Scoli inchise, parinti trimisi sa lucreze de acasa, recomandari apasate pentru distantare sociala, pentru limitarea si chiar evitarea contactelor cu alte persoane din afara casei. Asa arata Romania in carantina din cauza noului coronavirus, dincolo de statisticile care ne sunt comunicate zilnic.
Daca te numeri printre cei care pot lucra de acasa in aceste zile, cei care inca trebuie sa mearga la lucru te considera norocos. Nu mai pierzi timp pe drum, poti lucra si in pijama si iti supraveghezi copilul fara sa mai ceri zile libere acordate prin lege, dar platite doar cu 75% din salariu, sau zile de concediu de odihna.
Lucrurile suna bine pana cand dai piept, insa, cu realitatea: copilul nu intelege ca tu ai de lucru si nu ii poti da atentia dorita. Vorbeste intruna, iti distrage atentia, iti e greu sa fii productiv. Te enervezi, tipi, iti pare rau, te apuca vinovatia. Te apuca dorul de duca, dar n-ai unde. Te gandesti sa il trimiti afara la joaca doar ca sa ai un timp de respiro; dar esti parinte responsabil si te gandesti ca asta contravine recomandarilor. Daca intra in contact cu vreo suprafata contaminata? Daca ia virusul si il aduce acasa?
E greu sa fii parinte care lucreaza de acasa, dar nu imposibil
Copilul crede ca, daca el nu merge la scoala, este in vacanta. Si crede ca este valabil si pentru tine. E greu sa iti duci la bun sfarsit obiectivele profesionale cand ai acasa un copil care are nevoie de grija si atentia ta, de joaca, de mancare atunci cand tu ai mai multa treaba. Ah, si nu uita: este responsabilitatea ta de parinte sa nu il lasi toata ziua in fata ecranelor doar ca sa scapi de el.
Iata cateva recomandari pe care, daca nu le-ai aplicat pana acum din proprie initiativa, le-ai putea folosi ca sa depasesti mai usor urmatoarea perioada.
1. Incearca sa petreci timp cu copilul inainte sa incepi lucrul. Epuizeaza-i dimineata, ca sa te lase sa lucrezi in orele urmatoare.
Daca ai timpul si posibilitatea sa-l scoti afara fara sa-l expui, este chiar indicat sa o faci. Mergeti putin in parc sau faceti o plimbare, alergati. Daca nu este posibil, puteti face cateva exercitii in casa ca el sa isi consume energia.
Orice ai face, nu incerca sa scapi de copii trimitandu-i singuri afara, daca sunt destul de mari pentru asta! Din pacate sunt destui care o fac deja si riscurile la care sunt expusi sunt prea mari. Chiar daca efectele Covid-19 la copii nu sunt atat de ingrijoratoare, gandeste-te ca ti-l poate transmite si tie si ca tu il poti da mai departe, poate chiar parintilor tai.
2. Explica-i ca desi esti acasa, acest lucru nu inseamna ca ai o zi libera. Chiar daca va intelege mai greu, repetitia e mama invataturii. Si rabdarea este cheia pentru a face, pana la urma, un copil sa priceapa cum stau lucrurile.
3. Stabileste un program clar de lucru si incadreaza-te in el. Daca ai posibilitatea sa lucrezi intr-o camera in care sa te poti izola, cu atat mai bine.
Secretul este sa respecti in primul rand tu programul si sa nu lucrezi in plus, desi probabil va fi tentant sa o faci. Nu "fura", insa, din timpul copilului!
4. Ia pauze pentru a te ocupa si de copil. Asa cum, cand esti la serviciu, dai telefoane sa vezi ce face, poti sa ii acorzi si acum putin timp.
5. Mancati impreuna. Asa cum la birou iti iei pauza de masa, poti sa o faci si acasa. Este sanatos si, in plus, iti "cumperi" cateva ore in plus in care copilul nu va simti nevoia sa iti atraga atentia.
6. Da-i copilului ceva de facut. Tine-l ocupat, nu-i da voie sa se plictiseasca. Responsabilizeaza-l si explica-i ca jobul lui este sa se asigure ca tu iti faci treaba repede si bine.
Chiar daca scolile sunt inchise, nu este, totusi in vacanta. Pune-l sa citeasca, sa faca exercitii la matematica, sa deseneze.
7. Nu iti crea asteptari nerealiste. Nu vei avea chiar acelasi randament pe care il ai la birou, copilul tau nu va sta fix acolo unde il pui timp de 8 ore, cat tu ai de lucru.
Sa lucrezi de acasa cu un copil "pe cap" nu e greu. E foarte greu! Dar trebuie sa te adaptezi la noua situatie si sa nu te pedepsesti. Daca ai impresia ca sefii si colegii te vor judeca, uita de asta. Cel mai probabil sunt si ei in aceeasi "oala" cu tine.