Numeroase obiecte din bucatarie necesita ingrijire speciala si nu ar trebui spalate in masina de spalat vase pentru a-si pastra calitatea si durata de viata. Temperaturile ridicate, detergentii puternici si presiunea intensa a apei din masinile de spalat vase pot deteriora permanent ustensilele din lemn, tigaile din fonta si cele anti-aderente, cutitele ascutite, paharele delicate, vasele din aluminiu si cupru, precum si recipientele izolate.
Ce nu poti spala in masina de spalat vase
-
Ustensilele din lemn se pot crapa, deforma si isi pot pierde uleiurile naturale atunci cand sunt expuse la caldura si umiditatea din masina de spalat vase
-
Tigaile din fonta si cele anti-aderente isi pierd stratul special si proprietatile protective cand sunt spalate la masina
-
Cutitele ascutite isi pot pierde pana la 80% din capacitatea de taiere si prezinta riscuri pentru siguranta in masinile de spalat vase
-
Paharele delicate au o probabilitate de 12 ori mai mare sa se sparga in masinile de spalat vase fata de spalarea manuala
-
Vasele din aluminiu si cupru se pot decolora, oxida si pot dezvolta gauri din cauza expunerii la masina de spalat vase
Ustensilele din lemn se vor deforma si crapa
Articolele de bucatarie din lemn necesita ingrijire speciala pentru a-si pastra calitatea si longevitatea. Cei de la vasecurate.ro sustin ca temperaturile ridicate si umiditatea din masina de spalat vase distrug aceste articole esentiale.
Efectele negative ale spalarii la masina
Detergentii puternici si caldura intensa (55-75°C) diminueaza dramatic durata de viata a ustensilelor din lemn. Iata ce se intampla cand speli lemnul in masina de spalat vase:
-
Lemnul isi pierde uleiurile naturale si devine uscat si fragil
-
Apar crapaturi si deformari din cauza expunerii la umiditate si caldura
-
Durata de viata scade cu 70% fata de spalarea manuala
-
Manerele se pot desprinde de pe ustensile
-
Suprafetele devin aspre si predispuse la dezvoltarea bacteriilor
Pentru intretinere optima, spala manual articolele din lemn folosind detergent bland si usuca-le imediat. Aplica periodic ulei mineral alimentar pentru a mentine lemnul hidratat. Cu ingrijire corecta, o lingura din lemn poate rezista peste 5 ani, fata de doar 6-12 luni cand e spalata la masina.
Tigaile din fonta si cele antiaderente isi pierd proprietatile speciale
De ce sa eviti spalarea in masina de spalat vase
Vasele din fonta si cele antiaderente necesita ingrijire speciala pentru a-si mentine performanta optima. Detergentii puternici si temperaturile ridicate din masina de spalat vase deterioreaza aceste ustensile de gatit esentiale.
Iata ce trebuie sa stii despre spalarea manuala a acestor vase:
-
Tigaile din fonta trebuie spalate la temperaturi sub 38°C pentru a pastra stratul protector
-
Detergentii alcalini (pH 8-11) distrug uleiurile polimerizate care creeaza suprafata neaderenta
-
Spalarea in masina cauzeaza ruginirea si corodarea fontei
-
Tigaile antiaderente spalate manual dureaza 3-5 ani, fata de 1-2 ani cand sunt spalate la masina
-
Caldura intensa din masina de spalat vase deformeaza straturile de Teflon/PTFE
Printre ustensilele care necesita spalare manuala se numara tigaile din fonta, oalele cu capac, gratarele, tigaile antiaderente si tavile de copt. I-am invatat pe clientii mei sa foloseasca apa calda, un burete moale si sa usuce imediat vasele pentru rezultate optime. Prin evitarea masinii de spalat vase, aceste ustensile isi vor pastra calitatile pentru mai multi ani.
Cutitele ascutite si paharele delicate reprezinta riscuri pentru siguranta
Impactul asupra instrumentelor de bucatarie
Spalarea cutitelor in masina de spalat vase reduce semnificativ performanta lor. Lama isi pierde pana la 80% din capacitatea de taiere cand este spalata regulat in masina. Pentru intretinere optima, recomand ascutirea cutitelor la fiecare 2-3 utilizari si reascutirea lor completa la 6 luni.
Sticla fina necesita atentie speciala in bucatarie. Testele arata ca paharele de cristal se sparg de 12 ori mai des in masina de spalat vase comparativ cu spalarea manuala. Temperatura ridicata din masina poate cauza:
-
Crapaturi in sticla din cauza socului termic la modificari de temperatura peste 10°C
-
Aspect mat si zgarieturi permanente pe suprafata
-
Deformari structurale ale sticlei
-
Deteriorarea decoratiunilor si finisajelor speciale
Cutitele pot deteriora cosurile masinii si pot reprezenta un pericol la incarcare si descarcare. Spalarea manuala a acestor articole delicate ramane cea mai sigura optiune pentru mentinerea calitatii si sigurantei lor pe termen lung.
Vasele din aluminiu si cupru se decoloreaza si se deterioreaza
Ingrijirea corecta a vaselor din aluminiu si cupru reprezinta un aspect esential pentru mentinerea calitatii si duratei lor de viata. Spalarea in masina de vase poate cauza deteriorari permanente acestor materiale.
Efectele asupra aluminiului
Aluminiul sufera modificari semnificative in masina de spalat vase. in timpul ciclurilor de spalare, metalul oxideaza si lasa urme gri pe alte vase. Materialul se transforma intr-un strat albicios, creta. Testele arata ca vasele din aluminiu pot dezvolta gauri de pana la 0,5 mm adancime dupa doar 10 cicluri de spalare.
Impactul asupra cuprului
Vasele din cupru intampina probleme similare. Metalul reactioneaza cu oxigenul formand oxid de cupru, iar detergentii accelereaza acest proces. Un vas din cupru bine intretinut transmite caldura de 20 de ori mai eficient decat otelul inoxidabil. Din pacate, aceste proprietati scad cu pana la 40% atunci cand suprafata este compromisa in masina de spalat vase.
Recomandari pentru ingrijire
Pentru a prelungi durata de viata a acestor vase:
-
Spalati manual cu apa calda si detergent delicat
-
Uscati imediat dupa spalare
-
Evitati folosirea buretilor abrazivi
-
Pastrati intr-un loc uscat
Recipientele izolate isi pierd functionalitatea
Cum afecteaza masina de spalat vase izolatia
Spalarea in masina de vase deterioreaza permanent etansarea vidata a recipientelor izolate termic, reducand dramatic capacitatea lor de a mentine temperatura. Recipientele izolate pastrate corespunzator mentin caldura sau frigul cu 30% mai mult timp fata de cele deteriorate in masina de spalat vase.
Deteriorarea elementelor de etansare
Jeturile de apa sub presiune inalta compromit garniturile de cauciuc si elementele de etansare. Iata ce trebuie sa stii despre spalarea corecta a recipientelor izolate:
-
Cani de calatorie pentru cafea necesita spalare manuala cu perii speciale pentru sticle
-
Sticle izolate de apa se curata doar manual cu apa calda si detergent delicat
-
Termosurile trebuie clatite imediat dupa utilizare si spalate manual
Studiile producatorilor arata ca 65% din recipientele izolate care prezinta scurgeri au fost deteriorate in masina de spalat vase. Procesul de spalare in masina afecteaza permanent etansarea dintre peretii interiori si exteriori, element vital pentru mentinerea temperaturii. Curatarea manuala regulata prelungeste viata acestor recipiente si mentine performanta lor termica optima.