Cat de exigenti trebuie sa fim la capitolul curatenie

/ / Modificat: 2017-02-28
Cat de exigenti trebuie sa fim la capitolul curatenie

Microbii sau germenii pot fi sanatosi, spun specialistii, spre surprinderea a milioane de parinti din toata lumea. Expunerea moderata la microbi contribuie la "calirea" organismului copilului, la intarirea sistemului imunitar al acestuia si la combaterea unor afectiuni precum astm si alergii, extrem de frecvente in copilarie. Curatenia excesiva poate fi bolnavicioasa pentru copil, care, odata iesit pe usa casei perfect sterilizate, ia contact cu o multime de agenti patogeni care-l pot predispune la infectii severe, daca nu are anticorpi dezvoltati impotriva lor.

Curatenia excesiva, daunatoare sanatatii copilului

Contrar aparentelor, masurile exagerate de curatenie afecteaza sanatatea copilului. Un studiu derulat recent de grupul european Hygiene Councile a evidentiat o concluzie surprinzatoare: 77% dintre mamicile cu copii sub 5 ani au considerat ca expunerea copilului la microbi ajuta la intarirea sistemului imunitar al acestora. Si nu gresesc, spun specialistii, care explica faptul ca incepand cu secolul 20, stilul de viata al oamenilor s-a schimbat radical.

Traim intr-o societate prea curata, in care apa si mancarea sunt aproape sterile, iar expunerea la bacterii si murdarie este din ce in ce mai rara. Insa curatenia exagerata dauneaza dezvoltarii imunitatii copilului modern si rezistentei organismului lui in fata agentilor patogeni, ceea ce inseamna ca se imbolnaveste mai des decat copilul secolului trecut, care era mai expus microbilor.

Masuri de curatenie si igiena mai putin aspre

Cu toate acestea, expertii nu descurajeaza masurile de igiena de bun-simt in educarea copiilor. Cei mici trebuie invatati sa se spele corect pe maini si cat mai des si trebuie descurajati sa duca mana murdara la gura, ochi sau nas. Insa nu trebuie protejati excesiv de expunerea la agentii patogeni des-intalniti pe terenul de joaca, in casa sau la scoala.

Contactul cu animalele de companie

Nu trebuie sa intri in panica ori de cate ori copilul pune mana pe pisica sau pe caine si sa alergi dupa el cu sapunuri si produse antibacteriene. Mai multe studii efectuate in trecut au demonstrat ca micutii care intra in contact de mici cu animale de companie prezinta un risc mai mic de a suferi de astm in copilarie decat cei care sunt tinuti departe de acestea.

Sterilizarea excesiva a produselor si jucariilor

Jucariile si obiectele cu care copilul intra in contact frecvent trebuie sterilizate periodic, pentru indepartarea prafului si bacteriilor care se acumuleaza pe supraftaa lor. Insa nu trebuie sa le speli si igienizezi zilnic si sa iti transformi casa intr-un mediu 100% steril. Expertii in sanatate sustin ca multe dintre bacteriile, virusurile si parazitii care se gasesc in casa si in jurul nostru sunt inofensive pentru sanatate.  

curatenie-casa-copil

Antibioticele

Desi sunt vitale pentru combaterea multor boli, antibioticele trateaza doar infectiile provocate de bacterii, nu si de virusuri sau alti agenti patogeni. Abuzul de antibiotice poate creste rezistenta organismului copilului in fata substantelor active din acestea.

Exista astfel riscul ca antibitiocele sa devina inutile exact in situatiile in care copilul are mai multa nevoie de ele. In astfel de cazuri, copilul este expus riscului de complicatii grave si chiar de deces. Expertii in sanatate recomanda parintilor sa mearga cu copilul la medic ori de cate ori manifesta simptome de imbonavire, pentru un diagnostic corect si pentru prescrierea tratamentelor adecvate.

Chiar si in cazul infectiilor virale, care nu se trateaza cu antibiotice, medicii sfatuiesc parintii sa fie cumpatati in administrarea medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor. Acestia ar trebui sa lase organismul copilului sa lupte in mod natural cu manifestarile usoare ale unei raceli, bronsite sau ale infectiilor virale usoare.  

Regula celor 5 secunde functioneaza!

Alimentele cazute pe jos pot fi mancate in siguranta, sustin microbiologii de la Universitatea Aston, atat timp cat sunt ridicate in mai putin de 5 secunde de la momentul caderii. Potrivit savantilor, acesta este intervalul de timp considerat "sigur", in care bacteriile si microbii de pe jos nu apuca sa fie transferati pe alimente.

Oamenii de stiinta au testat mai multe alimente, dar si tipuri de sol sau podea in vederea confirmarii teoriei. Se pare ca podelele carpetate sau cu parchet sunt mai putin contaminate cu microbi periculosi pentru sanatate decat solul si blocheaza mai bine transferul bacteriilor pe obiecte sau alimente in cele 5 secunde de la caderea lor pe jos.  

Cum mentii copilul sanatos intr-o lume murdara? Cele mai simple si sigure masuri

Exista cateva masuri simple si practice de curatenie si igiena, care daca sunt respectate, ajuta la mentinerea copilului in siguranta intr-o lume cotropita de agenti patogeni periculosi:

  • spalatul pe maini - este cea mai simpla, la indemana si rapida metoda prin care inveti copilul sa se protejeze de pericolul microbilor care ataca sanatatea; invata-l sa se spele pe maini ori de cate ori are ocazia, dar mai ales in urmatoarele situatii: inainte de masa, dupa folosirea toaletei, cand ajunge acasa din oras, inainte de pune mana la nas, gura sau la ochi;
  • dezinfectarea atenta a suprafetelor din bucatarie si baie, care sunt considerate locurile din casa cele mai contaminate cu agenti patogeni nocivi;
  • folosirea produselor de curatare eco sau naturale, pentru prevenirea riscului de intoxicatii la copil;
  • stergerea zilnica a prafului pe principalele suprafete cu care copilul ia contact; masura de curatenie trebuie realizata cu produse speciale care previn raspandirea acarienilor din praf si a microbilor in aer sau pe celelalte suprafete din casa.

Tu cat de exigenta esti la capitolul curatenie in casa si in privinta igienei copilului? Duci curatenia la extreme, sterilizand sau dezinfectand toata casa in fiecare zi ori esti ceva mai relaxata si permiti copilului sa mai ia contact si cu microbii de pe jos? Crezi ca expunerea copilului la murdarie si agenti patogeni este importanta pentru sanatatea lui?

Taguri Curatenie casa Siguranta copii

Articole recomandate

Citeste si despre