Un divort vine la pachet cu o multime de stari si nelinisti atat pentru parteneri, cat si pentru copiii din cuplu. Indiferent care ar fi motivele care duc la separare, felul in care un copil percepe despartirea parintilor lui il poate influenta mai mult decat ati crede. Fie ca au doar cativa ani sau sunt deja adolescenti, copiii pot experimenta o multime de sentimente atunci cand parintii lor aleg sa mearga pe drumuri separate, de la confuzie si stres, pana la tristete, anxietate, furie, vinovatie si chiar conflicte interioare puternice.
Cheia pentru ca un copil sa treaca usor peste divortul parintilor sta chiar in mainile acestora si conteaza extrem de mult felul in care mama si tatal se raporteaza la separare si modul in care aleg sa comunice cu copilul in acea perioada dificila pentru intreaga familie. Un copil care asista la certurile si conflictele dintre parintii lui, de pilda, va fi mult mai afectat decat un copil care este ferit de problemele adultilor.
Unii parinti apeleaza la un terapeut care sa ii ajute pe copii sa treaca mai usor peste divort, dar daca nu va permiteti sau nu vreti sa cereti ajutor specializat, sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va ajuta voi insiva copiii.
Cum percep copiii divortul parintilor
In functie de varsta, despartirea parintilor poate avea consecinte diferite asupra copiilor si este bine sa fiti pregatiti pentru ele, pentru a sti cum sa le gestionati.
Divortul parintilor pentru bebelusi (0-2 ani)
Chiar daca aveti impresia ca un copil care nu a implinit inca doi ani este prea mic sa inteleaga despartirea parintilor lui, nu este cazul sa il subestimati. In primii doi ani de viata se formeaza atasamentul, asa ca un bebelus din viata caruia dispare brusc unul dintre parinti poate deveni agitat, nervos, pot aparea modificari ale somnului si stari de irascibilitate.
Incercati sa ii respectati in continuare programul, sa il asigurati permanent de dragostea voastra si sa petreceti cat mai mult timp de calitate alaturi de el. In cazul in care apare un partener nou, introduceti-l in viata copilului treptat, pentru a se obisnui cu ideea.
Divortul parintilor pentru copiii mici (2-5 ani)
Etapa de toddler este cea in care care copiii invata sa isi exprime sentimentele si sa verbalizeze trairile. Daca parintii lui trec printr-un divort, copilul poate avea sentimentul ca este abandonat (de parintele care pleaca) si ca este vina lui ca mama si tata s-au despartit. Unii copii simt furie fata de unul sau de ambii parinti. Pot aparea ticuri precum suptul degetului sau tantrumuri dese. Unii copii au cosmaruri, pe fondul anxietatii.
Asigurati-l pe copil de dragostea si sprijinul vostru, petreceti cat mai mult timp cu el si lasati-l sa petreaca timpul si cu celalalt parinte, pentru a trece cat mai usor peste separare. Indiferent in ce relatii ati ramas cu fostul partener, nu uitati ca el va ramane tot timpul parintele copilului vostru.
Divortul parintilor pentru prescolari
La aceasta varsta copiii inteleg ce inseamna divortul si isi dau seama ca parintii lor nu vor mai fi impreuna, atunci cand unul dintre ei pleaca de acasa. Cazurile in care copiii se invinovatesc pe ei insisi pentru despartirea parintilor sunt frecvente, la fel si situatiile in care acestia experimenteaza stari de tristete din cauza separarii parintilor. De multe ori, copiii spera la o impacare.
Ce puteti face este sa asigurati copilul ca ambii parinti il iubesc in continuare si ca acest lucru nu se va schimba. El trebuie sa stie ca despartirea este definitiva si ca impacarea nu mai este o optiune. Nu vorbiti de rau celalalt parinte in fata copilului si lasati-l pe cel mic sa il viziteze de cate ori doreste si se poate. Copilul are nevoie de prezenta ambilor parinti in viata lui.
Divortul parintilor pentru preadolescenti (9-12 ani)
Copiii inteleg ce inseamna divortul, dar ar putea accepta cu greu separarea parintilor chiar si la aceasta varsta. Cei mici pot experimenta stari de tristete si anxietate, se pot instraina de prietenii lor si renunta chiar si la activitatile care le faceau placere. Cazurile in care copilul se aliaza cu unul dintre parinti sau incepe sa il dispretuiasca pe celalalt sunt ceva comun la aceasta varsta.
Incurajati copilul sa comunice in continuare si cu celalalt parinte si nu ii alimentati furia pe care o simte fata de el. Este important ca ambii parinti sa se implice in viata copilului, pentru ca acesta sa treaca mai usor peste separare. Discutati cu copilul despre ce simte si incercati sa ii intelegeti nevoile emotionale.
Divortul parintilor pentru adolescenti (13-18 ani)
In aceasta perioada copiii isi formeaza personalitatea si incep sa experimenteze sentimente diferite. Un adolescent poate incepe sa fie preocupat de probleme specifice adultilor, cum ar fi stabilitatea financiara si poate incepe sa se comporte ca un adult. Un divort al parintilor il poate determina pe adolescent sa se maturizeze mai devreme decat e cazul.
Unii adolescenti pot deveni confuzi cu privire la ideea de familie si la relatiile lor viitoare. Cazurile in care isi gasesc refugiul in vicii nu sunt ceva iesit din comun. Adolescentul poate invinovati unul dintre parinti pentru divort si se poate instraina de el. Discutati cu copilul despre ce simte, lasati-l sa petreaca timp cu prietenii lui si, daca simtiti ca situatia va depaseste, apelati la ajutorului unui terapeut.