Conceperea unui copil in post sau in zi de sarbatoare reprezinta un pacat? Ce spune Biserica

/ / Modificat: 2024-08-30
Conceperea unui copil in post sau in zi de sarbatoare reprezinta un pacat? Ce spune Biserica

In traditia ortodoxa, postul si zilele de sarbatoare sunt perioade de rugaciune, reflectie si abstinenta de la anumite activitati, inclusiv de la relatiile intime dintre soti. Multi credinciosi se intreaba daca conceperea unui copil in aceste perioade este considerata un pacat si ce spune Biserica despre acest subiect delicat.

Semnificatia postului si a sarbatorilor in traditia ortodoxa

Postul este vazut ca un timp de curatire spirituala si de intarire a legaturii cu Dumnezeu. Este o perioada in care crestinii sunt incurajati sa se abtina de la anumite placeri si activitati, inclusiv de la relatiile intime, pentru a-si concentra energia si atentia asupra aspectelor spirituale. Sarbatorile mari, cum sunt Pastele, Craciunul, Adormirea Maicii Domnului, sunt momente de bucurie, dar si de reculegere si rugaciune profunda.

Biserica Ortodoxa subliniaza importanta respectarii posturilor si a zilelor de sarbatoare ca momente de pregatire spirituala si comuniune cu Dumnezeu. Totusi, conceperea unui copil in aceste perioade nu este un subiect cu o abordare stricta sau uniforma, iar parerile pot varia in functie de context si de sfaturile duhovnicului personal.

Biserica nu considera actul conceperii unui copil in sine ca fiind un pacat!

Cu toate acestea, sfatul general este ca sotii sa respecte perioada de abstinenta in post si sarbatori pentru a implini randuiala spirituala.

Pentru crestini, ascultarea si respectarea invataturilor Bisericii sunt esentiale. Astfel, desi nu exista o interdictie absoluta, este recomandat ca decizia de a concepe un copil sa fie luata cu discernamant si dupa consultarea duhovnicului. Fiecare cuplu este incurajat sa discute deschis cu preotul despre preocuparile si dorintele lor.

Relatiile intime sunt o parte naturala si sanatoasa a casatoriei, dar in perioadele de post, Biserica incurajeaza sotii sa se abtina, ca un act de sacrificiu si dedicare spirituala. Abstinenta nu este doar o forma de disciplina, ci si o modalitate de a pune accent pe legatura spirituala dintre soti.

Conceperea unui copil in timpul postului sau al Saptamanii Mari este o problema sensibila, fiind perceputa de Biserica drept o abatere de la randuielile spirituale.

Acest subiect scoate in evidenta relatia complexa dintre sexualitate si procreare. In societatea moderna, in care actul sexual este adesea separat de scopul procreativ si orientat spre placere, discutia devine cu atat mai relevanta. Preotul Eugen Tanasescu subliniaza ca, in viziunea crestina, placerea sexuala este un dar divin care insoteste responsabilitatea conceperii unei vieti noi. Cu toate acestea, atunci cand se separa aceste doua aspecte, se pierde scopul initial lasat de Dumnezeu.

Conceperea in timpul postului: O dovada a lipsei de constiinta crestina

Conceperea unui copil in post este vazuta ca o lipsa de constiinta crestina, deoarece perioada postului este una de abtinere si reculegere spirituala. Potrivit sfintilor parinti ai Bisericii, acest act nu doar ca incalca randuiala spirituala, dar poate pune in pericol viata spirituala a copilului. Acest pericol nu se refera doar la aspectele fizice, ci si la cele sufletesti, incluzand educatia si formarea morala a copilului. In esenta, o astfel de conceptie poate bulversa viata viitorului copil, afectandu-i identitatea si traseul spiritual.

Impactul valorilor familiale asupra educatiei copilului

Preotul Tanasescu evidentiaza importanta valorilor, idealurilor si principiilor pe care parintii le insufla copiilor in primii ani de viata. Acestea formeaza baza morala a copilului si sunt cunoscute in mod traditional ca „cei sapte ani de acasa”. Totusi, in contextul actual al globalizarii, digitalizarii si influentelor media, parintii se confrunta cu dificultati in mentinerea acestei influente directe asupra copiilor lor. In loc sa fie educati de parinti, multi copii sunt expusi la diverse surse externe, precum televiziunea, internetul sau anturajul. Astfel, preotul subliniaza ca acesti copii nu mai reflecta doar valorile parintilor, ci si influentele unei lumi moderne, pline de provocari morale.

Intelegerea pacatului in context crestin

Termenul „pacat” provine din grecescul „amartia”, care inseamna esec, ratacire sau lipsa de implinire.

Preotul explica faptul ca pacatul nu este un act in sine, ci un concept comparativ cu tinta spirituala care nu a fost atinsa. Conceperea unui copil in timpul postului este considerata un pacat deoarece indica un esec al constiintei crestine, o abatere de la randuiala spirituala. Un crestin care nu isi respecta constiinta spirituala risca sa transforme toate actiunile sale in pacate, prin neatingerea telurilor morale si spirituale propuse de credinta sa.

Conceperea unui copil in perioada postului sau in zilele de sarbatoare este un subiect care aduce in discutie respectarea regulilor spirituale ale Bisericii si a constiintei crestine. Potrivit invataturilor crestine, aceste perioade sunt destinate abstinentei si reculegerii, iar abaterea de la aceste practici poate avea implicatii asupra vietii spirituale a copilului conceput si a familiei in general. In esenta, Biserica incurajeaza credinciosii sa respecte aceste perioade sacre si sa isi ghideze actiunile dupa valorile si principiile crestine, pentru a asigura un traseu spiritual corect si o educatie morala solida pentru copiii lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concepere copil Concepere bebelus Post

Articole recomandate

Citeste si despre