Dupa doi ani de stat acasa alaturi de copil, intoarcerea la munca este un moment dificil atat pentru copil, dar mai ales pentru mama. In timp ce unele mamici simt de dinainte de acest pas ca nu sunt inca pregatite sa se intoarca la munca si sa-si lase copilul acasa, altele, care abia asteapta sa-si reia activitatea, pot suferi un adevarat soc in momentul in care ajung la birou.
Pentru multe femei, revenirea la birou dupa concediul de maternitate este un proces greu si complicat, in care o multime de emotii, uneori contradictorii, se dezlantuie. Revenirea la munca nu presupune doar schimbari in programul zilnic, la care te adaptezi mai usor, ci reprezinta un cumul de emotii pe care nu credeai ca le vei simti.
Revenirea la locul de munca dupa concediul de maternitate nu este doar o provocare logistica, si inca una uriasa, ci poate fi, pentru multe femei, si un moment foarte dificil din punct de vedere emotional.
Vei simti unele dintre cele mai diverse sentimente, de la vinovatie, la singuratate, abandon, tristete si pana la un sentiment puternic de a lasa totul balta si a te intoarce la copil, cu orice pret. Insa, din pacate, acest lucru este imposibil deoarece banii nu vin stand acasa, iar copilul, dar si tu, aveti nevoi: de la plata facturilor, la achizitionarea de alimente si pana la cele necesare educatiei. Totul costa, prin urmare renuntarea la job este imposibila.
Si, pentru ca nu exista o reteta magica prin care sa te ajutam sa faci fata mai usor acestei perioade, iti vom prezenta cateva sfaturi utile pentru a face mai usor fata stresului provocat de aceasta etapa noua.
Cum sa faci fata emotiilor negative, provocate de reintoarcerea la munca dupa concediul de maternitate
Combinatia dintre oboseala, incertitudine, hormoni, anxietate si vinovatie, isi vor spune cuvantul. Iata cum le poti face fata:
Anxietate
Exista mai multe motive care ne pot creste nivelul de anxietate in aceasta imprejurare:
- Ideea de a te desparti de copilul tau, atat de mic, de a-l lasa pe alte maini (fie ca il duci la cresa, gradinita sau bunici), poate fi de nesuportat mai ales daca faci asta pentru ca nu ai de ales.
- Dupa o perioada lunga de deconectare apar inevitabil anxietati privind capacitatea ta de munca: Voi fi productiva? Voi fi capabila sa ma descurc? S-a schimbat ceva la birou? Imi vor da ragaz sa ma reacomodez? Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care toate mamicile si le pun.
- Cum voi reusi sa echilibrez viata profesionala si cea de mama si sotie? Aici intervine si mitul superfemeii, acea imagine artificiala a femeii care le poate face pe toate avand o coafura impecabila si un zambet larg pe buze.
Vinovatie
- Sentimentul de vinovatie pentru ca ti-ai parasit copilul este una dintre cele mai puternice emotii pe care le poti simti si una dintre cele mai frecvente. De la sentimentul ca nu esti o mama buna, pana la a te invinovati pentru ca ai facut "compromisuri" cu care nu esti de acord. Vinovatia va cauta orice motiv sa-si faca loc in viata ta.
Asteptari si proiectii false care provoaca furie si tristete
Asteptarile si proiectiile false pot provoca furie, tristete, sentiment de neputinta si chiar depresie. Acestea apar din cauza crearii unei imagini false in ceea ce priveste maternitatea si cariera in viata femeilor. De la imaginile create de filme, pana la imaginile superbe din social media, totul ne impune sa fim perfecte si sa facem totul in ambele planuri, insa nimeni nu poate sa faca acest lucru, mai ales cand nu are bone, menajere si alte ajutoare.
Ce poti face? Organizarea este cheia!
Pentru a trece mai usor peste aceste situatii, cel mai bine este sa iti organizezi foarte bine programul si sa respecti acest lucru.
Planifica-ti mesele pentru o saptamana si cumpara tot ce ai nevoie in weekend. Prepara mesele din timp, pentru doua-trei zile, sau chiar pentur toata saptamana, daca ai in plan preparate ce pot fi congelate apoi.
Planifica-ti treburile casnice pe zile si lasa ce este mai dificil pentru finalul saptamanii.
Planifica activitatile alaturi de copil, din timp, chiar daca este vorba doar despre o plimbare in parc.
Poate parea plictisitor, insa acest lucru te va ajuta sa faci fata tuturor sarcinilor si sa iti vontrolezi mai bine anxietatile.
FOTO: freepik.com