Cum sa eviti sindromul de burnout cand te intorci la munca

/ / Modificat: 2024-02-14
Cum sa eviti sindromul de burnout cand te intorci la munca

Numeroase mame se confrunta cu sindromul de burnout cand isi reiau activitatea dupa concediul de crestere a copilului. Intoarcerea la munca aduce un stres in plus dificil de gestionat, iar multe tinere mame se simt depasite si epuizate nervos.

Mama care acumuleaza nopti nedormite, sta cu orele in picioare pentru a face mancare si roboteste toata ziua prin gospodarie, se intoarce la munca unde o asteapta zi de zi noi obligatii, sarcini dificile, sedinte si pretentii. Sufletul ei este tot acasa, langa copil, dar mintea trebuie sa fie brici la serviciu.

Incarcatura emotionala devine tot mai grea si mai dificil de gestionat, iar unele femei ajung sa sufere de sindromul burnout aproape fara sa isi dea seama. Iar aceasta situatie nu este specifica doar mamelor cu functii de raspundere din marile corporatii. Sindromul de burnout dupa concediul de maternitate poate aparea si in cazul femeilor cu slujbe mai putin stresante. Chiar si cele care au locuri de munca in domenii mai putin dificile si in orasele de provincie, cum ar fi locuri de munca in Vaslui sau locuri de munca Oradea, se pot confrunta cu epuizarea si oboseala cronica. Pana la urma, orice slujba are partile ei dificile, iar interactiunea cu sefii si colegii dificili accentueaza stresul de la serviciu. 

Cum recunosti sindromul de burnout

Un sondaj realizat in anul 2020 in Romania a aratat ca 4 din 10 angajati au un loc de munca foarte solicitant si un program deosebit de obositor. Multa vreme, sindromul de burnout era considerat o boala imaginara si nimeni nu lua masuri pentru a preveni boala. Din anul 2019, acest sindrom a fost recunoscut si introdus in Clasificarea Internationala a Bolilor de catre Organziatia Mondiala a Muncii.

Ultimele statistici din Romania arata ca 75% dintre angajati au avut cel putin un episod de burnout in ultimii 5 ani de munca, dar aproape un sfert dintre ei nu au suficiente cunostinte pentru a recunoaste acest sindrom si pentru a-l preveni. Majoritatea repondentilor au fost angajati cu functii de raspundere care au locuri de munca in Bucuresti si in marile orase, locuri de munca in Cluj, locuri de munca Constanta sau in Brasov.

Simptome care te ajuta sa recunosti sindromul de burnout

• Oboseala cronica si emotionala

• Stari repetate de nervozitate si indispozitie

• Senzatii acute de angoasa si depresie

• Raspuns negativ la diversi stimuli (inclusiv la afectiunea celor dragi de acasa)

• Pierderea entuziasmului pentru munca si toate celelalte activitati personale

• Relatii disfunctionale cu cei din jur

• Depersonalizare si distantare fata de tot ceea ce presupune obligatii si stres

• Stare generala de nemultumire, autocritica si renuntare la tot ceea ce poate aduce un confort emotional. 

Cum poti preveni sindromul de burnout dupa concediul de maternitate

Este minunat sa fii mama, dar este un job full-time. Iar intoarcerea la activitate presupune al doilea job pentru orice femeie. Nu este deloc usor, iar sfaturile mamicilor cu experienta spun ca trebuie sa te adaptezi treptat si sa te pregatesti emotional cu cateva saptamani inainte.

Fa o vizita colegilor la munca si incearca sa te pui la curent cu ce s-a mai intamplat in lipsa ta si cu noile proiecte.

Incearca sa lucrezi de acasa in avans macar o ora pe zi pentru a invata sa te concentrezi pe serviciu si sa te desprinzi de sarcinile de acasa.

Cauta din timp o bona de incredere care sa preia sarcinile mai dificile in casa, langa bebelus.

Odata ce te intorci la serviciu, incearca sa negociezi un program de 4 sau de 6 ore, daca este posibil, pentru o scurta perioada de timp, pana te reacomodezi.

Preia noi obligatii pe parcurs si solicita mereu sprijinul colegilor cu experienta.

Fa pauze dese la serviciu si iesi la aer curat pentru cateva minute, fara sa te mai gandesti la nimic... doar pentru a-ti limpezi mintea.

Cand pleci de la serviciu, mergi pe jos ultima statie de autobuz catre casa pentru a alunga din mintea ta grijile marunte si inutile.

Fa-ti un abonament la o sala de fitness, la dansuri sau la yoga. Rupe din timpul tau macar o ora la 3 – 4 zile pentru a face sport sau orice alta activitate care presupune miscare si echilibru emotional.

Gaseste un hobby simplu si placut care sa iti mentina entuziasmul si placerea de a lucra.

Imparte povara emotionala legata de copii cu sotul tau, cu mama, cu bona, cu prietenele apropiate. Nu interioriza toate temerile, fricile si grijile legate de copil pentru ca te vor coplesi si te vor epuiza emotional!    

Taguri Sindromul burn out

Articole recomandate

Citeste si despre