Rolurile pe care o femeie le ocupa in familie sunt, parca, nenumarate: gatesc, au grija sa fie casa curata, ii ingrijesc pe membrii familiei cand se imbolnavesc, planuiesc amanuntit excursii, cine in familie si concedii... iar cand apare si un copil, grijile se inmultesc, pentru ca mama vrea ca totul sa fie perfect pentru puiul ei.
Insa stresul cel mai mare pentru o femeie se pare ca nu este provocat de copil, ci de catre partenerul de viata. Cel putin asa sustine o cercetare la care au luat parte 7.000 de femei, cercetare efectuata de catre cei de la today.com. Astfel, se pare ca oricat de mult le-ar solicita pe femei rolul de mame, rolul de sotie este mai stresant.
Studiul a aratat ca, de cele mai multe ori, o mama isi evalueaza nivelul de stres la 8.5 din 10. Un procent de 46% dintre participantele la studiu au afirmat ca partenerii lor de viata sunt o sursa de stres mai mare decat copiii.
Motivele de stres ale mamelor
Cercetarea a aratat ca mamele se streseaza cel mai mult din cauza ca nu au suficient timp intr-o zi ca sa realizeze tot ceea ce si-au propus. Un numar de trei din patru dintre mamele chestionate au raspuns ca ele sunt cele care isi asuma cele mai multe sarcini in ceea ce priveste educatia copiilor si sarcinile legate de gospodarie. De asemenea, una din cinci mame au spus ca lipsa ajutorului din partea sotului este una dintre principalele surse ale stresului zilnic.
Insa descoperirile cercetatorilor nu se opresc aici. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Padova au ajuns la concluzia ca acest lucru afecteaza starea partenerilor si atunci cand unul dintre ei moare. Astfel, cercetarea efectuata in Padova a aratat ca, in situatiile in care sotul isi pierde sotia, starea lui de sanatate se va deteriora.
In schimb, in cazul in care sotia este cea care isi pierde sotul, ea va face mai bine fata situatiei, caci reuseste sa faca mai bine fata depresiei si stresului, iar starea ei de sanatate nu este atat de afectata. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru se intampla deoarece barbatii depind mai mult de partenerele lor.
Ce poti face, ca sa reduci din sursa de stres
Multe femei au asteptari de la sotii lor, isi doresc ca acestia sa le ajute la treburile casnice, la ingrijirea copiilor, insa acest lucru nu se intampla intotdeauna. Important, in astfel de situatii, este dialogul sincer, sa ii spui partenerului tau care sunt asteptarile tale, sa ii spui care sunt sarcinile pe care le ai de indeplinit pe parcursul unei saptamani si cum ar putea sa te ajute, astfel incat munca sa fie impartita echitabil.
O alta problema apare atunci cand femeile nu au incredere ca partenerii lor se descurca la fel de bine ca ele cu sarcinile casnice si cu cele legate de cresterea si educarea copiilor, asa ca lasa toata greutatea pe umarul lor. Important este sa invete sa le acorde atentie sotilor lor si sa ii lase si pe parteneri sa le ajute. Este important sa iti faci timp si pentru tine si sa nu incerci sa detii mereu controlul.
Un alt lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu neglijezi relatia de cuplu, sa iti gasesti timp pentru voi toi, sa nu uiti sa fii tandra si iubitoare, ca sa mentii flacara iubirii. De asemeena, nu uita ca buna intelegere dintre parteneri este cheia unei relatii fericite.