Doi oameni care se plac, care sunt compatibili, care decid sa puna bazele unei relatii, insa unul dintre ei are un copil dintr-o relatie anterioara - este un scenariu este tot mai des intalnit si nu mereu usor de gestionat. Cand este cel mai bun moment pentru a cunoaste copiii partenerului? Cum trebuie sa te porti cu ei? Cum sa gestionezi faptul ca celalalt parinte continua sa fie foarte prezent in viata partenerului tau? Sunt doar cateva dintre incertitudinile care pot ajunge sa erodeze o relatie in care unul dintre parteneri este deja parinte.
O relatie aflata la inceput de drum este presarata cu pasiune, emotie, fiori si toate acele sentimente minunate, dar si de incertitudini si presiune. Oare chiar ii plac? Oare avem viitor impreuna? Acesta este un tablou destul de comun pentru fiecare cuplu "incepator". Dar cand in peisaj sunt si copiii partenerului parteneri, varibilele se schimba si unele dintre ele schimba regulile "jocului".
La ce sa te astepti cand partenerul are deja copii
Unele intalniri s-ar putea sa fie anulate, iar asta nu inseamna ca s-a intamplat ceva intre voi, insa copiii au nevoie de el si asta constituie o prioritate. Copiii se pot imbolnavi, se pot lovi, au zile de nastere etc. Uneori se poate intampla ca fosta sa aiba o urgenta si sa fie nevoie sa aiba el grija de ei, iar acest lucru nu inseamna ca o pune pe ea mai presus de tine, ci ca pur si simplu se gandeste la copii, iar bunastarea lor va fi mereu o prioritate.
Cand se intampla astfel de lucruri, in loc sa te gandesti ca poate relatia ta nu este viabila, poate ar fi mai bine sa gasesti solutii pentru a pune cap la cap piesele acestui puzzle poate putin cam complicat.
O relatie cu un partener care are copii implica un anumit grad de incertitudine pentru ca planurile se pot schimba oricand din motive independente de vointa proprie. Flexibilitatea este cheia de care aveti nevoie sa va adaptati fara suferinta la situatie.
Fosta sa pereche va fi foarte prezenta in viata voastra. Indiferent in ce relatii se afla cei doi dupa despartire, copilul sau copiii ii leaga si ii vor lega mereu, fie ca iti place, fie ca nu. Este nevoie de putin efort din partea tuturor adultilor pentru ca copiii sa fie bine, pentru ca ei sunt mai presus de orice. Cea mai buna politica este sa mentii o pozitie civilizata si cordiala fata de fosta.
Nici ea nu se afla intr-o pozitie tocmai comoda pentru ca vrea sa stie cine esti si cum ii vei trata copiii atunci cand veti petrece timp impreuna. La inceput poate este normal sa fie putin reticenta, insa ii poti castiga increderea si respectul daca vei adopta o atitudine corecta.
Cum sa construiesti o relatie buna cu copiii partenerului
Cel mai bine este sa ai asteptari realiste: nu exista dragoste la prima vedere in astfel de situatii. Legatura emotionala dintre voi se poate crea doar in timp, se construieste pas cu pas, caramida cu caramida. Iar prima si cea mai importanta este increderea.
Multumeste-te cu putin pentru inceput. Dupa ce le castigi copiilor increderea si le arati ca nu esti rea ca mamele vitrege din povesti, poti sa te concentrezi pe momentele placute petrecute impreuna.
Nu uita un lucru: mama lor e numai una. Nu te astepta sa fii vreodata pe picior de egalitate cu ea. In schimb, puteti petrece timp impreuna, asculta-i cand au ceva de spus, pune-le intrebari, arata-le ca esti interesata de viata lor si fii, la randul tau, sincera cu ei. In plus, nu evita discutiile despre mama lor pentru ca le-ar putea deschide doar ca sa te testeze. Si, orice ai face, nu o vorbi niciodata de rau!
Lasa disciplina copiilor in mainile parintilor. Ei sunt singurii in masura sa le traseze reguli, cel putin pentru inceput.
Nu te supara pe copii daca sunt, poate, rautaciosi cu tine. O fac instinctiv si ai toate parghiile sa le schimbi parerea si atitudinea, daca iti doresti cu adevarat. Din punctual lor de vedere tu esti o persoana care vrea sa ia locul mamei lor, asa ca va dura ceva pana cand vor avea incredere in tine, pana se vor adapta la situatie si pana vor intelege ca de fapt doar incerci sa construiesti o relatie cu ei.
De cele mai multe ori furia lor nici macar nu este indreptata spre tine, ci doar o forma de a exterioriza ceea ce simt dupa despartirea parintilor.
Ai grija de tine si de relatia ta. Construirea unei relatii cu copiii partenerului iti va creste cu siguranta nivelul de stres, asa ca nu-l lasa sa dicteze in viata ta. Ramai in aceeasi echipa cu partenerul, incearca sa discutati tot ce tine de relatia ta cu copiii sai si incercati sa gasiti impreuna cele mai bune solutii.
Cand el pleaca la copii, fa si tu ceva pentru tine. Iesi cu prietenii, mergi la cinema, viziteaza o persoana draga. Fa orice iti face placere si bucura-te de timpul pe care il ai pentru tine. Este mult mai bine decat sa ramai acasa si sa te invarti printre intrebari si raspunsurile (poate nu tocmai corecte) pe care ti le dai singura.