Provocarile sarcinii si nasterii pentru cuplu

/ / Modificat: 2018-01-12
Provocarile sarcinii si nasterii pentru cuplu

Sarcina este de multe ori un subiect privit cu entuziasm, dar indiferent cu cata nerabdare este asteptata nasterea unui copil, stresul sau alte forme de disconfort emotional au sanse destul de mari sa-si faca aparitia intr-o perioada atat de plina de provocari.

cuplu-sarcina

Problemele legate de sarcina pot fi minore sau serioase si pot afecta sanatatea mamei si a copilului, pot pune la incercare legatura romantica dintre parinti si pot duce la schimbari neasteptate de viata.

Daca pe timpul sarcinii sau dupa nastere apar ingrijorari care provoaca suparari sau afecteaza in vreun alt fel sanatatea mintala, sprijinul unui psihoterapeut sau al unui alt specialist in sanatate mintala poate fi de ajutor.

Provocarile asociate cu sarcina si nasterea

Desi sarcina ii poate pune la incercare pe ambii parinti, in multe cazuri, mama este mult mai solicitata si mai tensionata. O mama singura poate avea parte de si mai mult disconfort emotional, pentru ca mamele singure duc, de multe ori, lipsa de ajutor si sprijin.

Sarcina decurge linistita pentru multe femei, dar chiar si o sarcina usoara poate fi insotita de unele probleme de natura fizica sau mentala si multe viitoare mame trec prin stres si anxietate cand se gandesc la sanatatea copilului lor, la nastere si la multitudinea de complicatii care pot aparea in timpul sarcinii. Aceste griji pot fi mai mici sau mai mari, iar stresul pe care il provoaca le poate face pe unele femei sa treaca prin perioade tensionate, atat fizic, cat si mintal, prin depresie sau o degradare a starii de sanatate, toate acestea avand posibilitatea sa duca la o nastere cu complicatii.

Sarcina poate pune presiune pe parteneriatul dintre parinti, mai ales cand nu a fost planificata si partenerii au scopuri diferite. Cand unul isi doreste copii, dar celalalt nu, diferenta de opinie vizavi de rezultatele unei sarcini poate afecta serios relatia.

Evalueaza statusul de satisfactie al relatiei tale aici!

Chiar si cand ambii parteneri isi doresc un copil, faptul ca sunt nepregatiti pentru sosirea acestuia, financiar sau in alt mod, poate fi o cauza de ingrijorare. Cand un cuplu are probleme despre care nu a vorbit sau pe care nu le-a rezolvat, parteneriatul lor poate fi supus unui mare test atunci cand vine momentul sa aiba grija de un copil. Daca unul sau ambii parteneri este nehotarat la capitolul copii, un bebelus poate avea un impact negativ asupra relatiei, mai ales cand in ecuatie sunt prezenti si alti factori de stres.

Evalueaza-ti nivelul de stres aici!

Discutarea problemelor sau a altor neintelegeri legate de viata de parinte inaintea sarcinii sau a nasterii poate ajuta un cuplu sa devina mai puternic atat ca parteneri, cat si ca parinti.

Problemele financiare pot fi si ele o sursa de suparare in timpul sarcinii. Datorita costurilor ridicate pe care le implica nasterea, multe femei gravide trec prin stres si anxietate, datorita facturilor medicale iminente.

probleme-cuplu-sarcina

Provocarile fizice care insotesc de multe ori sarcina pot fi, de asemenea, dificile pentru multe femei. Greturile matinale, durerile, oboseala, insomnia si indigestia sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta o femeie. Cele care se imbolnavesc pe timpul sarcinii sunt mult mai afectate de simptome si prezinta un risc mai mare de complicatii, cele mai grave fiind defectele de nastere sau moartea fatului.

Pentru a preveni anumite defecte ale copilului si toxiinfectiile alimentare, un medic va recomanda anumite restrictii in dieta femeilor gravide, ca evitarea alcoolului si a mancarurilor crude sau nepasteurizate. Chiar si cu aceste restrictii, unele femei vor reusi cu greu sa manance anumite alimente datorita greturilor si a starilor de disconfort sau altor probleme cu digestia/stomacul legate de sarcina.

Unele femei au sansa sa-si aleaga singure doctorul sau moasa, dar altele nu au aceasta posibilitate si ajung in situatia in care medicul lor este suprasolicitat si distant sau o persoana cu care nu reusesc sa stabileasca o legatura dincolo de situatie. Acest lucru poate face din vizitele obligatorii la medic un alt motiv de suparare, iar din aceasta cauza, unele femei ajung sa evite sau sa sara peste anumite controale importante.

Un psihoterapeut sau un consilier poate ajuta o femeie care se afla in aceasta situatie sa stabileasca o legatura cu un alt doctor sau alta clinica si ii poate ajuta si pe altii in aceasta situatie sa gaseasca alte solutii.

Taguri Relatie cuplu dupa nastere Comunicare cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre