Practicarea mindfulness-ului in familie poate fi o modalitate minunata de a crea conexiuni mai profunde si de a dezvolta abilitati importante pentru o viata echilibrata si fericita. Iata cateva sfaturi utile pentru parinti pentru a incepe aceasta calatorie de descoperire a mindfulness-ului alaturi de copiii lor:
1. Creeaza un mediu propice pentru mindfulness
Incepe prin crearea unui mediu calm si linistit in casa, fara distragere sau zgomote puternice. Ofera-le copiilor spatiu si timp sa se conecteze cu ei insisi si cu lumea din jur in mod constient.
2. Introdu copiii in practici simple de respiratie
Respiratia este fundamentul mindfulness-ului. Invata-i pe copii sa-si concentreze atentia asupra respiratiei lor, sa simta aerul intrand si iesind din corpul lor. Poti incerca exercitii simple de respiratie sau chiar meditatie ghidata.
3. Practica momente de prezenta in viata de zi cu zi
Fii prezent si constient in activitatile zilnice alaturi de copiii tai. Fie ca este vorba de mancat, spalat pe dinti sau plimbari in natura, incurajeaza-i sa fie prezenti si sa se bucure de fiecare moment.
4. Incurajeaza comunicarea deschisa si empatia
Fii un model pentru copiii tai in ceea ce priveste comunicarea deschisa si empatia. Incurajeaza-i sa isi exprime emotiile si sa fie constienti de starile lor si ale celor din jur.
5. Incurajeaza jocurile si activitatile care stimuleaza mindfulness-ul
Implica-i pe copii in jocuri si activitati care ii ajuta sa isi dezvolte constientizarea si concentrarea, cum ar fi desenul, jocurile sau plimbarile in natura.
6. Gaseste momente de mindfulness in activitatile zilnice
Transforma activitatile zilnice in oportunitati de practicare a mindfulness-ului. De exemplu, puteti sa va bucurati impreuna de o gustare sau sa faceti curatenie in casa constient, simtind fiecare miscare si fiecare sunet.
7. Fii un model pentru copiii tai
Demonstreaza mindfulness-ul prin propriul exemplu. Copiii invata cel mai bine prin observare, asa ca fii prezent si constient in propria ta viata si in relatia cu ei.
8. Incurajeaza-i pe copii sa isi exploreze emotiile
Ofera-le copiilor spatiu si suport pentru a-si exprima si pentru a-si explora emotiile. Incurajeaza-i sa isi recunoasca si sa isi accepte sentimentele fara judecata.
9. Dedicati-va timp pentru a practica mindfulness-ul impreuna
Programati momente speciale in care sa practicati mindfulness-ul impreuna ca familie. Poate fi o plimbare in parc, o sesiune de yoga sau chiar o cina in tacere in care va bucurati de prezenta unii altora.
10. Fiti flexibili si deschisi la experiente noi
Fiecare familie are propriul sau ritm si modalitati preferate de a practica mindfulness-ul. Fiti deschisi la experimentare si adaptati practicile in functie de nevoile si preferintele voastre.
Sursa: Judy.ro