Sfaturile unui tatic pentru alergiile celor mici

/ / Modificat: 2021-03-11
Sfaturile unui tatic pentru alergiile celor mici

Aveti in jurul vostru persoane care va povestesc despre copilul lor si alergia aparuta “pe manuta” asa, din senin, sau in urma consumarii unui aliment etc.?

Nu cred ca exista un parinte care sa raspunda NU la aceasta intrebare. Sau exista in catunele uitate de lume, unde aerul este curat si primul vecin este la jumatate de ora de mers.

Scurt istoric al alergiilor

Nefiind specialist, o sa va spun totusi ca aceste reactii exista din antichitate si ca pe la 1,800 au fost emise primele variante de diagnosticare in forma actuala a alergiilor. Apoi, dupa 1,900 s-a ajuns la concluzia ca alergia este o reactie exagerata a sistemului imunitar la o anumita componenta a aerului, mancarii sau chiar a situatiei la care este expus un individ la un moment dat. Asta inseamna ca putem avea sau observa alergii din cele mai diverse.

Copiii reactioneaza cel mai des la un anumit aliment, dar alergenul poate fi aerul si, implicit, o componenta pe care, cel mai adesea, nu o vedem. Polenul, praful, concentratii mai mari de pulberi de diferite feluri, acarieni, mucegai si multe altele sunt alergeni de temut. De alergia la soare ati auzit? Dar la efort…? Ei bine, ele exista si nici acestea nu sunt cele mai curioase tipuri.

Tratam, dar nu identificam cauza

Ce facem, in general, atunci cand apare acest efect? Punem putin din produsul x local si cateva picaturi din produsul y pe cale orala. In cazul fericit, in maxim jumatate de ora vedem o ameliorare si daca avem cum sa evitam / eliminam alergenul (daca il stim si l-am identificat in prealabil) ne putem continua activitatea. Sau nu. In cazul nefericit, ajungem la medic intr-o stare nu tocmai placuta si eu cred ca de aici vin si statisticile. Probabil ca numai cazurile grave sunt numarate in datele publicate oficial, dar chiar si asa, acestea au crescut de 10 de ori in ultimii 50 de ani.

Daca nu sunteti alergic, va rog sa luati in considerare ca organismul care prezinta reactii alergice, cel putin in timpul episodului acut, consuma o energie greu de cuantificat, pe care nu o primeste inapoi de la orice medicament pe care l-ar putea ingera ulterior. Prin asta vreau sa subliniez ca cel mai indicat este sa incercati pentru copilul dumneavoastra (sau orice persoana draga/apropiata) sa nu ajunga in perioada acuta a unei alergii.

Avand in vedere tot ce v-am spus pana aici si faptul ca ne petrecem foarte mult timp in locuinte (in ultimul an chiar obligati) – iar acestea, conform studiilor, sunt principalul mediu din care pleaca alergiile – am cautat varianta optima pentru a purifica aerul din locuinta. Este pana la urma inamicul pe care nu il vad si nu stiu cand vine. 

Cum ne putem folosi de tehnologie

Am incercat mai multe variante pe parcursul timpului (patentate, nepatentate, recunoscute, uitate samd). Tehnologia insa, cred ca isi spune cuvantul si in aceasta industrie. Cercetari si studii stau la baza aparatelor inovatoare de astazi. Cat de mare este particula de polen, cum reactioneaza acarienii, apa sau umiditatea, cum actioneaza asupra aerului, ajuta sau nu si in ce cantitate...

Am ajuns la cateva concluzii pe care vreau sa le expun in cele ce urmeaza.

Cum alegem purificatorul potrivit

Filtrarea mecanica a aerului este foarte importanta. Dar ce filtru raspunde la nevoile mele? Nu l-am gasit. Daca este mic – nu e bine pentru ca se obtureaza repede, daca este fin pentru particule mici – nu e bine din acelasi motiv. Cat de mare sa fie? Raspunsul meu in acest moment este: mai multe filtre. Filtru grosier pentru praf, filtru pentru dezodorizare si apoi filtru pentru particule mici.

Pentru particulele mici gasim filtre HEPA de la diversi producatori cu rezultate mai mult sau mai putin demonstrate. Varianta pe care o caut prefer sa fie recunoscuta si testata de o organizatie independenta. Filtrul poate fi foarte scump dar am ales dintre cele testate, pe cel care imi ofera o protectie optima si o durata de viata cat mai lunga. Filtrul grosier sau chiar mai multe de acest gen, prefer sa fie lavabil ca sa il pot curata cat mai des cu putinta. Nu in ultimul rand, filtrul responsabil cu mirosurile este important pentru mine. Pe langa cei doi copii, avem si un monstrulet de caine.

Ionizare si umidificare

Functia de ionizare este o bariera externa a oricarui aparat, in sensul in care particulele ce plutesc si, sa presupunem ca nu ajung in filtrele acestuia, vor ajunge datorita greutatii crescute pe podea (nu vor mai fi inspirate) si apoi, eventual si recomandat, aspirate.

Dar un aer curat este suficient? Nu. Umiditatea este la fel de importanta. As putea opta pentru doua aparate distincte, dar spatiul este si asa insuficient de cele mai multe ori. Trebuie sa gasesc un singur aparat care sa le faca pe amandoua.

Cu temele astfel facute, am gasit un aparat performant care inglobeaza multe din cerintele mele. Acesta este modelul F-VXR90G de la Panasonic. Am gasit la el dimensiuni rezonabile, adica mare pentru suprafata de absorbtie a filtrelor si decent pentru spatiul pe care il am disponibil. Este recomandat pentru maxim 66 m2, iar timpii pentru purificare si umidificare sunt destul de buni. Dimensiunile mari ale filtrelor si calitatea lor fac ca acestea sa poata fi folosite 10 ani, conform producatorului, si pot fi intretinute foarte usor (sterse sau spalate). Dar tot datorita dimensiunilor si faptului ca motorul nu poate fi mult mai mare (din cauza zgomotului produs), aparatul nu este primul in ceea ce priveste timpul in care poate filtra o unitate de volum de aer.

In plus, am gasit senzori. Asa ca, intr-o oarecare masura, aparatul comunica cu utilizatorul:

  • Are un senzor de prezenta care il ajuta sa isi regleze singur puterea in functie de cat de des detecteaza activitate.
  • Senzori pentru miros, care probabil functioneaza pe o paleta selectata de mirosuri, senzor pentru murdarie (nivel de praf) folosit la setarea nivelului de volum aer procesat, si senzor pentru umiditate pe care o si afiseaza pe un ecran digital
  • Senzorul de lumina ajuta sa nu avem o lampa de veghe pe timpul noptii in cazul in care nu ne dorim acest lucru si reduce lumina panoului pana la 0 in cazul in care e intuneric in camera.
  • Senzorul pentru calitatea aerului are 3 pozitii, dar nu am gasit valorile pe care le foloseste pentru un aer curat.
  • Ca senzor pentru inlocuirea filtrelor probabil foloseste altceva sau un algoritm, dar voi trece tot aici deoarece ne ajuta sa decidem momentul schimbarii in cunostinta de cauza.

Alte puncte forte pe care le-am gasit sunt rezervorul de apa de 4,2 litri, o capacitate rezonabila pentru 24 de ore de functionare, blocare acces copii, tehnologiile patentate si testate NanoeTM si Econavi si voi mai puncta inca o data faptul ca raspunde cerintelor aerului (mai putin racire) dintr-o camera, de pe parcursul intregului an.

Articole recomandate

Citeste si despre