Atunci cand responsabilitatile casei, ingrijirea copilului si sarcinile de serviciu te coplesesc, simti cea mai pregnanta nevoie ca partenerul tau sa iti ofere o mana de ajutor in cadrul caminului. De multe ori, lipsa de implicare a "capului familiei" nu vine din nepasare, ci mai degraba din cauza unei atitudini gresite pe care o afisezi in mod inconstient. Convinge-ti partenerul sa te ajute mai mult la treburile casnice facand apel la urmatoarele strategii eficiente.
Incurajarea unor comportamente pozitive este singura modalitate prin care un barbat isi asuma anumite roluri-cheie in casnicie din proprie initiativa. Data viitoare cand se ofera sa se ocupe el de cina sau de baita micutului vostru, multumeste-i si lauda-i bunavointa.
Diferenta dintre "ajutor" si "impartirea sarcinilor"
Foto: pocketchange.become.com
Daca i-ai atribuit partenerului tau simplul rol de "ajutor" in bucatarie sau in cresterea copilului, nu te astepta ca el sa imparta din senin sarcinile cu tine, ca si cum ati fi doi colegi de proiect cu atributii precise.
El va astepta mereu dispozitii, pentru ca ti-ai asumat intotdeauna statutul de cea care ia decizii si cea care rezolva totul ca la carte. Recupereaza timpul pierdut si fa-i loc in mod oficial la "carma vasului" in casa.
Comunicarea dorintelor fara retineri
Pe masura ce discutati deschis felul in care va aduceti fiecare aportul in casnicie, nu iti cenzura nemultumirile. Exprima-le intr-o forma prietenoasa, astfel incat sa nu pui vina pe umerii sai.
Povesteste-i ce ti-ai dori sa se schimbe, unde ar fi cazul ca el sa intervina si puncteaza motivele neimplicarii lui, fara reprosuri. Aminteste mai degraba de aspectele pe care tu le-ai neglijat (de pilda, l-ai gonit de langa cuptor pentru ca nu a pudrat corect placinta si i-ai criticat felul in care schimba bebelusul).
Aprecierea initiativelor sale
Asa cum tu i-ai pregati la nesfarsit o reteta speciala pentru care iti aduce laude nesfarsite, partenerul tau va fi fel de bucuros sa indeplineasca anumite sarcini daca ii apreciezi efortul.
Lucrul in echipa
In loc sa isi asumi rolul fantezist de "supermama", ia in considerare lucrul in echipa. Bucurati-va de timpul petrecut impreuna chiar si atunci cand sunt lucruri de facut in casa, invatati impreuna cum sa colaborati eficient si incercati sa imbinati utilul cu placutul.
In timp, casnicia voastra va merge excelent cu ajutorul acestor obiceiuri sanatoase, in care comunicarea si aprecierea reciproca rezolva de la sine iscarea conflictelor.