Marie Kondo este renumita pentru metoda sa de organizare ce te indeamna sa pastrezi doar obiectele ce iti aduc bucurie si sa iti regandesti relatia cu lucrurile, aratandu-le recunostinta si multumindu-le celor de care te folosesti constant. Aceste lucruri le putem insufla si copiilor nostri si astfel sa-i invatam sa fie ordonati.
Autoarea cartilor ”Magia Ordinii” si ”Bucuria ordinii”, Marie Kondo propune o abordare simplista, dar care cere multa disciplina.
Fiind originara din Japonia, pentru ea rigoarea este a doua natura. La noi este mai mult o chestiune de exercitiu pana cand anumite practici sunt insusite. Nu este greu! Trebuie doar sa fii perseverent(a).
Asa ca daca vrei sa traiesti un pic mai mult precum Marie Kondo si sa incluzi elemente ale metodei KonMari in viata si in casa ta, uite 8 ritualuri zilnice pe care le urmeaza cu regularitate:
1. Deschide geamurile dimineata. Lasa aerul proaspat sa intre in casa ta, sa o revigoreze. Iti va da o stare de bine si energie pentru activitatile zilei.Bea ceaiul sau cafeaua din cana preferata.
2. Filosofia lui Marie este centrata pe bucurie. Prin urmare folosim si pastram in spatiul nostru doar acele obiecte care ne transmit bucurie.
3. Schimba-te de pijamale chiar daca lucrezi de acasa. Odata ce te-ai spalat, te-ai aranjat si ai imbracat haine in care te simti si arati bine, vei simti un plus de motivatie si de determinare pentru a duce la bun sfarsit sarcinile profesionale.
4. Multumeste obiectelor pe care le folosesti. Atunci cand ti-ai terminat treaba cu ele spune ”Multumesc!”. E o forma de a-ti educa recunostinta si de a te simti mai fericit(a).
5. Alcatuieste liste cu sarcinile zilnice. Pe masura ce le indeplinesti, bifeaza-le. Iti va da un sentiment de bine, de reusita, de implinire. Scrierea pe hartie a task-urilor te ajuta sa iti imbunatatesti productivitatea.
6. Curata-ti pantofii pe care i-ai purtat. Este o alta maniera de a-ti arata recunostinta pentru incaltarile ce te-au purtat peste zi dintr-un loc in altul, dar si o cale de pastrare a lor intr-o forma cat mai buna o perioada cat mai lunga de timp.
7. Strange si sterge produsele de baie dupa ce le-ai folosit. In felul acesta eviti transferul de produs pe suprafetele baii, pete care daca nu sunt curatate la timp devin rezistente si se transforma in surse de bacterii.
8. Pune lucrurile la loc dupa ce nu le mai folosesti. Pentru Marie aceasta este rutina de seara, pe care o respecta cu religiozitate dupa ce ia cina cu familia si petrece timp cu aceasta. Inainte de a merge in pat insa, fiecare obiect care a fost luat din locul desemnat trebuie sa se intoarca in casa lui. Este o rutina de 10-15 minute, spune ea, pentru ca nu lasa niciodata lucrurile sa se adune.
Daca vrei sa iti pui casa in ordine o data pentru totdeauna, poti incerca programul gratuit #MareaOrganizare, ce dureaza o luna de zile. Include numeroase elemente specifice metodei KonMari, dar si alte solutii care ar putea sa ti se potriveasca mai bine tie si stilului tau de viata.
KonMari de zi cu zi pentru copii
O parte dintre aceste ritualuri le poti translata si in rutina copiilor, fie ca le deprind si le fac singuri, fie ca sunt activitati pe care le efectuati impreuna. Aerul proaspat ii ajuta sa se concentreze mai bine, asa ca nu doar dimineata este recomandat sa deschizi ferestrele, ci si inainte de a se apuca de lectii. Aeriseste-le camerele si inainte de a-i trimite la culcare, caci oxigenul le face somnul mai lung si mai linistit.
Obisnuindu-va sa aerisiti fiecare spatiu al locuintei reduceti si numarul de acarieni si riscul aparitiei de mucegai. Lucruri pe care cu siguranta nu le vreti in casele voastre! De altfel, aerul proaspat dintr-un spatiu este un barometru al curateniei.
Copiii mananca cu mai multa placere meniul pregatit daca acesta este servit din vase care lor le plac, care le transmit o stare de bine. Deci, ca parinte, ai grija sa le oferi aceasta bucurie simpla!
Daca iti doresti ca ei sa fie mai organizati, fa-le un tabel cu sarcini zilnice pe care sa il vada mereu si sa il urmareasca usor. Daca vrei sa fie respectuosi si recunoscatori, invata-i sa creeze conexiuni cu obiectele pe care le detin, sa le pretuiasca, sa le ingrijeasca si sa le multumeasca. Curatarea pantofilor de care vorbeam mai sus este un bun exercitiu de disciplina si recunostinta.
Este de datoria noastra ca adulti sa ii invatam pe copii sa puna lucrurile la loc. Pentru ca ei sa poata face asta, trebuie sa inteleaga pasii. O farfurie nu apare pe masa prin magie. Ea se ia din dulap, se foloseste, se pune la spalat si apoi la loc in dulap. Daca cel mic/cea mica a inteles fluxul, este foarte probabil ca il va repeta. Dar daca tu ca parinte nu ai creat un loc clar pentru vesela si o pui la voia intamplarii in dulapuri, nu te astepta sa vezi din partea copilului actiuni pe care nu avut de unde sa le insuseasca.
Articol scris de Diana Mihaila, primul specialist in solutii de organizare din Romania, membru al International Association of Professional Organizers si consultant KonMari. Mai multe articole despre organizarea timpului, banilor, casei sau spatiului de lucru poti citi pe blogul personal, dianamihaila.ro.