5 produse toxice pentru copilul tau

/ / Modificat: 2023-04-13
5 produse toxice pentru copilul tau

Mulți părinți sunt preocupați să își protejeze copilul împotriva loviturilor accidentale, de pildă, dar problema substanțelor toxice din locuințe este adesea subestimată. În acest articol, poți descoperi care sunt câteva dintre acestea.

1. Antigelul

Antigelul este o soluție folosită în principal la autoturisme, în instalația de răcire, cu scopul de a preveni înghețarea apei în instalații. Lipsit de miros și cu gust dulce, el este folosit adesea în mod ilegal ca otrava caini, dar este exact la fel de toxic și de periculos și pentru copii.

Antigelul este metabolizat la nivelul rinichiului unde formează compuși care deteriorează iremediabil unitățile funcționale ale acestuia. Consecința este instalarea unei insuficiențe renale acute, grave și ireversibile care conduce la deces.

2. Plantele toxice

Există o mulțime de plante de apartament care se pot dovedi toxice pentru copii – mai ales că cei mici pot fi curioși și tentați să le guste. Unele dintre ele conțin substanțe iritante, altele conțin substanțe otrăvitoare.

Printre cele mai comune plante toxice, enumerăm laurul – florile sale sunt superbe și miros frumos, dar frunzele sunt extrem de otrăvitoare, motiv pentru care laurul nu ar trebui să existe în locuințele părinților de copii mici sau ale proprietarilor de animale – sau crăciunița: apreciată în preajma Crăciunului pentru florile roșu aprins, ea nu trebuie sub nicio formă gustată.

3. Soluțiile de curățenie

Întreabă-te câte tipuri de soluții de curățenie se regăsesc la tine în casă: pentru podele, pentru chiuvetele din baie și din bucătărie, pentru aragaz, pentru geamuri, pentru vasul de toaletă, iar lista poate continua.

Toate aceste substanțe au mirosuri plăcute, iar multe dintre ele au și culori vibrante și ciudate care stimulează curiozitatea copiilor mici. În plus, aceștia sunt mereu tentați să îi imite pe adulți, iar orice copil care își vede părinții folosind aceste soluții de curățare va încerca să „ajute” dacă i se oferă ocazia.

Chiar dacă nu sunt înghițite, multe dintre aceste produse conțin substanțe iritante pentru ochi sau pentru căile respiratorii. Protejează copilul păstrându-le în dulapuri încuiate aflate în afara zonei lor de acces.

4. Medicamentele

Poate copilul a fost de curând răcit, iar siropurile cu care l-ai tratat au rămas, deocamdată, la îndemână prin bucătărie. Gustul dulce pe care îl au majoritatea poate fi o ispită pentru copil care abia a primit medicamentul respectiv de la părintele său și care nu are, încă, noțiuni legate de doze.

Indiferent dacă sunt medicamente pentru adulți sau pentru copii, dacă sunt siropuri sau pastile, toate aceste produse trebuie depozitate exclusiv în spații închise în care copilul nu are acces nici atunci când își pune la bătaie toată inventivitatea.

5. Produsele de cosmetică

Le aplicăm în fiecare zi pe față și pe buze, ne spălăm cu ele pe tot corpul sau pe păr și nu le-am privit niciodată ca pe un potențial pericol. Totuși, copiii mici nu sunt la fel de pricepuți, îndemânatici sau cumpătați ca adulții, așadar e foarte posibil ca în încercarea de a se ruja ca mami, fiica ta să mănânce jumătate de baton de ruj sau să își aplice tot flaconul de cremă de epilat pe corp, să își bage cremă de protecție solară în ochi sau să facă cine știe ce altă boroboață.

Deși toxicitatea relativă a produselor de cosmetică este redusă, în cazul copiilor, ea trebuie avută în vedere. În plus, dacă ții la buzunarul tău, e de dorit să păstrezi produsele de make-up și de îngrijire în zone în care copilul nu are acces, pentru că e puțin probabil să mai poți recupera ceva din paleta de farduri după ce a testat-o un junior de 2-3 ani.

Orice locuință banală este plină de potențiale pericole pentru un copil de vârstă mică, motiv pentru care îți recomandăm să fii deosebit de atent atunci când alegi spațiul de depozitare potrivit pentru diversele chimicale cu potențial toxic pentru cel mic.

Sursa foto: Shutterstock

Taguri Toxine Intoxicatie Produse toxice

Articole recomandate

Citeste si despre