Cea mai buna metoda prin care ii poti oferi copilului tau antioxidantii de care are nevoie este sa ii asiguri o alimentatie variata, inca din primele luni de viata, odata cu introducerea alimentelor solide. Astfel, antioxidantii vor lucra impreuna si vor avea beneficii mai numeroase decat in cazurile individuale. Iata cateva surse naturale de antioxidanti!
Ce sunt antioxidantii?
Antioxidantii sunt acele substante care ajuta organismul in lupta contra "radicalilor liberi", acele reactii chimice naturale care au loc in organism si care dauneaza celulelor sanatoase. Exista mai multe tipuri de antioxidanti naturali, care se gasesc in diverse tipuri de alimente, insa, indiferent de tipul lor, efectele cele mai puternice sunt resimtite atunci cand lucreaza in echipa.
Alimente bogate in antioxidanti
Stafidele
Pe langa flavonoide si fenoli, stafidele contin si foarte mult bor, o substanta care previne deteriorarea oaselor si aparitia artritei. Stafidele pot fi consumate ca atare, in prajituri delicioase, salam de biscuti sau cozonac.
Migdale
Migdalele si nucile sunt o alta sursa naturala bogata in antioxidanti. Contin vitamina E, un antioxidant care protejeaza inima si ajuta la dezvoltarea creierului. In plus, aceasta substanta incetineste ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate. Studiile au aratat ca o cantitate de circa 40 grame de migdale acopera in jur de 35% din necesarul zilnic de vitamina E.
Citrice
Lamaile, portocalele si grepfruturile se numara printre fructele cu cel mai mare continut de antioxidanti. Asigura-i copilului tau in fiecare zi o sursa naturala de vitamina C pentru intarirea sistemului imunitar, buna functionare a tesuturilor, eliminarea toxinelor din corp, reglarea glicemiei, reglarea colesterolului sau prevenirea cancerului. Poti sa ii administrezi vitamina C la ceaiul de dimineata, printr-o portie de suc natural sau prin prajituri care contin citrice.
Morcovi
Morcovul este cel mai cunoscut aliment care contine betacaroten, un antioxidant cu multiple beneficii, mai ales pentru cei mici. Aceasta substanta este transformata in vitamina A care imbunatateste vederea, previne aparitia cancerului si protejeaza inima.
In plus, betacarotenul in combinatie cu vitamina C mareste capacitatea pulmonara si previne astfel aparitia bolilor respiratorii, precum astmul sau bronsita. In afara morcovilor, betacarotenul se mai gaseste in dovlecei, spanac, mango, nectarine, caise si piersici.
Spanac
Pe langa betacaroten, spanacul ii pastreaza copilului tau mintea agera datorita continutului mare de luteina, un superantioxidant. Aceasta substanta din spanac are nenumarate beneficii incepand cu protejarea vederii si terminand cu protejarea pielii si a inimii. In afara de spanac, varza si salata verde sunt alte doua legume bogate in luteina.
Rosii
Consumul de rosii este recomandat oricand, dar in special vara si toamna, atunci cand legumele sunt proaspete. Pe langa faptul ca sunt gustoase, rosiile se inscriu cu succes pe lista alimentelor antitumorale datorita continutului ridicat de licopen. Ele reduc riscul aparitiei cancerului de prostata si cel al tractului digestiv.
Tu din ce alimente extragi antioxidantii atat de necesari bunei dezvoltari a copilului tau? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos.