De la 2 la 3, aparitia unui copil in cuplu

/ / Modificat: 2017-09-22
De la 2 la 3, aparitia unui copil in cuplu

Dorit, indelung asteptat sau sosit prea devreme, un copil produce multe modificari in relatia de cuplu chiar daca parintii lui sunt constienti sau nu de ele.


Sacina, nasterea, eventualele probleme medicale, relatiile cu familiile de origine, amenajarea spatiului pentru copil, legalizarea relatiei cu partenerul, certuri sau despartiri, conflicte sau impacari – sunt doar cateva dintre evenimentele care apar in cuplu. Cum le simt partenerii? Ce influenta au asupra relatiei lor? Iata ce ne propunem sa abordam in acest articol si intr-o viitoare discutie in direct.

De fapt, discutia incepe cu mult inainte si anume in dorinta sau lipsa dorintei de a avea copii.

Adesea auzim femei care se plang ca isi doresc copii, dar partenerul lor nu sau invers.

Aceasta "nepotrivire", "desincronizare" poate duce la frustrare, conflicte in cuplu, despartire, infertilitate psihogena sau o distantare intre cei doi parteneri care nu se despart, dar nici nu se considera a fi impreuna intr-un mod autentic.

O consiliere psihologica de cuplu poate ajuta partenerii sa descopere motivele conflictului lor si sa gaseasca o solutie la intrebarea dificila: "Ramanem impreuna sau ne despartim?".

Pe de alta parte, o sarcina aparuta pe neasteptate produce si ea bulversare. "Nu suntem pregatiti", "ne dorim copii, dar nu acum", "nu avem casa, serviciu, timp etc." sunt doar cateva dintre cele mai rostite fraze…

Apare inerent o alta intrebare dificila: "Pastram copilul sau decidem sa intrerupem sarcina?", motiv de contradictii, suferinte, dispute, nu doar intre parteneri, ci si cu familiile lor.

Adaptarea la noua situatie in conditiile pastrarii sarcinii este uneori problematica. Poate implica amenajari substantiale, mutari, angajari sau demisii, legalizarea relatiei sau ceremonia religioasa a cununiei…

Prin cate au trecut cei care au intampinat aceasta situatie in relatia lor este greu sa ne imaginam si doar ascultandu-i vedem bogatia de stari si trairi, de aspecte ale relatiei de cuplu pe care o sarcina le scoate la iveala.

Apoi sunt cuplurile in care un copil este indelung asteptat. Fie ca este vorba despre probleme medicale de infertilitate a unuia sau altuia dintre parteneri, fie de probleme psihologice care impiedica aparitia unei sarcini, aceste cupluri trec prin momente grele luni de zile si uneori chiar ani.

Toata relatia lor ajunge sa fie "munca de a face un copil", munca rasplatita cu o fericire enorma in cazul aparitiei sarcinii, dar si cu dezamagiri cumplite in caz contrar.

Cu toate ca aparitia copilului este o realizare pentru astfel de cupluri, nu este deloc rar ca cei doi sa-si dea seama ca acesta era singurul scop al relatiei lor si sa nu mai gaseasca altceva. O criza de cuplu determinata fie de eforturile mari in plan afectiv atunci cand copilul asteptat nu sosea, fie de o depresie post-natala a mamei sau de simptome similare la tata.

Asta pentru ca desi neglijate, manifestarile psihologice ale barbatului exista in cele mai multe cazuri… Depresia lui, dificultatile de a suporta sarcina, nasterea, lipsa activitatii sexuale, schimbarile partenerei, a ritmului de viata, a aspectului casei etc. sunt trecute cu vederea, iar barbatii cer mai greu ajutor in asemenea situatii.

Exista si situatii in care partenera trece prin traume medicale, pierderi de sarcina, nasteri dificile, malformatii ale fatului sau nou-nascutului si in fata carora partenerul simte neputinta de a o ajuta in vreun fel.

A-i fi alaturi, a o incuraja pare uneori prea putin fata de nevoile ei afective. In afara de acestea, intalnim situatii in care partenerul nu pare sa se ridice deloc la inaltimea asteptarilor si manifesta indiferenta sau are comportamente care nu alina femeia, ci dimpotriva.

Solutia de a adopta si ce se intampla in respectivele situatii le pastram pentru un articol si o discutie viitoare…

Cazul fericit al nasterii unui copil dorit produce si el nenumarate schimbari in cuplu. Viata femeii care devine mama si a barbatului care devine tata se schimba, viata lor de cuplu, de asemenea, incepand de la aspectele vietii sexuale pana la timpul sau activitatile impreuna.

Cum adunam 2 cu 1 ca sa obtinem 3? Cum este relatia in 3? Ce se intampla cu fostul 2? Unii parteneri pastreaza nostalgia anilor de dinaintea aparitiei copiilor, cand erau doar ei doi si iubirea lor. Altii ajung sa se inteleaga mai bine, sa descopere lucruri in comun sau sa se simta impliniti dupa aparitia copiilor. Dar tu?

Asadar, va astept luni, 26 mai, de la ora 20, cu parerile, intrebarile si experientele voastre, sa discutam despre aparitia unui copil in cuplu.

Anca Munteanu
Psiholog - Psihologia copilului

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Articole recomandate

Citeste si despre