Dermatita atopica este o problema a pielii care afecteaza multi copii, de varste diferite. Diagnosticata corect, aceasta poate fi tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor locale, dar, la fel ca in cazul multor afectiuni, este foarte importanta si alimentatia.
S-a demonstrat ca unele alimente pot favoriza dermatita si chiar pot agrava simptomele, care oricum sunt unele suparatoare pentru copii. Produsele alimentare care contin multi aditivi, care sunt foarte procesate, se numara printre cele care fac cel mai mult rau atunci cand vine vorba despre aceasta problema dermatologica. Iata ce produse sa elimini din meniul copilului, daca sufera de dermatita!
Sunt interzise produsele de panificatie procesate
Acestea contin cantitati mari de grasimi trans, ale caror efecte negative sunt cunoscute. Pe langa acestea, s-a demonstrat ca pot favoriza inflamatia, contribuind la dezvoltarea unor afectiuni cronice complexe si dificil de tratat.
In plus, contribuie la acumularea de radicali liberi in tesuturi, in special in piele. Daca pe etichetele acestor produse apar grasimi hidrogenate partial sau total, nu ar trebui in niciun caz ca micutii care sufera de dermatita sa le consume.
Copilul nu poate manca nimic cu otet
Fiind un aliment foarte acid, otetul poate modifica pH-ul pielii, afectand echilibrul epidermic.
Daca in dieta copilului sunt multe produse acide, se va crea un dezechilibru acido-bazic in organism, iar acesta poate duce la (re)aparitia simptomelor de dermatita atopica.
Glutenul este si el pe lista cu interdictii
Desi nu sunt studii suficiente pentru a stabili o legatura directa intre consumul de produse care contin gluten si dermatita atopica, a fost conturata ipoteza potrivit careia reducerea aportului de gluten poate imbunatati aspectul pielii si poate reduce simptomele specifice dermatitei. Specialistii recomanda sa testati pentru a vedea daca exista o legatura intre consumul de gluten si simptomele de dermatita in cazul copilului si, eventual, sa testati toleranta micutului la acest ingredient.
La polul opus se afla alimentele bogate in grasimi bune, in special omega-3. Pestele gras, oleaginoasele, carnea de calitate, untul nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor care sufera de dermatita si nu numai. In plus, nu uitati ca hidratarea este esentiala: asigurati-va ca micutul bea suficienta apa, dar ajutati pielea sa isi refaca bariera lipidica si din exterior, cu ajutorul cremelor hidratante.
FOTO: Freepik