Cum ii pregatim pe copiii nostri pentru a face fata dezastrelor naturale

/ / Modificat: 2018-06-08
Cum ii pregatim pe copiii nostri pentru a face fata dezastrelor naturale

Cutremurele sau inundatiile sunt evenimente imprevizibile si nedorite. Cum le vorbim copiilor despre dezastrele naturale si cum ii pregatim pentru a le face fata? In niciun caz prin tacere sau tinandu-i departe de stirile despre astfel de incidente!

Comunicarea reduce anxietatea

Este mult mai sanatos sa le vorbim copiilor despre cutremure si inundatii, pentru ca in acest fel le reducem anxietatea. Mai mult, dandu-le informatii, copiii se “imprietenesc” cu imprevizibilul si se simt mai stapani pe ei insisi in astfel de momente.

Este de preferat sa fim realisti si sinceri cu micutii. Nu ii spune copilului ca un astfel de eveniment nu se poate intampla la voi acasa. “Lucruri de acest fel se pot intampla! Este adevarat, nu in fiecare zi, dar se poate intampla sa vina o furtuna mare si sa ne inunde casa sau sa aiba loc un cutremur”, ii poti spune. Dupa care este de preferat sa te centrezi pe ceea ce are de facut pentru a supravietui.

Cum ii invatam sa se descurce singuri

Poti profita de orice eveniment natual produs intr-o anumita regiune din lume pentru a-l invata pe cel mic cum sa faca fata unui dezastru natural. Ca reguli generale, stabiliti locuri de adunare pentru toti membrii familiei, de preferat in afara casei, in cazul unui incident grav. De asemenea, numarul de telefon pentru urgente este bine sa fie la indemana si cel mic sa stie in ce situatii sa sune si sa ceara ajutorul. Puteti sa aveti si un kit pentru dezastrele naturale, care sa includa lanterna si baterii, chei de rezerva, un mobil si un incarcator, bani.

Ce ii invatam pe copii in caz de cutremur si inundatii

Aproape zilnic aflam ca a mai avut loc un cutremur in Romania. Chiar in zone in care nimeni nu s-ar fi asteptat sa se produca. In cazul unui cutremur, cel mic este bine sa stie care sunt punctele de siguranta din casa. Daca locuiti la bloc, nu are voie sa coboare pe scari sau cu liftul. Iar daca locuiti la casa, invata-l ca poate iesi in curte. De asemenea, copilul trebuie sa stie sa isi apere capul, eventual sa se bage sub o masa solida sau sub grinda, in caz de cutremur. Iar pe strada, sa stea departe de cladiri, stalpii si firele electrice.

Copiii trebuie invatati si despre inundatii. Explicati-le ca acestea se produc de cele mai multe ori in zonele unde sunt rauri si dupa ce au loc furtuni si caderi masive de apa. Pentru a supravietui inundatiilor, micutul este bine sa nu mearga prin apa.

Daca are posibilitatea, sa se aseze cat mai sus, la inaltime, ca sa nu fie luat de valuri. Apoi, sa astepte linistit echipele de intervetie sau de salvare.

Kitul de urgenta in caz de cutremur si inundatii

kit-urgenta-cutremur

Pregatiti un kit de urgenta, care sa va ajute sa supravietuiti in caz de cutremur, indundatie sau orice alta calamitate. Acesta trebuie sa fie usor de transportat si sa contina strict produse si alimente pentru supravietuire:

  • Apa: cel putin 2 litri de apa plata/ persoana. Alege apa imbuteliata in sticle mici de plastic si pune-le intr-un loc racoros, la intuneric;
  • Mancare, alimente neperisabile: conserve de mazare, carne, fructe, cereal, biscuiti, precum si mancare speciala pentru copii sau pentru persoanele care necesita un regim special (diabetici). Nu uita sa incluzi in pachet si un deschizator de conserve;
  • Saci de dormit, haine calduroase, pelerine de ploaie;
  • Trusa de prim ajutor, care sa contina medicamente (analgezice, antiseptice), rola de fasa, bandaj, pansamente sterile, alcool medicinal, prosoape, sapun;
  • Fluier cu care sa puteti cere ajutor;
  • Lanterne si baterii pentru lanterne;
  • Copii dupa actele familiei, bani, numere de telefon importante, toate depozitate in pungi de plastic care se inchid ermetic;
  • Radio si baterii de rezerva.

Si siguranta casei este importanta

Pe langa siguranta fizica, este de preferat sa le vorbiti copiilor si despre siguranta casei. Faptul ca stie ce are de facut in caz de cutremur, de exemplu, ii poate linisti frica in legatura cu persoana lui, dar copilul poate deveni ingrijorat in legatura cu locuinta: “Daca se intampla ceva cu casa unde o sa stam?”.

De aceea, este bine sa le spuneti copiilor inclusiv despre cat de importanta este asigurarea locuintei pentru dezastre naturale, precum cutremurele, alunecarile de teren sau inundatiile. Iar daca nu aveti inca incheiata o polita pentru de asigurare impotriva dezastrelor naturale puteti merge impreuna cu micutul pentru a va asigura locuinta. Nu va costa decat 20 de euro pe an, in functie de tipul de locuinta, iar copilul vostru se va simti mult mai in siguranta.

Dezastrele naturale se pot produce in orice moment si fara niciun avertisment. In Romania, frecventa acestor fenomene devine din ce in ce mai mare, asa ca asigurarea obligatorie este mai mult o necesitate, decat o obligatie legala. Avantajul asigurarii PAD oferite de PAID este ca iti permite sa poti recupera pierderile materiale suferite, cu un efort financiar minim. 

Taguri Cutremur copii Reactii copii dezastre naturale Asigurare obligatorie locuinta Asigurare casa pad

Articole recomandate

Citeste si despre