Sosirea pe lume a unui copil implica necesitatea de a lua o decizie cruciala in viata unei femei: imbratisarea unei existente casnice pentru cativa ani sau continuarea traseului profesional cu orice risc? Oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca solutia cea mai buna in aceasta situatie si te asigura ca exista o cale de mijloc. In esenta, mamele care muncesc sunt mai sanatoase, insa doar daca isi dozeaza activitatile in mod echitabil.
In ultimii ani, cariera a devenit o prioritate si in randul populatiei feminine. Pe de alta parte, implinirea adevarata nu se poate infaptui in lipsa aducerii pe lume a unui copil. Cum le poti impaca pe amandoua pentru a fi mai sanatoasa si mai fericita, iti spun specialistii.
Cresterea corecta a copilului si profesia
Un studiu derulat pe o perioada de aproximativ 10 ani, in randul unui esantion de 1300 de mamici din Statele Unite Ale Americii, spune ca o femeie cu adevarat implinita este cea care isi creste copilul corect, fara sa-si neglijeze complet profesia.
Mai exact, "formula" castigatoare este slujba part-time, care asigura un confort financiar si necesitatea integrarii in mediul profesional, fara sa "rapeasca" mama prea mult timp de langa puiul ei.
Concluzia centrala a studiului a fost aceea ca, mamele care au ales un job cu jumatate de norma in primii ani de viata ai copilului lor, au prezentat o stare de sanatate generala mai buna si mult mai putine semne de depresie decat cele care au ales sa ramana acasa sau mamicile cu o slujba de 8 ore pe zi.
Avantajele slujbei cu jumatate de norma
Iata atuurile slujbei part-time, identificate de studiu:
- o stare emotionala echilibrata (confortul castigului material si cel al prezentei suficiente in viata copilului);
- rolul economic al mamei in familie este indeplinit;
- mai putine stari de conflict in familie;
- posibilitatea implicarii directe in activitatea educativa si scolara a copilului;
- mai multa deschidere catre nou, calatorii, vizite la muzeu, socializare etc;
- dispare frustrarea izolarii sociale;
- interactiunea cu alte persoane care pot inspira idei, unelte si strategii despre cresterea copiilor;
- slujba intretine capacitatea de rezolvare a problemelor, gandirea laterala si atitudinea flexibila;
- posibilitatea de a se descurca fara ajutor cu treburile casnice;
Femeile sunt fericite atunci reusesc sa fie mamici devotate si angajate implicate. Aspectele sociale ale muncii, stabilitatea financiara si echilibrul de acasa reprezinta formula ideala a fericirii, reiese din cercetare.
Sursa foto: freepik