Bebelusii si copiii mici au caile respiratorii foarte sensibile, de aceea este recomandat ca in incaperea in care stau, si mai ales in cea in care dorm, sa fie un nivel constant de umiditate in atmosfera. Pentru ca micutii sa respire usor si mucoasa sa nu fie iritata, este recomandat ca umezeala din atmosfera sa fie undeva intre 40 si 60%. Pentru a atinge acest nivel, in casele in care aerul este uscat, multi parinti folosesc umidificatoare de camera.
Ce este un umidificator si pentru ce se foloseste
Un umidificator este un aparat care are un rezervor in care se pune apa, iar aceasta este difuzata in atmosfera, prin diferite sisteme. De obicei, umidificatoarele folosesc un sistem cu ultrasunete pentru a evapora aburi reci de apa, crescand astfel umezeala din camera. Aceste dispozitive sunt extrem de utile iarna, cand aerul se usuca din cauza caldurii din calorifere si cand aerisim mai putin casa. Umidificatoarele asigura calitatea aerului pe care il respiram, prevenind iritatiile la nivelul gatului si aparatului respirator, precum si la nivelul pielii.
Cum ne poate ajuta un umidificator
Cresterea umiditatii ambientale este benefica mai ales pentru copiii cu alergii respiratorii, dar si pentru cei cu piele atopica, pentru micutii care au probleme de respiratie noaptea, li se infunda nasul sau dorm cu gura deschisa si li se usuca mucoasa. De asemenea, ajuta daca sunt raciti copiii, pentru ca fluidizeaza secretiile. In cazul laringitelor acute, aburul rece amelioreaza simptomele. In schimb, pentru copiii cu astm bronsic, umidificatoarele nu sunt recomandate.
Tipuri de umidificatoare:
1. Umidificator cu abur rece. Apa trece printr-un filtru, care o difuzeaza in camera sub forma de vapori fini si usor de respirat. La unele modele se recomanda folosirea apei distilate, deoarece echipamentul nu o incalzeste, iar in cazul in care apa nu este distilata, ea poate transporta microorganisme infectioase. Se recomanda ca acestea sa aiba un filtru lavabil sau sa se foloseasca tablete antibacteriene.
2. Umidificator cu abur cald. Aceste umidificatoare utilizeaza caldura pentru evaporarea apei, ducand-o pe aceasta la punctul de fierbere si producand abur. Sunt mai ieftine decat cele cu abur rece (care sunt pe baza de ultrasunete), insa sunt mai periculoase pentru copii deoarece aburul care este eliberat este fierbinte si creste temperatura mediului ambiental.
3. Umidificator cu abur cald si rece, pe baza de ultrasunete. Aceste aparate folosesc untrasunete pentru a sparge moleculele de apa, transformandu-le intr-o ceata foarte fina. Puteti opta pentru abur rece sau cald, iar in cazul in care alegeti abur rece, aceste umidificatoare nu influenteaza temperatura mediului ambiental. Este cea mai potrivita alegere pentru camerele de copii, cu atat mai mult cu cat sunt silentioase si multe dintre modele au si lumini ambientale placute, putand fi folosite si pe post de lampa de veghe in acelasi timp.
De asemenea, mai exista purificatoare de aer care au si functie de umidificator, atunci cand detecteaza un aer prea uscat in incapere. Pretul acestora este semnificativ mai mare, dar daca doriti sa optati si pentru un purificator, este mai simplu sa luati un aparat 2 in 1, care asigura si functia de umidificator, la nevoie.
Cand trebuie sa folosim un umidificator
In primul rand, inainte de a cumpara un umidificator, luati un higrometru de camera. Acesta va indica nivelul de umezeala din casa si veti sti daca este nevoie sa investiti intr-un umidificator. Daca umezeala este la 20-30%, atunci da, este nevoie de un astfel de aparat. Daca, dimpotriva, este prea ridicata, peste 60-70%, si va confruntati cu probleme precum igrasia sau mucegaiul, va fi nevoie, dimpotriva, sa apelati la un dezumidificator.
Daca alegeti sa cumparati un umidificator, aveti grija sa il curatati frecvent, pentru a nu fi sursa de microorganisme, sa ii schimbati zilnic apa, chiar daca nu se evapora complet, si sa il puneti undeva unde nu este la indemana copiilor, mai ales daca este un aparat cu abur cald.
FOTO: Freepik.com