Atunci cand ne gandim la depresia post-partum, de obicei o asociem cu mamele care au nascut de curand si care experimenteaza diverse stari psihice si emotionale, dupa venirea pe lume a bebelusului. In realitate, depresia ii poate afecta in egala masura si pe barbati si un numar tot mai mare de tati se confrunta cu simptome specifice depresiei post-partum.
Depresia post-partum poate aparea si la tatici
Venirea pe lume a unui copil presupune multe schimbari in dinamica familiei. Faptul ca in ultimii ani s-au mai inversat rolurile de gen si ca tatii sunt mai implicati decat in trecut in tot ceea ce inseamna cresterea copiilor vine la pachet si cu urmari neplacute.
Una dintre acestea este depresia post-partum, care este identificata tot mai des si in randul tatilor. In multe cazuri, arata cercetarile recente, ambii parteneri dezvolta simptome de depresie sau anumite tulburari asociate cu aceasta.
Factorii care duc cel mai des la aparitia depresiei post-partum, in randul barbatilor si femeilor, sunt:
- stresul
- depresia la celalalt partener
- un grad redus de satisfactie in relatie
- lipsa sprijinului din partea familiei si a societatii
- tratamentele pentru infertilitate
- predispozitia la probleme de sanatate mentala
- lipsa stabilitatii economice
Ce este de facut
Atunci cand identifica simptome specifice depresiei, atat barbatii cat si femeile ar trebui sa ceara ajutor specializat. In cazul tatilot, terapia se face atat individual, dar se lucreaza si la nivel de cuplu si familie. Toate aceste interventii sunt importante pentru a suda cuplul si a reface dinamica relatiei, pentru ca de foarte multe ori, dupa venirea pe lume a copilului, partenerii tind sa se indeparteze si sa nu isi mai acorde atat de mult timp si atentie unul altuia.
De asemenea, terapeutul va lucra si pentru a integra nou-nascutul in dinamica familiei si pentru ca parintii sa se obisnuiasca cat mai repede cu noua realitate si sa depaseasca mai usor schimbarile si provocarile aparute in viata lor.
FOTO: Pixabay