Greseli pe care le fac parintii divortati

/ / Modificat: 2013-10-14
Greseli pe care le fac parintii divortati

Greseli pe care le fac parintii divortati

Divortul a depasit de ceva timp statura de subiect tabu in societatea romaneasca. Astfel, anual se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de divorturi. Aceasta separare produce insa confuzie si dificultati in adaptarea la noul stil de viata pentru copiii ai caror parinti au decis despartirea.

In cele ce urmeaza va voi aduce in atentie cateva din greselile frecvente produse in urma unui divort de catre parteneri, din experienta mea ca psiholog.

parinti_divortati_greseli
In majoritatea cazurilor, copilul/copiii raman in custodia mamei, asadar tatal este prezent in viata copilului doar 2-4 ore in weekend. Si iata ca ajungem la prima greseala pe care as dori sa o evidentiez: blocarea comunicarii parinte-copil.

Desi adultii nu mai constituie un cuplu, perceptia copilului asupra lor inca nu este modificata si asa ar trebui sa incercam sa o mentinem. Prezenta ambilor parinti in viata copilului este extrem de importanta si ajuta la o dezvoltare psihosociala normala a acestuia.

Este recomandat (in limita posibilitatilor) ca relatia parinte-copil sa fie sustinuta prin cat mai multe canale de comunicare. De exemplu, daca programul zilnic nu va permite vizitarea copilului, puteti vorbi la telefon sau prin video-conferinta (Skype, Yahoo Messenger, etc). Copilul dumneavoastra este o individualitate, ce resimte intens schimbarile, de aceea trebuie sa ii usurati adaptarea la noul mediu de viata.

divort-influenta-copil
Nu vorbiti urat despre fostul partener, incercand sa il puneti intr-o lumina proasta – imaginea paterna nu se suprapune cu portretul unui partener.  Indiferent de problemele pe care le-ati avut in cuplu, imaginea parintelui nu trebuie construita pe considerente negative.

Stabiliti un set de reguli cu fostul partener in ceea ce priveste educatia copilului, astfel incat indiferent cu cine isi petrece timpul, copilul sa se poata raporta la acelasi set de valori. Am ales aici un exemplu simplu: sistemul recompensa-pedeapsa. Daca unul din parinti a recurs la o pedeapsa, celalalt parinte nu trebuie sa anuleze pedeapsa sau sa recompenseze copillul – acest lucru va spori confuzia si va creste gradul de disobedienta.

Unii parinti evita sa discute despre despartire cu cei mici. Este o alta greseala intalnita destul de des. Incurajati-va copilul sa puna intrebari si incercati sa ii raspundeti cat se poate de sincer. Prin intrebari, copiii incearca sa inteleaga si sa accepte schimbarea.

probleme_comportament_copii_1
De asemenea, este posibil sa intampine dificultati in grupul de prieteni, fiind un copil al carui parinti au divortat. Explicati-i acest proces si oferiti-i exemple de alte cunoastinte/prieteni/vedete care se gasesc in aceeasi situatie. Va fi mult mai usor pentru el sa constientizeze ca nu este singurul copil in aceasta situatie si nu este diferit de ceilalti.

As mai avea multe de enumerat, dar m-am decis sa va mai scriu doar o fraza care sa va ajute sa luati cele mai bune decizii: Nu copiii divorteaza, doar parintii o fac!

Otilia Stan,

Psiholog - Qpsy, cabinet de psihologie

Taguri Divort parinti copii Comunicare divort copii Divort efecte copii

Articole recomandate

Citeste si despre