Esti posesiva? Cum iti afecteaza viata de cuplu

/ / Modificat: 2017-02-24
Esti posesiva? Cum iti afecteaza viata de cuplu

In relatii, gelozia este normala si sanatoasa, atunci cand iubesti si vrei sa pastrezi numai pentru tine persoana iubita. De fapt, chiar ar fi chiar anormal sa nu simti nici un fel de gelozie cand o femeie frumoasa flirteaza cu iubitul tau. Insa, cand lucrurile scapa de sub control, gelozia poate duce la destramarea iubirii.

Posesivitatea este parte a naturii relatiilor, iar gelozia este parte a posesivitatii. Cu toate acestea, deseori se intampla ca o persoana sa fie predispusa la gelozie (din cauza personalitatii sau a experientelor din trecut) si sa nu-si dea seama cand gelozia este normala si cand este nepotrivita sau in exces. Gelozia excesiva poate provoca daune semnificative intr-o relatie si poate conduce chiar la finalul ei.

Teama, grija si paranoia

Primele efecte ale geloziei excesive sunt teama, grija si paranoia persoanei geloase. O persoana geloasa care are o relatie cu o alta persoana va avea impresia ca fiecare persoana de sex opus cu care intra in contact persoana iubita poate reprezenta o potentiala amenintare.

De asemenea, daca o persoana geloasa are "nenorocul" sa iubeasca o persoana extrovertita si sociabila, va intepreta probabil comportamentul celuilalt drept flirt intentionat.

Doua sentimente care sunt cauzate intotdeauna de gelozia excesiva sunt grija constanta si paranoia. Paranoia apare atunci cand persoana geloasa nu realizeaza ca incepe sa creeze scenarii care nu au legatura cu realitatea si se asteapta constant ca persoana iubita sa calce gresit. Treptat, gelozia devine o profetie de genul "stiu ca nu ma iubeste de fapt si sigur ma inseala". Rezultatul este ca, deseori, persoana asupra careia se rasfrange gelozia va avea tendinta sa se apere si apoi sa se retraga.

Cum sa lupti cu gelozia

Sinceritatea este una dintre cele mai importante laturi ale unei relatii. Daca au existat in trecut infidelitati, minciuni sau deceptii, gelozia are o baza valida. Trebuie sa va confruntati cu greselile din trecut pentru ca relatia sa poata continua intr-o maniera sincera si dezinhibata.

Cereti sfatul unei persoana din afara

Indiferent ca e vorba de un prieten apropiat, obiectiv, in care puteti avea amandoi incredere sau de un psiholog sau terapeut pe probleme de cuplu, este bine sa cereti o parere unei a treia persoane. Deseori, persoanele implicate in aceasta situatie devin defensive si problema devine imposibil de rezolvat.

Autor: Ioana Stanciulescu

Articole recomandate

Citeste si despre