De ce ar trebui sa iti asiguri locuinta impotriva dezastrelor naturale in Romania

/ / Modificat: 2018-06-08
De ce ar trebui sa iti asiguri locuinta impotriva dezastrelor naturale in Romania

Foarte multi dintre noi investim in casele noastre, incercand sa le facem camine cat mai confortabile. Uitam insa ca asigurarea locuintei este parte integranta a confortului. Evenimentele imprevizibile, mai ales dezastrele naturale reprezinta principalul factor care pot pune in pericol cladirile.

Aproape zilnic aflam ca a mai avut loc un cutremur in Romania. Chiar in zone in care nimeni nu s-ar fi asteptat sa se produca! Sigur, marea majoritate a miscarilor tectonice sunt de mici proportii. De anul trecut si pana in prezent pe teritoriul tarii noastre au avut loc in jur de 17 cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter. In medie, cam unul pe luna. Cu toate acestea, mai putin de 20% dintre locuintele din Romania sunt asigurate impotriva cutremurelor.

Ce este polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD)

Pagubele produse de cutremurele, alaturi de inundatii si alunecarile de teren, reprezinta dezastrele naturale care sunt acoperite prin asigurarile obligatorii de locuinte.specimen-pad-low.jpg

Politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (sau, pe scurt, PAD) ofera protectie beneficiarilor atat pentru efectele directe ale dezastrelor naturale, cat si pentru efectele indirecte.

PAD are in vedere doar locuintele, nu si anexele sau dependintele acestora (precum magaziile, garajele sau foisoarele). In functie de tipul de locuinta avut in vedere, persoana asigurata poate plati 10 sau 20 de euro anual, iar in caz de dezastru primeste ca despagubire 10.000 de euro (pentru o locuinta de tipul B) sau 20.000 de euro (pentru locuinta de tipul A).

Exista si exceptii: locuintele incadrate in clasa 1 de risc nu se asigura pentru niciunul din riscurile prevazute de lege.

Politele se adreseaza atat persoanelor fizice cat si celor juridice. Iar potrivit legii nr. 260/2008, cei care nu isi asigura locuintele risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Cum iti faci asigurarea si ce trebuie sa faci in cazul unei daune

Daca inca nu ti-ai asigurat locuinta si vrei sa o faci, este nevoie sa contactezi fie PAID-ul (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), fie o firma de asigurare autorizata pentru astfel de polite.

Dezastrele naturale se pot produce in orice moment si fara niciun avertisment. In Romania, frecventa acestor fenomene devine din ce in ce mai mare, asa ca asigurarea obligatorie este o necesitate, nu numai o obligatie legala. Avantajul asigurarii PAD oferite de PAID este ca iti permite sa poti recupera pierderile materiale suferite, cu un efort financiar minim.

In plus, PAID Romania simplifica procesul de despagubire in cazul daunelor produse de cutremure! In cazul in care au fost inregistrate daune ale locuintei ca urmare a unui cutremur, asiguratii nu vor mai trebui sa solicite personal de la INCDFP documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus in dosarul de dauna.

Taguri Asigurare obligatorie locuinta Asigurare casa pad

Articole recomandate

Citeste si despre