Lucruri pe care taticii le fac mai bine in cresterea copilului

/ / Modificat: 2023-07-10
Lucruri pe care taticii le fac mai bine in cresterea copilului

Stilul de a creste si educa un copil difera in functie de parintele care se ocupa de el. Nu exista cuplu care sa educe la fel copilul. Stilurile parentale difera, iar specialistii considera ca taticii au cativa asi in maneca pentru a se descurca cu copii cand mamicile lipsesc uneori.

Pana la urma este si normal sa se completeze. Cel mai bine este ca parintii sa se suplineasca si sprijine cand vine vorba de disciplina si educatia copilului. Este bine sa pastreze aceleasi directii mari in ceea ce priveste cultura, valorile si principiile, dar sa fie unici in felul lor de a se purta cu cel mic.

Lasa copilul sa experimenteze si sa invete din greseli

Taticii nu sunt la fel de precauti si supraprotectori ca mamicile. Ei lasa copilul sa exploreze mai mult necunoscutul si sa experimenteze mai multe lucruri, fara a-l opri doar din cauza riscului ca face o mica vanataie. Desi se crede ca taticii sunt mai grijulii si protectori din fire, nu este chiar asa.

Ei stiu ca cel mic trebuie sa testeze si sa exploreze multe lucruri pentru a invata lucruri noi. Trebuie sa fie pusi in fata situatiilor noi, sa gaseasca solutii si sa se descurce cu rezultatul actiunilor lui.

Ignora detaliile insignifiante, se concentreaza pe esential

Sa luam ca exemplu imbracatul copilului. In timp ce unele mamici se concentreaza mai mult pe asortarea culorilor si accesorizarea tinutei cu riscul ca celui mic sa ii fie frig, taticii au in vedere in primul rand confortul si protectia.

Poate nu stiu ei cum sa asorteze culorile, dar stiu ca daca afara e frig, mai bine renunta la esarfa in favoarea fularului. Uneori detaliile sunt inutile, alteori nu. Important este ca taticii se concentreaza de cele mai multe ori direct pe problema si nu fac rau acest lucru. Copilul e mereu protejat si in siguranta!

Se poarta ca niste copii cu cei mici

Ti se intampla adesea sa spui ca partenerul tau este ca un copil mic dupa cum se poarta? Atunci este cel mai bun tovaras de joaca al copilului. Ei reusesc sa se puna mai usor la mintea lui decat mamicile. Si sunt aproape intodeauna dornici sa se joace cu el, cand tu nu ai timp sau faci altceva.

Intotdeauna vor prefera joaca in defavoarea mersului la piata sau spalatului vaselor. Acestia sunt si un pic mai odihniti decat mamicile. Ele trebuie sa se asigure in fiecare zi ca cina e gata, ca vasele sunt spalate, ca au bagat masina de spalat rufe in priza si asa mai departe. Nu sunt de condamnat ca uneori pur si simplu nu au chef sa se joace cu cei mici.

Ii lasa sa se descurce singuri in unele situatii

Mamicile sunt mai grijulii si au tendinta de a rezolva problemele copilului in locul lui. Taticii cam pune mintea lui la contributie si incearca sa il lase pe el sa isi rezolve problemele, chiar daca uneori asta il frustreaza pe cel mic.

De exemplu, atunci cand lasi bebelusul in patut si incepe sa planga pentru ca nu vrea, taticii au tendinta sa ii lase mai mult asa pana sa se duca la ei. Mamicile sar imediat pentru a calma bebelusul. Uneori e nevoie sa ai putina rabdare si tarie de caracter pentru a-l lasa pe copil sa-si dea silinta cand trece printr-o problema.

Acesta nu este un semn ca nu le pasa de copil, ci ca vrea sa il creasca sa ajunga un om descurcaret, pe propriile picioare, fara a depinde tot timpul de cineva. Nu fac mare tambalau din orice boacana a copilului Taticii evita de obicei confruntarile emotionale cu copilul. Ei stiu ca nu reusesc sa se le castige.

Spre deosebire de mamici, care fac din tantar armasar pana iese ca ele, taticii au alta strategie. Incearca sa distraga atentia copilului sau sa-i ofere alternative. Ei sunt mai flexibili si intotdeauna ocolesc calea grea.

Exista o explicatie pentru care taticii sunt mai flexibili in acest sens. Ei nu stau toata ziua cu micutul si nu isi dau seama cat de greu este sa respecti un program sau o rutina pe care-ai stabilit-o copilului. Din acelasi motiv sunt si un pic mai rabdatori.

Taguri Relatie tata-bebelus Crestere copii Educatie copii Stiluri parentale Dragoste parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre