In acest an, un numar semnificativ de angajati din Romania se simt dezamagiti de nivelul salariilor si sunt hotarati sa isi gaseasca noi locuri de munca. Pentru multi dintre acesti angajati, anul trecut a fost plin de provocari financiare, deoarece veniturile lor nu au reusit sa tina pasul cu cresterea costurilor de trai si a taxelor tot mai mari.
Venitul lunar este principalul motiv pentru care romanii vor sa isi schimbe locul de munca. Conform unui sondaj eJobs.ro, realizat in toamna anului 2023, in perioada octombrie – noiembrie, un procent de 56% dintre angajati cauta noi locuri de munca in 2024, cu beneficii salariale mai mari si cu o atmosfera de lucru mai buna. Pentru multi dintre repondenti salariul actual nu mai este suficient pentru a acoperi scumpirile si costurile mari de trai.
Angajatii, nemultumiti de perspectivele profesionale
Pentru angajatii romanii, salariul nu este singurul motiv de nemultumire. Spre deosebire de anii anteriori, repondentii care vor sa caute un alt loc de munca in 2024 pun la egalitate salariul cu perspectivele din compania in care lucreaza. Un procent de 57% dintre cei care au raspuns sondajului sunt nemultumiti de faptul ca firma la care lucreaza nu le ofera nicio posibilitate de dezvoltare. Iar acest procent este la egalitate cu cel care reflecta nemultumirile romanilor cu privire la salarii si recompense.
Angajatii care nu intrevad nicio posibilitate de avansare si crestere in compania in care lucreaza vor incerca intotdeauna sa caute oferte de munca mai bune. Acestia sunt angajatii ambitiosi, pentru care cariera primeaza, functia este importanta si, odata cu ea, beneficiile salariale.
Mediul toxic favorizeaza demisiile
Un procent important de angajati si-a exprimat nemultumirea si cu privire la mediul toxic in care lucreaza si in care nu se poate dezvolta. Conform sondajului mentionat, aproape 42% dintre repondenti considera ca lucreaza intr-un mediu toxic si sunt interesati de angajari in domenii mult mai libere, in care pot fi creativi si se pot dezvolta.
Aproape o treime dintre romanii considera ca muncesc foarte mult si atributii care depasesc fisa postului. Multi romani se simt epuizati si sunt nemultumiti ca nu pot lucra de acasa o parte din timp.
Intentia de a schimba locul de munca in 2024 apare mai des printre angajatii din domeniul industriei auto, din domeniul HORECA (hoteluri-restaurante-turism), retail si distributie. Angajatii cei mai stabili raman cei din domeniul IT care se bucura in continuare de venituri consistente, chiar daca si pentru ei lipsa de perspective este o provocare.
Cele mai ofertante zone pentru noi locuri de munca in 2024
Capitala ramane orasul cel mai dinamic pe piata muncii, cu cele mai multe oferte pentru cei care vor sa isi schimbe locul de munca in 2024. in Bucuresti se ofera si cele mai bune salarii, cu o medie cuprinsa intre 960 si 1400 de euro pe luna, dar este urmat indeaproape de Cluj. Alte regiuni dinamice, cu noi locuri de munca in 2024 sunt judetul Timis, Ilfov, Iasi si Brasov.
Este mai dificil pentru angajati sa gaseasca locuri de munca in Teleorman, Ialomita, Mehedinti sau Covasna, dar si aici inceputul sezonului de primavara aduce oferte noi in domeniul agricol, masini-utilaje, in turism si dezvoltare rurala.