Multi dintre noi aruncam alimentele odata ce acestea isi ating termenul de valabilitate. Dr. Mihaela Bilic a dezvaluit, insa, ca sunt anumite produse pe care le putem consuma chiar daca sunt expirate.
Celebrul medic nutritionist spune ca termenul de expirare al unor alimente nu reprezinta neaparat si data in care ar trebui sa incetam sa le consumam. Mihaela Bilic ne recomanda sa nu aruncam iaurtul, anumite mezeluri, parmezanul, ciocolata, orezul, pastele si biscuitii, dupa ce expira. Acestea pot fi consumate in continuare fara nicio problema.
Top 5 alimente care pot fi consumate si dupa ce au expirat
Ce alimente pot fi consumate si dupa ce au expirat, conform dr. nutritionist Mihaela Bilic:
1. Iaurt
Principala schimbare a iaurtului expirat tine de gust, spune dr. Mihaela Bilic. Alimentul va fi mai acrisor decat in mod normal, dar asta nu inseamna ca nu mai este bun, asa ca oamenii il pot consuma fara griji, potrivit testelor facute de specialistii din domeniu.
Iaurtul pastrat in frigider are un aport de probiotice mai mare, iar daca este fermentat este bogat in colonii de lactobacili, care au beneficii asupra sanatatii organismului uman.
„Testele arata ca iaurtul este sigur pentru consum si dupa data de expirare, principala modificare tine de gust (va fi mai acrisor). Daca il pastram mai mult timp obtinem si un aport de probiotice crescut, un iaurt fermentat contine mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sanatate”, a transmis nutritionista intr-o postare facuta pe Facebook.
2. Parmezan
Parmezanul este branza care rezista cel mai mult dupa ce expira termenul de valabilitate. Are un continut scazut de apa, ceea ce il face mai putin predispus la alterare rapida. Daca este pastrat in frigider si nu prezinta mucegai suspect (mucegai alb pe suprafata poate fi indepartat), poate fi consumat si dupa data de expirare. Mirosul si gustul trebuie sa fie normale.
Daca, in schimb, parmezanul are un miros puternic, neplacut, sau mucegai de culoare neobisnuita (verde, albastru, negru), evita sa il consumi.
3. Salam
Salamul afumat sau uscat rezista mai mult timp si poate fi consumat cu cateva zile sau saptamani dupa expirare, daca a fost pastrat corespunzator (frigider, ambalaj sigilat). Verifica mirosul, textura (daca devine lipicios) si eventualele pete.
Salamul proaspat sau feliat se altereaza mai repede. Este riscant sa fie consumat dupa data de expirare, mai ales daca prezinta semne de deteriorare (miros acru, mucus).
4. Biscuiti
Biscuitii sunt alimente uscate si au o durata de viata lunga. Daca sunt sigilati bine si nu au o textura ranceda sau mucegai, pot fi consumati in siguranta si dupa data de expirare.
Daca au devenit moi, au un gust ranced sau prezinta mucegai, nu ii consuma.
5. Ciocolata
Ciocolata poate dezvolta o "floare" alba (grasime sau zahar cristalizat) dupa data de expirare, dar aceasta nu inseamna ca este stricata. Poate fi consumata daca gustul si mirosul sunt normale.
Evita sa consumi ciocolata daca are un gust amar neobisnuit (ranced) sau miros de mucegai.
ATENTIE! Chiar daca pot fi consumate si dupa ce expira, evita sa le oferi astfel de alimente copiilor tai, mai ales daca acestia au un stomac sensibil. Incearca sa pastrezi alimentele in conditii optime pentru a prelungi durata lor de viata.
Pastreaza alimentele perisabile (carne, lactate, oua, legume proaspete) in frigider, la o temperatura intre 0-4°C. Depoziteaza carne si peste in partea de jos a frigiderului, unde temperatura este mai rece.
Depoziteaza resturile de mancare in recipiente etanse. Congeleaza produsele pe care nu le consumi rapid, precum carnea, painea sau mancarurile gatite. Congeleaza-le in portii mici pentru a le putea utiliza mai usor.
Pastreaza biscuitii, faina, orezul sau condimentele intr-un loc uscat si racoros, departe de umiditate si caldura. Foloseste recipiente etanse pentru a preveni patrunderea aerului si a insectelor.