Siguranta alimentara si bolile cauzate de alimente

/ / Modificat: 2017-04-15
Siguranta alimentara si bolile cauzate de alimente

La capitolul siguranta alimentara pot fi intalnite nenumarate subiecte, insa printre problemele cele mai discutate, care privesc in egala masura producatorii si consumatorii, dar si organizatiile nationale si internationale din intreaga lume cu rol in domeniul alimentatiei si sanatatii, se numara si bolile cauzate de alimente.

In acest context, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara – Romalimenta trage un semnal de alarma, prezentand cateva date importante pentru o mai buna intelegere, dar si pentru diminuarea pe cat posibil a efectelor devastatoare ale afectiunilor provocate de o alimentatie nesigura.

Astfel, deosebit de ingrijoratoare este amploarea fenomenului. World Health Organization (WHO) atrage atentia asupra faptului ca la nivel global bolile diareice cauzate de alimentele si apa contaminate cu diverse micro-organisme ucid anual aproximativ 2,2 milioane de oameni. De asemenea, European Food Safety Authority (EFSA) indica faptul ca zoonozele (infectii sau boli transmise direct si indirect de la animale la oameni prin produsele provenite de la primele si prin apa contaminata cu micro-organisme patogene, asemeni virusurilor si bacteriilor) provoaca intre o treime si jumatate dintre infectiile inregistrate in randul oamenilor anual, la nivel european.

In acelasi timp, studiile demonstreaza ca aproximativ 75% dintre bolile noi care au afectat oamenii in ultimii zece ani au provenit de la animale sau produse de origine animala. Doar in tarile membre UE sunt raportate anual peste 320 000 de noi cazuri de imbolnavire.

Printre cele mai intalnite micro-organisme care afecteaza sanatatea consumatorilor provocand boli grave sunt Salmonella, Campylobacter, dar si virusul hepatitei A. Acestea, precum multe altele, patrund in organism in urma consumului de alimente infestate si provoaca afectiuni de multe ori deosebit de periculoase.

In vederea diminuarii pe cat de mult posibil a efectelor acestor micro-organisme daunatoare asupra populatiei, organizatiile  ce au ca responsabilitate  siguranta alimentara, ca EFSA, WHO, Comisia Europeana, US Food & Drugs Administration (FDA) s.a stabilesc norme riguroase pentru toti actorii implicati in industria alimentara, de la producator la transportator si distribuitor.

In plus, acestia nu doar se supun regulilor existente, ci de multe ori abordeaza o atitudine pro-activa, contribuind in mod semnificativ la imbunatatirea sistemelor de monitorizare si control  cu rol in siguranta alimentara, dar si la informarea corecta a consumatorilor.

Prevenirea bolilor cauzate de alimente este, prin urmare, responsabilitatea tuturor celor implicati in procesele ce au legatura cu acestea, fie ca rolul lor are legatura cu verificarea respectarii standardelor de calitate si siguranta, fie ca sunt implicati in lantul de productie si livrare a produselor la raft, sau ca sunt consumatori. 

Articole recomandate

Citeste si despre