Alimentele bogate in probiotice sunt esentiale pentru mentinerea unui nivel optim de "bacterii sanatoase" in sistemul digestiv. Acestea au un rol esential in buna functionare a digestiei, dar si a intregului organism. Iata care sunt alimentele cu probiotice pe care este recomandat sa le introduci zilnic in meniul tau!
Probioticele sunt microorganisme vii nepatogene. Se mai numesc si "bacterii sanatoase" si contribuie la buna functionare a digestiei si la mentinerea sanatatii. Au un rol esential in intarirea sistemului imunitar, absorbtia nutrientilor in organism si in protejarea mucoasei intestinale.
Mucoasa intestinala este extrem de usor afectata de alimentele nesanatoase pe care suntem tentati sa le consumam zilnic si de medicamentele pe care le administram periodic.
Iaurt
Iaurtul este cel mai cunoscut si consumat aliment cu probiotice. Acesta contine culturi vii - lactobacillus sau bifidobacteria - care ajuta la mentinerea echilibrului intestinal. Contribuie la prevenirea unora dintre cele mai frecvente si neplacute simptome sau afectiuni medicale: balonare, diaree, constipatie etc.
Castraveti murati
Castravetii care sunt murati in saramura, si nu in otet, reprezinta o alta sursa esentiala de probiotice. Combinatia de apa cu sare contribuie la inmultimea bacteriilor sanatoase din tractul digestiv si la mentinerea echilibrului intestinal.
Tempeh
Tempehul este un preparat indonezian preparat din soia. Are la baza soia fermentata, care se pare ca functioneaza pe post de antibiotic natural. Lupta eficient cu bacteriile nocive din organism. Imbunatateste digestia si contribuie la echilibrul intestinal!
Kefir
Desi este asemanator la textura cu iaurtul si laptele, kefirul are alta compozitie decat acestea. Este un alt aliment care te ajuta sa iti pastrezi o digestie sanatoasa, prin aportul bogat de probiotice pe care-l aduce in organism.
Ciocolata neagra
Probioticele se pot regasi din plin si in ciocolata neagra de foarte buna calitate. Specialistii sustin ca unele tipuri de ciocolata pot contine de patru ori mai multe probiotice decat iaurtul, de exemplu.
Varza murata
Varza acra este o sursa importanta de probiotice. Se pare ca prin fermentare, procesul prin care se acreste varza, se produc o multime de microorganisme vii sanatoase pentru sistemul digestiv. Desi nu pare, varza murata contine si o multime de vitamine esentiale pentru sanatate: A, B, C si E.
Ceai kombucha
Kombucha este un ceai negru de origine asiatica care are un rol important in imbunatatirea functionarii sistemului digestiv. In plus, este si un energizant natural de nadejde, putand inlocui cu succes cafeaua.
Supa Miso
Miso este o supa de origine japoneza facuta din branza tofu si legume. Este considerata foarte sanatoasa pentru organism si pentru digestie. Contine probiotice esentiale pentru functionarea corecta a sistemului digestiv.
Lapte fortifiat cu probiotice
Laptele se gaseste pe piata in multe variante, insa cele fortifiate cu vitamina D si probiotice sunt cele mai recomandate pentru sanatate. Atat laptele de soia, cat si cel de vaca, exista pe piata in variante fortifiate cu astfel de culturii vii, esentiale pentru digestie.
Masline in saramura
Maslinele tinute in saramura reprezinta o alta sursa importanta de probiotice. Saramura permite inmultirea microorganismelor vii, care odata ce ajung in stomac, imbunatatesc functionarea sistemului digestiv.
Daca stii ca nu ai o dieta bogata in astfel de alimente sau ca nu esti un mare fan al celor enumerate mai sus, poti opta pentru suplimente cu probiotice. Insa spre deosebire de alimente, ele nu procura organismului si substante nutritive esentiale pentru sanatate.
Inainte de a lua astfel de suplimente, vorbeste intotdeauna cu medicul pentru a vedea daca ai nevoie de ele. Sfatuieste-te cu el in privinta dozelor recomandate si a duratei tratamentului cu probiotice.
Dieta ta este bogata in alimente cu probiotice? Ai tinut cont vreodata de astfel de probiotice in alimentatie? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!