Vrei sa ai grija de copii si sa faci ceva productiv in acelasi timp? Simti nevoia sa te intorci la lucru, dar nu te induri sa lasi copiii pe mana unei bone?
Iata doar doua dintre situatiile in care un job pentru acasa este cea mai buna solutie… sau nu? Poate parea dificil sa te descurci cu cei mici in timp ce lucrezi: e greu sa reusesti sa duci ceva pana la capat. Copiii nu sunt cei mai buni colegi de birou si lucrurile pot deveni putin haotice, iar timpul in care ei dorm nu este suficient pentru ca tu sa si lucrezi si sa mai faci si ceva in casa.
Nu e cazul sa renunti la niciunul dintre aceste lucruri, trebuie doar sa iti faci un set de reguli pe care sa le urmezi si totul va deveni cu mult mai simplu.
Nu dispera, Copilul.ro iti ofera cateva indrumari si solutii pentru a evita haosul si pentru ca tu sa poti lucra de acasa. Linisteste-te si vei reusi sa duci lucrurile la bun sfarsit!
Inchide usa. Daca poti sa iti faci biroul in dormitor sau in orice camera unde poti sta singura, asigura-te ca poti inchide si usa. Daca zgomotele vor fi departe de tine iti va fi mult mai usor sa te concentrezi. Poate o sa fie util si un semn pe usa cu un desen sugestiv care sa le arate tutoror ca tu lucrezi.O alta varianta ar fi sa-ti pui castile pe urechi atunci cand lucrezi si sa dai play cd-ului cu muzica ce te linisteste.
Daca in schimb, nu ai nici o problema cu faptul ca este galagie in jurul tau atata timp cat esti lasata in pace, da-le voie celor mici sa stea pe langa tine si sa se joace cu jucariile lor care canta sau pe care le pot agita pentru a provoca zgomote. Vor fi mult mai incantati decat daca le-ai spune sa faca liniste.
Tine copiii ocupati. Gaseste jocuri si puzzle-uri pe care copiii tai le pot rezolva si fa-le "jucariile speciale" pentru momentul cand tu lucrezi. Daca cei mici nu vor avea acces la ele decat in momentul in care tu ai de lucru, vor fi foarte interesati si vor astepta cu nerabdare sa aiba din nou privilegiul de a le primi.
DVD-urile cu desene animate sau cu filme pentru copii iti pot fi de ajutor si chiar daca multi parinti nu vad in televizor un potential prieten pentru copil s-ar putea sa fie si aceasta o varianta buna pentru situatiile de urgenta.
Implica-i! Daca ceea ce ai tu de lucru implica si lucruri marunte care pot fi facute de cei mici, cum ar fi introducerea unor lucruri in plicuri. Lasa-i sa te ajute si ofera-le si o mica rasplata. O sa primesti si o mana de ajutor si o sa minimizezi si haosul.
Nu arunca echipamentul care nu mai functioneaza. Daca mouse-ul sau tastatura trebuie schimbate, nu le arunca, lasa-l pe cel mic sa se simta ca si cum ar face ceea ce faci si tu. Lasa-l sa se joace "de-a oamenii mari". Daca va avea propriul lui birou la care sa te poata imita sau sa poata colora, va fi ocupat si nu te va deranja.
Stabileste un program de joaca. Doar nu o sa lucrezi tot timpul. Poti chiar sa iti pui tot felul de alarme la telefon care sa iti aminteasca sa te joci cu cei mici, sa le citesti o poveste sau sa ii scoti la plimbare. Daca cheful de joaca vine mai repede decat trebuie spune-i ca programul stabilit spune ca trebuie sa mai astepte putin.
Tot aici venim si cu recomandarea ca dupa fiecare ora de lucru sa iei o pauza de 5 minute in care sa ii dai atentie copilului. Va fi foarte incantat daca il vei intreba ce a construit din piesele de joc, cum a fost filmul de desen animat, ce a desenat sau orice altceva despre activitatea pe care a avut-o in tot acest timp. Ajuta-l sa continue, da-i idei care sa-l tina ocupat si pentru urmatoarea ora si va sti ca nu l-ai uitat. Daca in plus ii vei arata si putina afectiune, totul este perfect.
Nu uita sa-l feliciti atunci cand este cuminte si iti permite sa lucrezi linistita, va sti astfel ca este un lucru bun si merita sa-l repete, mai ales daca primeste ceva drept rasplata.
Tine gustarile la indemana. Daca ti se intampla adesea sa trebuiasca sa te ridici pentru a aduce apa, suc sau ceva de rontait pentru cei mici, nu trebuie decat sa lasi aceste lucruri la indemana, asa incat ei sa poate avea singuri acces la ele. Ultimul raft al frigiderului rezerva-l gustarilor sanatoase pe care ei sa si le poate lua fara sa intrebe si lasa cutiile de suc pe usa frigiderului. Sticlele mici de apa, folosite adesea de sportivi se vor dovedi foarte utile atunci cand ai un copil mic. Foloseste-le si lasa-le la indemana!
Lucrul cu copiii in apropiere nu o sa fie niciodata usor. Dar poti si vei reusi sa ii obisnuiesti in asa fel incat sa-ti permita sa lucrezi, atata timp cat nu uiti ca trebuie sa petreci timp si cu ei.
Tot acest proces poate fi de ajutor si in dezvoltarea copilului tau care va intelege astfel ca asa cum tu iti asumi responsabilitati si el trebuie sa faca la fel. Daca tu esti organizata si stii sa-ti prioritizezi activitatile, cel mic va invata din actiunile tale.
Sursa foto: freepik