Mai devreme sau mai tarziu, fiecare parinte se intreaba daca sa ii ia copilului sau un animal de companie. Poate ca intrebarea mai potrivita ar fi daca sa iei familiei tale un animal de companie si asta pentru ca oricat de mult si-ar dori, un copil nu poate avea grija singur de un animal de companie, ceea ce inseamna ca o astfel de decizie are impact asupra intregii familii.
Fie ca ai ajuns deja la momentul acela cand te gandesti la un animalut pentru copilul tau, sau fie ca acel moment se intrevede doar peste cativa ani, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa ii iei copilului un animal de companie:
1. Beneficiile animalelor de companie
Animalele de companie, fie ca este vorba de un catel, o pisica sau un pestisor, pot sa ii ofere copilului tau experiente pozitive care vor modela comportamentul copilului si il vor ajuta sa se dezvolte si asta pentru ca animalele pot sa contribuie la urmatoarele:
- Responsabilizarea copilului – nu poate fi decat benefic pentru cel mic sa invete ce inseamna sa aiba grija de un alt suflet, in special in perioada in care el inca invata sa aiba grija de sine;
- Incurajarea laturii afective – un animal de companie nu este doar o responsabilitate, ci si un prieten al celui mic, oferindu-i si solicitandu-i afectiune. Poate fi un partener de joaca, poate sa ii asculte gandurile copilului si va fi cineva de care cel mic sa aiba grija;
- Reduce alergiile – cercetarile arata ca in caminele cu animale de companie, copii mici sunt mai sanatosi; expunerea timpurie la catei si pisici poate crea imunitate si poate reduce aparitia alergiilor la maturitate.
2. Posibile probleme ale stapanilor de animale de companie
- Alergiile – desi prevenirea alergiilor poate fi un beneficiu al existentei unui animal de companie in viata copilului tau, daca cineva din familie are deja alergii, unele animale pot fi o problema;
- Chetuielile – exista costul initial al cheltuielilor cu necesitatile noului membru al familiei, insa trebuie sa tii cont si de cheltuielile ulterioare;
- Timpul/angajamentul – animalele de companie necesita timp disponibil din programul tau deja incarcat si un angajament ferm pentru ca este foarte posibil sa le mai ai pe langa casa mult timp dupa ce copilul tau a crescut si s-a mutat la casa lui.
3. Intelegerea angajamentului
Inainte sa devii stapan al unui animal de companie, asigura-te ca stii in ce te bagi. Documenteaza-te despre care este durata de viata a acestuia, despre posibile probleme de sanatate, despre nevoi cosmetice si alimentare, despre costurile veterinare, ca sa poti decide daca ai resursele financiare si de timp necesare detinerii unui animal de companie.
4. Este momentul potrivit?
Tine cont de varsta copilului si de cat timp traieste in medie animalul de companie. Daca ii iei o pisica copilului tau adolescent, cu siguranta tu vei avea grija de ea cand va imbatrani. Pe de alta parte, adolescentii si pre adolescentii pot avea grija de animalut asa cum cei mai mici nu pot.
5. Alegerea animalului de companie
Catei, pisici, pasari, rozatoare, reptile, pesti – fiecare din posibilele animale de companie vine cu o serie de caracteristici, cu durata de viata diferita; unele animale de companie necesita mai putin timp si angajament din partea ta si a copilului, altele au nevoie de ingrijire constanta dar va poate oferi mai multa afectiune si un impact mai mare in viata familiei tale.