A venit bebelusul! Ce schimbari apar in cuplu?

/ / Modificat: 2017-10-30
A venit bebelusul! Ce schimbari apar in cuplu?

Cercetatorii au descoperit ca exista o scadere a calitatii relatiei care apare dupa nasterea primului copil. Aproximativ 67% dintre cupluri sunt mult mai putin satisfacute dupa ce devin parinti, decat inainte.

Daca doua treimi din cupluri experimenteaza un declin in ceea ce priveste satisfactia, ce se intampla cu cealalta treime a cuplurilor? Acesti 33% nu exprima niciun declin, ci dimpotriva, unii dintre ei chiar demonstreaza o crestere a satisfactiei de-a lungul aceleiasi tranzitii.

De ce aceasta diferenta? Deoarece conteaza modul in care partenerii interactioneaza unul cu celalalt. Iata care sunt cele mai importante schimbari in relatia de cuplu dupa aparitia noului membru in familie si ce se poate face:

1. Are loc o schimbare profunda si filosofica

Cand cei doi devin proaspat parinti, ei experimenteaza schimbari semnificative in identitatea individuala, avand roluri noi, alte valori si scopuri:

- Schimbarile de identitate: femeile realizeaza ca acum sunt mame, pe langa faptul ca sunt fiice, surori, etc. Barbatii descopera ca ei nu sunt doar fii, ci si tati la randul lor;

- Timpul capata un inteles diferit. Multe cupluri incep sa se refere la evenimente "inainte sa aiba copil" si "dupa";

- Rolurile in relatie pot deveni mai traditionale decat au fost inainte. Acest aspect este de multe ori un motiv de incordare;

- Valorile se schimba. Multe cupluri realizeaza ca li se schimba perspectiva in ceea ce priveste munca, finantele, credinta.

Ce se poate face?

Este foarte important sa stai conectat cu partenerul si sa lucrati impreuna la relatia de prietenie in timp ce treceti prin aceasta tranzitie. Desi relatia se poate schimba dramatic, il veti iubi la fel pe micul membru al familiei, ceea ce poate reprezenta o legatura enorma si o conectare cu partenerul. In ciuda factorilor stresanti, vor fi de asemenea momente de bucurie, rasete si placere.

2. Relatiile se schimba

Copiii pot reprezenta o adevarata provocare pentru o relatie si multe cupluri experimenteaza acest lucru drept o scadere a satisfactiei.

- Conflictele tind sa creasca semnificativ in primul an dupa ce se naste copilul;

- Sexul si intimitatea se diminueaza vizibil;

- Conversatiile si comunicarea dintre parteneri de obicei scad sau devin stresante.

Ce se poate face?

Pentru a mentine relatia satisfacatoare, este important pentru cupluri sa realizeze ca aceste schimbari sunt perfect normale. Acest lucru nu inseamna neaparat ca relatia are probleme. Recunoasterea acestor provocari pe masura ce apar va ajuta sa vorbiti mai usor despre ele.

3. Unii tati dau inapoi

Pentru unii barbati, faptul ca vei aduce un copil pe lume nu are niciun impact, pana in momentul in care acesta chiar se naste. Pentru altii, schimbarile apar din timpul sarcinii. In ambele cazuri, un copil aduce o schimbare semnificativa si poate duce la indepartarea de mama, de responsabilitatile familiale, si chiar de copil. Acesta este un lucru tragic, deoarece implicarea tatalui este esentiala pentru dezvoltarea pozitiva a copilului:

- Noile mamici primesc de obicei ajutor din partea altor femei. Aceasta "societate a femeilor" il poate face pe tata sa simta ca ajutorul lui nu este necesar in privinta copilului;

- Pentru a face fata schimbarilor de responsabilitate si stresului financiar, unii tati simt ca ei trebuie sa petreaca mai mult timp muncind. Asta ii face sa fie plini de resentimente si unele mame ajung sa simta ca trebuie sa se descurce singure in privinta copilului;

- Tatii sunt mult mai dispusi sa dea inapoi daca relatia cu proaspata mamica este stresanta sau o sursa de conflict;

- Si copiii experimenteaza stresul. Ei au tendinta de a se indeparta de tati daca sunt stresati sau nefericiti;

- Multi tati vor sa fie implicati si sa devina tati mai buni decat au fost ai lor.

Ce se poate face?

Implica-l pe tata in cresterea copilului, in activitati precum: hranire, spalare sau joaca. Cheia pentru tati este sa realizeze ca cel mic este interesat de ei, de fata lor, de vocea lor, de amuzamentul pe care il creeaza. Joaca este o zona in care tatii chiar stralucesc.

4. Au loc schimbari fizice si psihologice

- Noii parinti sunt privati de somn pe o perioada indelungata;

- Lipsa de somn si epuizarea ii pot face pe cei doi parinti sa fie depresivi;

- Ambii parinti experimenteaza o stare de stres din ce in ce mai profunda, care le poate afecta concentrarea, ii face iritabili, le schimba obiceiurile de alimentatie, de somn, si in cele din urma, relatia;

- Dureaza ceva timp de la nasterea copilului pana cand mamele isi revin. Pentru multe femei, apare, de asemenea, o schimbare fizica din cauza alaptarii, in primele luni de la nastere;

- Dorinta sexuala poate scadea dramatic dupa nastere. Este normal si poate ramane scazuta de-a lungul primului an;

- Din cauza schimbarilor de roluri, valori si identitate, ambii parinti pot experimenta modificari psihologice. Pentru unii, asta poate duce la cedare emotionala. Pentru altii, la o senzatie crescuta de "lipsa".

Ce se poate face?

Asigurati-va ca intimitatea emotionala este reluata cat de curand posibil dupa nasterea copilului. Aceasta este cheia pentru a mentine relatia satisfacatoare. Este important sa creati un echilibru in relatie, astfel incat, atat partenerul, cat si copilul sa se simta inclusi.

Evident ca preventia este foarte importanta si, asa cum va pregatiti sa deveniti mamici si tatici din punct de vedere logistic, e important sa investiti timp in a invata care este impactul nou nascutului asupra cuplului inainte ca acesta sa vina pe lume sau la foarte putin timp, prezervand astfel relatia cu partenerul dinainte de venirea bebelusului.

Taguri Relatie cuplu dupa nastere Comunicare in cuplu Relatie cuplu parinti

Articole recomandate

Citeste si despre