Dependenta de munca...o boala?

/ / Modificat: 2024-09-23
Dependenta de munca...o boala?

Vorbind despre dependenta, avem formata o imagine negativa. Exista poate  o singura exceptie: cea de munca, fiind probabil singura dependenta acceptata de educatie, religie, societate si de lumea afacerilor.

Cei care muncesc mult sunt priviti în societate ca persoane mature , responsabile. Ei nu obtin doar promovari si recompense (bani si putere) , dar obtin si respectul colegilor de munca si aprecierea superiorilor. Cresterea productivitatii cu orice scop este principalul obiectiv al oricãrei companii.

Oamenii dependenti de munca se regasesc tot mai des in societatea noastra. Exista oameni atat de preocupati de succesul lor si de cariera incat isi sacrifica tot timpul in acest scop. Angajatii zilelor noastre sunt tot mai mult implicati în munca, tehnologia moderna facandu-i accesibili 24 de ore sefilor lor sau clientilor.
Pentru unii, este o realitate dura care le cauzeaza nemultumirea si ii determina sa ignore viata sociala. Pentru altii, aceasta dependenta poate sa fie o consecinta a afectiunilor mentale si poate fi tratata doar de medicul psiholog. Spre deosebire de dependenta de droguri sau alcoolism, dependenta de munca este un proces care implica o serie de actiuni si interactiuni. Se aseamana unor alte dependente cum ar fi dependenta de jocuri de noroc sau de sex.

Multe persoane sunt in stare sa faca orice ca sa isi rezolve problemele si sa castige un post important sau sa dobandeasca o crestere de salariu. Pe masura ce timpul de lucru se mareste, uneori chiar pana noaptea tarziu, oamenii devin tot mai stresati si mai epuizati.

Astfel de oameni sunt dependenti de munca lor; exista insa altii care nu fac eforturi decat pentru a-si sustine familia din punct de vedere financiar sau pentru a nu sta acasa. Nu poate fi numita dependenta o persoana care lucreaza ocazional peste program.  

Persoana careia ii place foarte mult sa lucreze se simte satisfacuta de rezultate si munceste din greu si indelung spre un tel care nu este în mod necesar dependent. Cel care sufera de aceasta boala  se gandeste la munca tot timpul.

Un alt aspect important al dependentei este imposibilitatea de a trai fara placerea oferita de munca. Când un proiect sau o sarcina nu este incheiata sau intervine o problema de familie ce necesita absenta de la serviciu, persoana dependenta  poate acea o stare depresiva sau poate intra in  panica. Alte semne includ refuzul admiterii oboselii.

Dependenta de munca...o boala?

Nevoile emotionale si preocuparea pentru viata sentimentala sunt adesea ignorate. Aceia care incearca sa-si satisfacã nevoile de afiliere la locul de munca isi definesc colegii drept prieteni si uneori devin atrasi sexual de persoane care lucreaza in acelasi loc. Dependentilor de munca le lipseste entuziasmul, bucuria si sunt rupti de contactul cu sentimentele lor. Condusi de nevoia de a impresiona si de a depune efort ei uita sa traiasca  cu adevarat.
Asemanator altor dependente, dependentii de munca isi vor nega dependenta. Ei vor spune ca se pot opri oricand vor. Totodata pot justifica faptul ca muncesc peste program temporar sau datorita faptului ca le permite sa asigure mai mult familiilor lor. De fapt ei muncesc atat deoarece le place ceea ce fac si se simt mai confortabil la serviciu. Ei considera  ca “sacrificiul” in favoarea muncii este ceva absolut necesar si merita facut.

Fanaticii s-ar comporta intr-un mod greu de inteles: s-ar trezi cat mai de dimineata si ar pleca de la munca seara, tarziu; in fiecare zi. Ar putea sa ignore chiar nevoile fiziologice si sa se imbolnaveasca datorita acumularii oboselii si stresului.

Este o adevarata nebunie si ar putea sa aiba consecinte drastice asupra sanatatii; din pacate, cei mai multi dintre ei nu inteleg acest aspect. Unii incearca sa isi controleze aceasta pornire si mananca excesiv sau nu au pofta de mancare. De aici pornesc problemele de inima si aparitia ulcerului.

Cineva care lucreaza mult, care isi evita prietenii, care uita de familie, nu face acest lucru doar de placere ci si pentru ca probabil are o motivatie puternica. Atunci cand exagereaza cu aceasta se poate spune ca are o problema.

Acesti oameni nu stiu cum sa se opreasca sau cum sa isi rezolve problemele. Lor li se pare ca cea mai buna cale este sa depuna efort intens pentru a termina ceea ce au de facut. Se implica trup si suflet si uita sa priveasca lucrurile si din alta perspectiva.

Unii oameni pot sa munceasca mult fara sa aiba probleme insa altii se imbolnavesc grav. Toti cei care se angajeaza in diverse activitati de munca dar uita de viata personala sunt predispusi la imbolnavire. Acestia au mare nevoie de ajutor.
Munca neincetata semnifica si faptul ca individul nu stie sa isi clasifice prioritatile.  Cele mai bune contacte ale acestuia vor fi cele legate de munca si se vor limita strict la rezolvarea unor probleme.

Factorul negarii ii impiedica sa vada sau sa traiasca realitatea asa cum este. Ei au o perceptie alterata care se aplica acestui segment din viata lor. De multe ori persoana dependenta poseda o imagine de sine foarte dezvoltata in privinta carierei ei, aceasta ajungand sa se defineasca prin ceea ce sunt si nu prin ceea ce fac.

Prietenii si familia ii pot ajuta pe acesti oameni prin petrecerea unui timp indelungat impreuna si prin stabilirea unor conditii ( de exemplu: in week-end nu se lucreaza). Cei mai multi dependenti de munca au impresia ca fac ceea ce este necesar si bine. Ei cred ca nu este nimic in neregula cu viata pe care o au.
Daca este o amenintare pentru viata sociala a individului, munca nu poate fi considerata productiva. Individul nu va dobandi beneficii decat in ceea ce priveste dorinta lui de a depune cat mai mult efort.

Dependenta de munca este o boala si trebuie tratata prin intermediul unor medici specializati: psihologii.

Sursa foto: freepik

Taguri Munca femei Serviciu mamici

Articole recomandate

Citeste si despre