9 lucruri pe care doar o mama care lucreaza full-time le stie

/ / Modificat: 2024-10-14
9 lucruri pe care doar o mama care lucreaza full-time le stie

Concediul maternal dureaza, potrivit legii, cel mult doi ani. Insa multe mame aleg sa se intoarca mai devreme la munca, principala motivatie fiind cea financiara. Dar sa muncesti cu norma intreaga, sa mentii casa in ordine, sa te ocupi si de educatia copilului sunt sarcini care coplesesc chiar si cea mai puternica femeie.

Sa te reapuci de lucru dupa ce ai nascut reprezinta o alegere greu de facut. Nu e o decizie usoara, cu atat mai mult cu cat stii ca vei fi incontinuu macinata de griji, vei fi tot timpul cu gandul la micutul de acasa, aflat in grija bunicilor sau a unei bone. Totusi, se poate, cheia este sa fii foarte organizata, sa gasesti un echilibru intre munca si timpul oferit copilului. Pentru a fi pregatita cu privire la ceea ce urmeaza acestei decizii, am adunat cateva dintre experientele mamelor care au ales sa se reintoarca la serviciu cu program intreg.

Iata cu ce te-ai putea confrunta:

1. Te vei simti judecata

Matusi, prieteni, dar si alte mame te-ar putea judeca pentru alegerea facuta. Vor spune despre tine ca ai ales cariera in defavoarea copilului, ca te intereseaza mai mult banii decat binele celui mic. Toate acestea dor cumplit, pentru ca tu stii prea bine care este realitatea. Niciunul dintre cei care te vorbesc pe la spate nu cunosc circumstantele care au stat la baza deciziei de a lucra cu norma intreaga. Poate ca pur si simplu nu iti poti permite sa mai stai acasa, in baza indemnizatiei de la stat. Sau poate ca seful tau nu a fost de acord sa iti ofere posibilitatea de a lucra part-time. Ori poate ca domeniul in care ai activat inainte sa nasti este unul extrem de dinamic, iar o pauza prea lunga te-ar scoate din ritm si ti-ar fi mult prea greu sa recuperezi daca nu te intorci cat mai repede la serviciu.

Insa oricare ar fi motivul, tu trebuie sa stii ca n-are nimeni dreptul sa te judece. Pentru ca tu iti adori copilul la fel ca orice alta mama si te straduiesti sa ii oferi ce e mai bun.

2. Te vei simti un maestru al organizarii timpului

Cine va sti oare mai bine decat tine cum sa isi organizeze timpul minut cu minut? Sa stoarca tot ce se poate din fiecare secunda? Te trezesti cand soarele nici n-a rasarit, pregatesti micul dejun pentru copii, eventual pachetelele pentru gradinita sau scoala, hainutele, te imbraci rapid, ca la armata si te machiezi pe fuga, in timp ce cu un ochi verifici e-mailul. La munca stai ca pe ghimpi, cu toate astea, de eficienta ta nu se poate plange nimeni. Fiindca ai dobandit un simt excelent de exploatare a timpului disponibil si reusesti sa iti termini sarcinile exact inainte de incheierea programului.

3. Te vei simti vinovata

Se vor trezi in tine o serie de resentimente atunci cand va veni vorba despre timpul petrecut alaturi de copilul tau. Evident ca vei rata unele momente importante. Daca e inca micut, e posibil sa nu fii de fata atunci cand face primul pas ori sa ajungi cu intarziere la prima serbare de la gradinita. Sunt momente in care vei regreta decizia luata, trebuie sa fii pregatita si pentru aceste clipe.

4. Vei trai cu teama ca nu-ti educi copilul cum trebuie

Succesul de la serviciu nu poate compensa frustrarile pe care ti le creeaza despartirea de copilul tau. Faptul ca mare parte din zi esti plecata si ca nu mai esti atat de aproape de el pentru a-l indruma, pentru a-l corecta atunci cand greseste e posibil sa ti se para ca va duce la erori in educatia lui. Nu trebuie sa intri in panica. Asa nu vei face decat sa gresesti. Cu calm si cu rabdare vei reusi sa te ocupi foarte bine si de educatia celui mic, fara sa simti ca pierzi controlul.

5. Iti vei dori sa te poti teleporta

Te vei obisnui cu cele opt ore petrecute la serviciu, insa atunci cand va fi vorba despre timpul petrecut in trafic, in drumul spre si dinspre birou iti vei dori sa ai puterea sa te teleportezi, pentru a ajunge mai repede acasa, la copilul tau. Chiar daca nu e vorba decat de o jumatate de ora petrecuta pe traseul spre casa, ti se va parea o eternitate.

6. N-ai supravietui fara "echipa de ajutor"

In spatele fiecarei mame cu serviciu full-time se afla o intreaga echipa de suport. Este vorba despre o adevarata armata special antrenata: bunici, matusi, surori, bone. Nu esti singura pe lume si tocmai de aceea ai toate sansele sa reusesti in misiunea pe care ti-ai asumat-o. Gasca aceasta de persoane disponibile sa te ajute vei realiza ca este cel mai bun aliat al tau. Fara ele n-ai face fata.

7. Vei sti cum sa profiti de fiecare clipa

Timpul pe care il petreci cu familia este scurt, insa vei dobandi abilitatea de a-l transforma in timp de calitate. Vei profita la maximum de orele petrecute alaturi de sotul si de copilul tau. Unul dintre avantajele faptului ca esti ocupata in timpul saptamanii este ca weekend-ul devine sfant. Nu va mai exista sambata sau duminica in care sa nu iesiti din casa, in parc, la locurile de joaca, la gradina zoologica, la cinematograf. Cumparaturile saptamanale si curatenia vor ajunge pe plan secund.

8. Te vei simti sleita de puteri

Ziua ta de lucru nu se incheie dupa terminarea programului la serviciu. Dupa ce ai pontat cele 8 ore la birou, iti incepi programul de full-time mama. Practic, treci de la un serviciu exigent la unul si mai si, in care trebui sa faci cumparaturi, sa faci de mancare, sa faci curat, sa speli, sa calci, sa citesti povesti si asa mai departe. Si sa ramai mereu cu zambetul pe buze. Nu e de mirare ca vei deveni dependenta de cofeina.

9. Te vei bucura ca-ti pui mintea la contributie

E minunat sa stai toata ziua alaturi de copilul tau, insa simti la un moment dat ca incepi sa nu prea mai gandesti profund. Si, la urma urmei, nu prea e nimic inteligent in cantecele de genul "Elefantul Cici" sau in desenele animalte cu "Purcelusa Peppa". Cand te duci insa la serviciu iti reamintesti faptul ca ai creier si ca anii de studiu nu au fost in zadar. Stima de sine va fi din nou pe un trend ascendent.

Sursa foto: freepik

Taguri Mama crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre