Cand ai curatat merele sau perele si le-ai lasat pe masa, ai vazut cat de repede s-au oxidat.
De fapt, este un proces chimic normal al plantelor care raspund cu enzime la faptul ca au fost curatate. Cu toate acestea, ele nu arata prea bine si de aceea poate vrei sa stii cum eviti oxidarea merelor si a perelor.
Trucuri pentru ca merele si perele sa nu oxideze
Printre trucurile care lucreaza cu adevarat pentru a impiedica oxidarea merelor si a perelor si pe care le poti face cu usurinta acasa, am dori sa evidentiem doua dintre cele care functionează cel mai bine:
- Introdu-le putin timp in apa distilata imediat ce au fost taiate sau curatate
- Se toarna sucul de la o jumatate de lamaie (sau mai mult, daca ai mai multe) in apa in care le pui odata taiate sau decojite.
Atat lamaia cat si apa distilata incetinesc oxidarea fructelor, dar nu pentru foarte multe timp. Dar pot fi foarte utile mai ales cand ai musafiri si vrei ca fructele servite sa aiba o culaore placuta.
Problema oxidarii la fructe
Oxidarea fructelor este o problema care ingrijoreaza industria alimentara, deoarece se estimeaza ca o mare parte a recoltei este risipita tocmai din cauza oxidarii. Desi fructele sunt pe deplin comestibile, prezentarea mai putin placuta face ca acestea sa fie aruncate. Cand vorbim despre conservarea la scara larga, modalitatea obisnuită de a stopa acest proces natural este de a se folosi acid ascorbic si acid citric, care au proprietati antioxidante.
Cu toate acestea, industria continua sa caute solutii, pentru ca cele actuale nu sunt suficiente pentru a profita de tot excedentul de fructe, cum ar fi merele si perele, care se oxideaza cel mai repede.