Daca pana acum ati fost adeptii co-sleeping-ului, iar cel mic a dormit cu voi, iar toata casa s-a transformat in locul lui de joaca, e timpul sa va ganditi serios sa ii amenajati o camera a lui. Daca locuiti la casa, acest lucru nu este deloc greu de concretizat.
Lucrurile devin mai complicate atunci cand locuinta e constituita de un apartament, spatiul e unul calculat la milimetru, iar lipsa lui se face resimtita de multe ori. Pana sa va mutati intr-un apartament cu o camera in plus, este important sa scapati de multe acareturi care nu va mai sunt de folos.
In acest sens, il puteti implica pe cel mic in proces. De exemplu, dupa ce ii adunati jucariile, il intrebati la care ar renunta pentru a le dona unor micuti mai putini norocosi. Totodata, nu are rost sa pastrati hainute care nu sunt potrivite masurii lui sau pe care pur si simplu nu le mai poarta. Puteti pastra doar cateva cu valoare sentimentala, cum ar fi trusoul de botez, tinuta purtata la aniversarea de un an, prima paturica.
Chiar si asa, se vor aduna foarte multe si vor ocupa cel putin un raft al dressingului. Ar fi de impact sa le duceti chiar dumneavoastra la destinatie, astfel copilul ar avea intregul puzzle in fata si va interioriza mai repede valorile empatiei si altruismului.
Cu mai putine lucruri, chiar daca nu cu resurse financiare consistente, va puteti apuca de amenajat camera copilului. In proiectarea noului spatiu, va puteti ghida de cateva coordonate.
Confort
Confortul este greu de definit, dar pentru un copil s-ar putea traduce prin mult spatiu de joaca. Daca nu va permiteti sa optati pentru un mobilier adecvat varstei lui, il puteti recicla pe cel existent, cu amendamentul ca il puteti moderniza. De exemplu, puteti folosi un autocolant ales impreuna cu cel mic. De asemenea, puteti renunta la ceea ce este in plus pentru ca cel mic sa aiba un birou al lui, o piesa necesara in decor si extrem de utila. De asemenea, fiti atenti la detalii. Nu uitati sa verificati si daca caloriferele functioneaza eficient. Totodata, daca spatiul nu este dotat cu sistem de climatizare, e timpul sa instalati aparate aer conditionat. Important e ca sursa sa nu fie directionata direct catre patul celui mic, iar temperatura in intreaga locuinta sa fie una constanta, evitand astfel variatiile foarte mari. De asemenea, ultimele modele au sisteme antialergenice incorporate pentru a evita complicatiile respiratorii.
Culoare
O camera de copil trebuie sa fie plina de culoare. Daca nu va permiteti sa chemati un artist plastic pentru a va personaliza peretii, puteti chiar dumneavoastra sa va implicati in decorare. Ca alternativa, aveti optiunea unui tapet. Si chiar daca cel mic are numai cativa ani, ar fi indicat sa ii amenajati o biblioteca si sa ii cultivati pasiunea pentru carti. De asemenea, acordati o atentie deosebita detaliilor: alegeti o lenjerie de pat cu personajele preferate din desene animate, pernute colorate, covor in culori vibrante. Incercati sa reuniti totul sub o tematica anume, pentru ca un amestec haotic de culori va obosi ochiul. Aveti grija ca spatiul sa fie unul luminos, iar in timpul noptii sa aveti lumina de veghe pe hol.
Daca ati tinut seama de cei doi C (confort si culoare), este putin probabil ca rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor. Cel mai bun feedback vi-l poate oferi copilul, caci bucuria pe care o va manifesta atunci cand se va muta in „coltisorul” lui de casa va fi cea mai buna rasplata pentru toate eforturile depuse.
Sursa foto: unsplash.com