Nasterea unui copil este motiv de bucurie intr-un cuplu, dar si prilej pentru multe schimbari. Familia se mareste, se schimba prioritatile, iar noii parinti trebuie sa isi ajusteze programul astfel incat sa satisfaca nevoile noului membru al familiei. Daca primul copil este o provocare, dar reusiti, totusi, sa atingeti o stare de normalitate, cand apare si al doilea copil o luati de la capat, dar altfel.
Nasterea primului copil vs. nasterea celui de-al doilea
Cat de diferita este nasterea celui de-al doilea copil? In ce fel se schimba dinamica relatiei de cuplu si cum se adapteaza familia la noua formula?
Un studiu publicat in revista Couple and Family Psychology sustine teoria conform careia cuplurile se adapteaza mai usor dupa nasterea celui de-al doilea copil. Ii ajuta faptul ca au deja experienta, au mai trecut o data prin asta, iar revenirea la normal este mai usoara.
Cuplurile care au participat la sondaj au declarat ca au simtit cel mai mare stres in prima luna dupa nasterea celui de-al doilea copil. Proaspetii parintii au fost intervievati din nou dupa cateva luni, iar majoritatea au declarat ca se simt la fel de fericiti ca inainte sa aiba copii si ca lucrurile au revenit la normal.
Timpul le rezolva pe toate
Cercetarile arata ca, in mod paradoxal, venirea pe lume a primului copil zdruncina cel mai tare relatia de cuplu, mai tare si decat nasterea urmatorilor copii. Ar fi de asteptat ca lucrurile sa fie mai dificile intr-o familie din punct de vedere emotional, cu cat sunt mai multi copii, dar de fapt este exact invers.
Atunci cand devenim parinti pentru prima oara, acest lucru ne schimba ca oameni, definitiv. Odata ce am trecut de acest ”obstacol”, putem spune ca avem deja experienta si suntem pregatiti sa o luam de la capat si sa facem fata si cu al doilea sau chiar al treilea copil.
Sfaturi pentru cei care tocmai au devenit parinti
Fie ca in familia voastra s-a nascut primul sau al doilea copil, perioada prin care treceti poate fi provocatoare din multe puncte de vedere. Este important ca respectul, iubirea si comunicarea dintre parteneri sa nu dispara si relatia lor sa ramana in continuare la fel de sudata. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta in acest sens:
Aveti grija de relatia de cuplu. Chiar daca acum sunteti mama si tata, nu uitati sa fiti in continuare iubiti.
Petreceti timp impreuna. Atunci cand copiii dorm, profitati de ocazie pentru a petrece momente cu partenerul. O discutie la un pahar de vin, o cina in doi, chiar daca este acasa, sau un film la care va uitati impreuna va pot ajuta sa va conectati.
Concentrati-va pe lucrurile pozitive. Stresul si oboseala ne fac de multe ori sa ne descarcam nervii pe partener si sa ii reprosam lucrurile pe care nu le face sau ce nu face bine. Incercati sa intelegeti ca nimeni nu e perfect si sa va concentrati pe aspectele pozitive, in loc sa va scoateti ochii pentru lucrurile care nu merg chiar asa cum v-ati dori.
FOTO: Pixabay.com