Trebuie sa spun la angajare ca sunt insarcinata?

/ / Modificat: 2024-09-25
Trebuie sa spun la angajare ca sunt insarcinata?

Sunt insarcinata. Trebuie sa mentionez in cadrul interviului pentru angajare?

Este si asa destul de dificil sa gasesti un loc de munca in ziua de azi, cand piata muncii este in declin din cauza recesiunii. Ai ramas insarcinata, dar iti doresti sa muncesti pana in ultimul moment al sarcinii. Ti-e frica ca sansele tale de a fi angajata vor fi spulberate in momentul in care mentionezi acest lucru la un interviu. Ce sa faci? Iata care sunt optiunile si drepturile tale!

Sarcina la locul de munca nu este niciodata usoara: nici pentru tine si nici pentru angajatori, insa nu imposibila. Felul in care abordezi problema sarcinii in cadrul interviului pentru un loc de munca depinde de cat de avansata este si cat de evidenta este ochiului liber.

Daca sarcina inca nu se vede

Trebuie sa stii ca in timpul unui interviu de angajare este ilegal si discriminatoriu ca angajatorul sa te intrebe daca esti sau nu insarcinata.

Asadar daca sarcina inca nu se vede, ramane la latitudinea ta daca mentionezi sau nu acest amanunt. Daca sarcina este la inceput (inca nu ai apucat sa anunti nici macar membrii familiei) atunci nu este indicat sa pomenesti unui strain prima data aceasta veste. In plus, exista acea perioada de risc, a trimestrului 1, peste care femeile in general asteapta sa treaca pana sa anunte marea veste, considerandu-se ca o mare parte dintre riscuri trec odata cu depasirea acestei perioade. Riscul de avort spontan, adica a pierderii sarcinii este foarte mare.

Pe de alta parte gandeste-te bine si ca imaginea ta va avea de suferit atunci cand sarcina ta va fi mai mult decat evidenta si tu ai omis sa mentionezi de ea la interviu. Angajatorul nu va privi cu ochi foarte buni faptul ca i-ai ascuns acest lucru. Sigur ca ai putea folosi celebra scuza "nu m-ati intrebat", dar trebuie sa fii pregatita pentru orice. Relatia ta cu el s-ar putea degrada iremediabil, iar in momentul in care toti pasii legali in care trebuie sa suporte cheltuielile si implicatiile impuse de stat vor inceta, cel mai probabil ca va dori sa te disponibilizeze.

Inainte de ascunde sarcina, gandeste-te daca vrei un job pe termen lung si o cariera si astfel este idnicat sa pomenesti de sarcina de la inceput sau daca interesul tau este pe termen scurt. Relatia profesionala ar putea inceta in momentul in care angajatorul afla ca a fost mintit si perioada obligatorie in care te tine incadrata in post va expira.

Daca burtica a inceput sa se vada

Daca sarcina este avansata in mod cert nu poti ascunde acest lucru. De aceea, este indicat sa ai un plan de rezerva si cateva tehnici de a-l convinge pe angajator ca meriti sa iti ofere acea sansa.

Asadar, in timpul interviului este indicat ca dupa ce iti pui in evidenta abilitatile, experienta si entuziasmul pentru pozitia vizata sa aduci in discutie si situatia si planul pe care il ai cu sarcina fara sa acaparezi discutia cu aceasta problema. Fii cat mai subtila, dar da asigurari cu privire la faptul ca ea nu reprezinta o problema in calea profesionalismului si a dorintei de a munci.

Pregateste-ti planul de bataie pentru interviu inca de acasa si asigura-te ca esti pregatita sa raspunzi la intrebari despre:

  • logistica concediului de maternitate;

  • intentia de reveni la locul de munca dupa nastere;

  • capacitatea de a face fata locului de munca atunci cand ai un copil.

Este esential sa inspiri incredere fara a promite prea multe lucruri si a exagera. Fii realista, pentru ca nimeni nu te va crede ca vei fi 100% disponibila in scop profesional odata ce bebelusul se naste. Daca e si prima sarcina nu vei sti exact cum te vei simti dupa nastere si cum vei face fata cresterii copilului. Vei putea sa te intorci imediat? Dupa 3 luni? Nu ai cum sa stii de dinainte, de aceea este bine sa te gandesti foarte bine inainte de a arunca astfel de pastile angajatorului.

Scad sansele de angajare daca spui ca esti insarcinata la interviu?

Cu siguranta ca nu este un avantaj sa te prezinti insarcinata la un astfel de interviu. Insa este si un test bun pentru a afla care este pozitia respectivei firme sau companii cu privire la femeile insarcinate. Daca sunt total dezamagiti si refractari ideii, atunci poate ca este mai bine sa nu te angajezi acolo. La un moment dat tot ai fi vrut sa faci un bebe si astfel de discutii tot ar fi aparut. Poate ca este mai indicat sa cauti un loc de munca intr-o companie mult mai "prietenoasa” cu ideea de mamica.

Sursa foto: freepik

Taguri Sarcina la locul de munca

Articole recomandate

Citeste si despre