Cand vine vorba de treburile casnice, este adevarat ca sunt cateva lucruri pe care spre deosebire de spalatul vaselor sau al rufelor poti sa le faci mai rar, insa asta nu inseamna ca nu ar trebui facute saptamanal.
In functie de casa ta si de situatia familiala, daca astepti mai mult de o saptamana sa faci anumite treburi casnice s-ar putea sa iti fie mai greu atunci cand le faci sau chiar anumite obiecte din casa sa se deterioreze pentru ca nu au fost ingrijite la timp.
Ce treburi casnice ar trebui sa faci o data pe saptamana
Sigur ca daca ai 3 copii va trebui sa aspiri mai des decat o va face o familie cu un singur copil, asa ca in functie de situatie, depinde de tine cum sa imparti si sa programezi urmatoarele treburi casnice, insa este important sa ai un sistem de curatenie pe care sa il aplici saptamanal.
Datul cu aspiratorul
Aspirarea casei tale saptamanal previne depunerile de praf, care pot cauza alergii si probleme respiratorii pentru familia voastra dar si pentru musafiri. Zonele intens traficate vor trebui aspirate mai des, in timp ce alte zone ale casei pot fi aspirirate o data pe saptamana.
Atunci cand aspiri suprafetele casei tale, le cresti rezistenta la uzura, asa ca asigura-te ca treci cu aspiratorul de cateva ori peste covoare, mochete, parchet si gresie pentru a inlatura toata mizeria.
Stersul prafului de pe suprafetele la care iti este greu sa ajungi
Daca lasi praful sa se aseze in casa, suprafetele isi vor pierde stralucirea si s-ar putea sa ai probleme de respiratie, asa ca fa-ti timp o data pe saptamana sa stergi praful pentru mentine suprafetele curate mai usor. Asigura-te ca stergi praful de sus in jos si foloseste o laveta din microfibra pentru a-l putea inlatura in totalitate. Nu uita sa stergi de praf in locurile greu accesibile si peretii.
Curatenia pe sectiuni
Anumite zone din casa sunt folosite atat de frecvent incat trebuie curatate saptamanal. Aceasta curatenie preventiva mentine zonele nu doar curate dar si gata de folosit.
Iata ce ar trebui sa cureti saptamanal la tine acasa:
- Holul de la intrare si usa;
- Covorasul de la intrare;
- Baile;
- Lenjeria de pat;
- Chiuveta de la bucatarie;
- Aparatul de prajit paine;
- Plita si elecrocasnicele;
- Cuprorul cu microunde (exteriorul dar si interiorul);
- Frigiderul.
Daca ai facut curatenie saptamana trecuta intr-un anumit loc si acesta este inca curat, nu iti bate capul, insa daca acest lucru se intampla frecvent, poate ca acea treaba casnica ar trebui reprogramata lunar si nu saptamanal.
Pentru ca toate familiile si casele sunt diferite, programul de curatenie poate fi modificat astfel incat sa indeplineasca nevoile individuale ale fiecaruia, insa este important sa respecti un program de curatenie care sa iti permita sa mentii spatiile si obiectele din casa ingrijite astfel incat sa va puteti bucura de ele cat mai mult timp.
In plus, un program al treburilor casnice iti va face munca mai usoara de la o saptamana la alta.