Mamele spun, aproape fara exceptie, ca cea mai grea meserie din lume este maternitatea. Spun asta chiar daca il iubesc pe cel mic ca pe ochii din cap, ba chiar mai mult. Acum au si confirmarea specialistilor: stiinta arata ca chiar asa stau lucrurile.
Un studiu efectuat pe 2.000 de mamici cu prichindei de 5-12 ani, din America, a concluzionat ca media de ore pe care o mama si le petrece muncind pentru copil si gospodarie, timp de o saptamana, este de 98 de ore, adica echivalentul a doua joburi si jumatate, cu norma intreaga.
Potrivit specialistilor, mamele isi incep activitatea la 06.23 dimineata si nu se opresc din lucru decat la 20.31, in cele mai fericite dintre cazuri.
“Rezultatele studiului ne-au aratat cat de solicitanta poate fi meseria de mama si cat de multe lucruri au de facut mamele, zilnic”, a declarat Casey Lewis, autor al studiului.
Conform cercetarii, o mama se poate considera norocoasa daca reuseste sa isi aloce 1.07 ore pentru ea insasi, in fiecare zi. insa chiar si acest lucru se poate dovedi imposibil.
4 din 10 mame au declarat ca traiesc cu impresia ca viata este o nesfarsita lista de lucruri de facut.
in ciuda sarcinilor pe care le au de indeplinit, mamele intervievate au declarat ca au parte si de cateva ”ajutoare”, comparativ cu ceea ce se intampla in trecut. Iar acestea constau in scutecele pentru bebelusi, servetelele umede, iPad-uri, emisiunile TV pentru copii sau Netflixul (care ajuta doar pana ce bebelusul implineste 6 luni, pentru ca apoi nu mai doarme la fel de mult), mancare gatita adusa de curier sau pur si simplu cumparaturile facute si aduse de acesta.
De aur sunt si bunicii, bonele si chiar o vecina care isi ofera ajutorul. in acest context ce pare aproape trist te si intrebi cand mai poate ”munci” (pe bani) o femeie devenita mama, pentru ca nu oricine poate renunta la job timp de mai multi ani, atat cat simte ca cel mic are nevoie de ea. Asta avand in vedere faptul ca oricum munceste toata ziua, doar ca nu e recompensata decat cu zambete, gangureli si, hai sa fim cinstite, scutece murdare.
Pentru mamele care au renuntat la munca de la birou si cauta joburi de facut acasa – ele stiu cand – ar fi cateva sugestii.
Idei de joburi part-time, pe care le poti face de acasa
Se gasesc destule joburi pe site-urile de joburi, bineinteles remote, de unde pot alege, in functie de abilitati. Daca meseria de baza nu poate fi facuta de acasa, desi nu sunt putine mamicile programator, graphic designer ori SEO Engineer sau economist, exista oricand optiunea de a da meditatii, chiar online, sau de a face traduceri.
Alte optiuni pentru munca de acasa ar fi Customer Service Associate, acum, ca tot au ajuns la apogeu cu empatia, si au nevoie de asa ceva in relatiile cu clientii, Telesales Representative, Virtual Assistant sau chiar editor sau blogger ori vlogger. insa cele din urma cer mare dedicatie si rabdare. Succesul poate sa apara sau nu.
Mamicile dornice de munca (in plus) pot completa de asemeni sondaje, cu mentiunea sa aiba mare grija pe ce platforme se inscriu. in Romania exista cateva site-uri cu sondaje de completat online care sunt platite, insa atentie, multe sunt si ”tepe” sau dispar la fel de repede cum au aparut.
Nu in cele din urma, mamele pot fructifica pasiunea lor pentru handmade sau, de ce nu, pentru gatit. Mai ales cea din urma poate fi monetizata.
in multe familii nu se gateste, din lipsa de timp sau de stiinta. Asa ca fa-ti temele inainte de a face propuneri in acest sens, pentru ca ideea e sa ”iesi pe plus”: pregateste-ti un meniu saptamanal, fa un calcul al tuturor ingredientelor, ia in considerare costurile (inclusiv pe cele cu detergentul de vase, apa, gaz, consumabile) si propune pachetul unei familii doritoare sa apeleze la astfel de servicii.
Daca te pricepi indeosebi la deserturi, esti o norocoasa: pe tot parcursul anului, torturile sunt la mare cautare, fie ca e vorba de zile de nastere, de cumetrii sau cununii.
Iar daca nimic din toate acestea nu-ti este de ajutor, consoleaza-te la gandul ca orice mama este, simultan:
- matematician – pentru ca numara orele de somn ale copilului, dar si mililitrii de lapte ori gramele de mancare, precum si pampersii ori randurile de haine pentru cat sunteti plecati in concediu.
- acrobat – nimeni nu stie mai bine ca tine sa jongleze intre activitati (adesea cu copilul in brate), reusind sa faca fata inclusiv fizic unor sarcini greu de imaginat.
- critic literar – probabil, la inceput, ai cumparat tot ce ai prins in materie de crestere a copilului, dar, pe masura ce ai citit, ai observat ca multe informatii se bat cap in cap si ai decis singura care e cartea de capatai. Felicitari, poti fi la inceputul carierei de critic literar!
Iar lista poate continua. Ce pacat, insa, ca nu vei fi platita pentru toate acestea.