli.
Cat timp sa congelati alimentele?
Congelarea resturilor de mancare prelungeste siguranta acestora, desi calitatea lor poate scadea in timp. In mod ideal, alimentele ar trebui sa fie pastrate congelate timp de maximum doua luni pana la sase luni.
Alimentele care sunt puse la congelator trebuie sa fie in prealabil racite. Este preferabil sa faceti acest lucru in mai multe recipiente mici si putin adanci, deoarece acest lucru ajuta la racirea mai rapida a resturilor.
- Foto: Freepik