Multe familii cu doi sau mai multi copii intampina probleme de spatiu. Cea mai simpla solutie si la care apeleaza majoritatea parintilor pentru economisirea de spatiu este ca doi dintre frati sa imparta o camera.
Totusi, mutarea a doi copii in aceeasi camera presupune si o atentie sporita fata de nevoile fiecaruia dintre copii si o amenajare a incaperii astfel incat fiecare sa aiba un spatiu personal.
Noi iti prezentam cateva sfaturi utile pentru amenajarea camerei pe care urmeaza sa o imparta doi frati.
Fiecare dintre ei are nevoie de un spatiu doar al lui
Chiar daca impart o camera, asta nu inseamna ca fratii trebuie sa imparta si patul, dulapurile de haine, rafturile de carti sau cosurile cu jucarii. Fiecare dintre ei ar trebui sa aiba propriul spatiu in care sa-si tina lucrurile. Fratii, chiar si atunci cand sunt foarte apropiati de varsta si au cam aceleasi preocupari, sunt, in definiv personalitati unice, iar aceasta individualitate trebuie bine delimitata si in camera.
In ceea ce priveste paturile, cele suprapuse sunt solutia cea mai la indemana pentru a economisi spatiul din camera, dar si pentru a le oferi fiecaruia dintre ei confortul de care are nevoie. Un copil de 3 ani nu poate dormi bine in acelasi pat cu unul de 6 ani, asa ca paturile suprapuse vor fi perfecte pentru o camera pe care o impart doi frati.
Fiecare dintre paturi poate avea in capatul sau un dulap destinat fiecarui copil. Acolo ei isi pot pune lucruri personale. Ne referim la jucariile preferate, la fotografii dintr-o excursie cu familie sau orice alt lucru drag copilului tau.
Unii parinti sunt reticenti cand vine vorba despre paturi suprapuse de teama ca micutul care doarme in patul de sus sa nu cada in timpul noptii. In acest caz, o solutie potrivita este aranjarea paturilor in forma de "L", astfel incat sa nu ocupe nici foarte mult spatiu in camera.
O alta modalitate de a economisi spatiul o reprezinta paturile etajate (paturi loft) - patul se afla sus, in timp ce jos ramane spatiu pentru joaca, pentru un dulap sau un birou. Aceste paturi le ofera si posibilitatea de a avea un loc doar al lor in care sa-si faca temele.
2. Spatii de depozitare
Cand doi frati impart aceeasi camera si spatiile de depozitare pot ridica probleme. Fiecare trebuie sa aiba propriul dulap pentru lucrurile sale, de care sa fie in totalitate responsabil.
Din acest punct de vedere, copiii din aceasta generatie sunt mult mai norocosi, deoarece in ultimi ani, in magazinele de mobila au aparut o multime de solutii de depozitare care nu ocupa mult spatiu. Paturi cu sertare in lateral, birouri cu mai multe dulapuri, biblioteci suspendate care pot fi amplasate deasupra patului sau spatii de depozitare in treptele paturior etajate - sunt cateva exemple de idei moderne care le vin in ajutor parintilor cu doi copii.
3. Siguranta copiilor
Trebuie sa iei in calcul siguranta copiilor mai ales atunci cand ai doi frati pe care ii despart 3-4 ani. Doar pentru ca unul dintre ei este suficient de matur sa se fereasca de pericole, asta nu inseamna ca si cel mai mic este in siguranta. Colturile paturilor, jucariile de mici dimensiuni si prizele sunt cele mai periculoase. Opteaza pentru mobila cu forme rotunjite, depoziteaza jucariile mici in alta incapere cat timp nu ii supraveghezi pe copii si instaleaza prize child proof.
Ia in calcul si faptul ca micutilor le place sa sara in pat, iar daca sunt doi se vor incuraja unul pe altul cu provocari de tipul "sigur nu poti sa sari la fel de sus ca mine!". Jocurile de acest fel pot duce la cazaturi destul de puternice. Stim ca este foarte distractiv sa sari in pat, insa siguranta trebuie sa fie pe primul loc mereu, asa ca ar fi mai bine sa alegi saltele cu spuma in loc de burete sau arcuri.
4. Design
Poate unul dintre frati il adora pe Omul Paianjen, in vreme ce altul este innebunit dupa masini, sau poate ai o fetita si un baietel, fiecare cu placeri specifice, cum amenajezi camera? Cea mai buna solutie in acest caz este un design neutru. Multi parinti cedeaza in fata celui mai mic dintre frati, insa acest lucru nu va fi pe placul fratelui mai mare, care va considera ca mezinul este preferatul parintilor.
Opteaza pentru culori precum verde sau galben, potrivite si pentru baieti, si pentru fete, iar cand vine vorba de designul general, alege mobila neutra si nu cu o anumita tematica. Camera poate fi personalizata dupa gusturile fiecaruia cu ajutorul unor stickere puse deasupra fiecarui pat sau birou.
Cu siguranta nu ai de gand sa reamenajezi camera in 2-3 ani, asa ca alege un design care sa nu fie considerat prea copilaros in cativa ani.
5. Amenajeaza camera copiilor intr-un mod cat mai practic
Copiii sunt nazdravani, fac multa dezordine, varsa paharele cu suc si paharele in care isi spala pensonul atunci cand deseneaza, iar daca sunt doi, petele vor fi si mai multe. Este absolut normal ca un copil sa fie neindemanatic uneori si sa vrea sa-si exteriorizeze creativitatea desenand chiar si pe mobila sau pe perete. Singura modalitate prin care iti poti usura misiunea cand vine vorba despre curatenia in camera copiilor este sa o amenjezi de la bun inceput dupa cateva principii practice.
Alege materiale care se curata usor si nu incarca prea mult camera. Inainte sa cumperi lucruri pentru camera copiilor, pune-ti intrebarea: "cat timp o sa-mi ia sa curat acest lucru daca cel mic varsa suc pe el?".
Copiii tai impart aceeasi camera? Cum ai amenajat-o? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!